Druskininkų užkardoje ministrė surengė spaudos konferenciją, kurioje teigė, kad kol kas ji nenori konkrečiai komunikuoti, kur dar bus bandoma apgyvendinti neteisėtus migrantus.

„Manome, kad detaliai komunikuoti nereikia, matant suinteresuotus asmenis, kurie kelia sumaištį ar neramumus. Bet noriu pabrėžti, kad visi sprendimai bus derinti su bendruomenėmis, ieškosime kompromiso. Turime suprasti, kad tie žmonės ateina, mes jų čia nelaukiame ir nekviečiame.

Ir juos reikia čia apgyvendinti saugiai, kad ir mūsų piliečiai jaustųsi saugiai. Mūsų pagrindinė užduotis – kaip galima greičiau išsiųsti į jų kilmės šalis“, – Druskininkų užkardoje teigė ministrė.

A. Bilotaitės teigimu, dalis neteisėtų migrantų bus apgyvendinta Rūdninkų poligone, o kiek vėliau – Medininkuose pastatytuose moduliniuose nameliuose.

„Tikrai dabar nebekomentuosiu konkrečių datų, laiko, kitų detalių, kadangi mes matome, jog ši informacija gali būti nukreipta prieš mus. (…) Ten yra planuojami apgyvendinti žmonės, ten tinkamos sąlygos, vyko pokalbiai su bendruomene ir vietos valdžios atstovais“, – pažymėjo vidaus reikalų ministrė.

Tenka kovoti dviem frontais

Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės teigimu, valdant neteisėtos migracijos krizę, valdžiai tenka kovoti dviem frontais: su pačia situacija ir vietos gyventojų pasipriešinimu bei skleidžiama dezinformacija. Dėl to ministrė prašo visų supratimo, o galimus dezinformacijos skleidėjus, pasak A. Bilotaitės, jau aiškinasi teisėsauga.

„Tie žmonės yra apgyvendinti užkardose. Tai reiškia, kad mūsų pasienio darbuotojai šiandien turi rūpintis tų žmonių saugumu, taip pat tam tikra prasme turi atlikti apgyvendinimo paslaugas. Visi puikiai suprantame, kad tai nėra pasienio pareigūnų darbas. Mūsų tikslas ir ką mes darome, – kad neteisėti migrantai būtų iškeldinti iš užkardų, jos būtų atlaisvintos ir pareigūnai galėtų dirbti savo darbą“, – apsilankiusi Druskininkų pasienio užkardoje žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ji tvirtino, kad valdžia susiduria „su nekonstruktyviais, priešiškais trukdymais“.

„Vietose, kurios tikrai yra saugios, jose galima užtikrinti tų žmonių saugų apgyvendinimą, yra kameros, tvoros, tai padaryti trukdoma. Tai galima traktuoti kaip sąmoningą trukdymą mums toliau dirbti valdant šią situaciją. Kartu tai trukdymas mūsų pareigūnams“, – teigė ministrė.

Ji taip pat teigė, kad fiksuojamas dezinformacijos skleidimas.

„Tai netoleruotina“, – pabrėžė A. Bilotaitė, pažymėjusi, kad tokius veiksmus tiria Kibernetinio saugumo centras ir teisėsauga.

„Prašymas netrukdyti mūsų pareigūnams dirbti savo darbą, leiskime atlaisvinti užkardas, mes turime nusimatę planą“, – patikino ji.

Ministrė atmosferą įvardijo kaip kovą dviem frontais.

„Dabar gaunasi tokia situacija, kad mums tenka kovoti keliais frontais: vienas frontas yra neteisėta migracija, kuri keliauja per mūsų sienas, ir kitas frontas atsiranda čia – tie, kurie bando kovoti, mums reikia pasitelkti pareigūnus, kurie negali vykdyti savo darbo“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Delfi primena, kad į Lietuvą patekusių neteisėtų migrantų skaičius iš Baltarusijos jau viršijo 3 tūkstančius.

Dėl Dieveniškių ir Rūdninkų, kuriuose buvo žadama apgyventi neteisėtus migrantus, kilo mitingai ir protestai, net konfliktai su teisėsauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (932)