„Rusai nėra Putinas ir ne Kremlius, jie nėra atsakingi už karą Ukrainoje. Dauguma Lietuvos žmonių tai supranta ir yra pasirengę padėti ne tik nuo Putino karo bėgantiems ukrainiečiams, bet ir nuo paties Kremliaus režimo bėgantiems ar su režimu kovojantiems rusams. Nesvarbu, kokia kalba kalbame, – visi esame Lietuvos piliečiai. Priešiškos jėgos tik ir ieško būdų mus sukiršinti, nes kovodami tarpusavyje tampame pažeidžiami. Būkime budrūs, sąmoningi ir nesuteikime preteksto putinistų propagandai“, – ragina ministrė.

Klaipėdoje 22,8 proc. gyventojų sudaro rusų tautybės žmonės. Ministrė susitikime su Klaipėdos rusų draugijų „Otečestvo“, „Lada“, rusų folkloro asociacijos „Večiora“, Tautinių kultūrų centro, stačiatikių Bažnyčios atstovais ir ugdymo įstaigų vadovais užtikrino, kad imamasi visų priemonių, siekiant užkirsti kelią bet kokiems veiksmams, nukreiptiems prieš rusų, baltarusių ar kitų tautybių rusakalbius žmones. Vidaus reikalų ministrė taip pat paragino visus Lietuvos gyventojus būti sąmoningus ir nepasiduoti provokacijoms.

Pasak ministrės, Lietuvos policija reaguoja į įvykius, kai kurstoma neapykanta, atidžiai stebi informacinę erdvę, blokuoja kanalus, platinančius karo propagandą bei dezinformaciją. Stiprinamos ir prevencinės priemonės prieš galimas provokacijas, hibridines atakas.

Ministrė pabrėžė bendruomenių lyderių ir mokyklų vadovų vaidmenį nuraminant ir įkvepiant žmones. A. Bilotaitė uostamiesčio rusakalbių bendruomenių atstovus kvietė bendradarbiauti ir atvirai reikšti savo poziciją dėl Putino pradėto karo, savo tautiečiams Rusijoje skleisti tiesą apie įvykius Ukrainoje. Ji taip pat kvietė juos savanoriauti ukrainiečių registracijos centre, kurį planuojama atidaryti Klaipėdoje.

Susitikime dalyvavusios rusų bendruomenės teigė esančios pasirengusios padėti, joms antrino ir stačiatikių Bažnyčios atstovai.

„Reikia nepamiršti, kad visi esame žmonės, daugelis iš mūsų krikščionys. Meldžiamės už visus kenčiančius Ukrainoje ir tuos, kurie Lietuvoje. Visi esame jos piliečiai. Jei bus poreikis kuo nors padėti, mes pasiruošę – kad būtų taika, ramybė ir visi jaustųsi saugūs, kad klaipėdiečiai jaustųsi laisvi“, – kalbėjo Klaipėdos apskrities stačiatikių dekanas archimandritas Amvrosijus – Artūras Fedukovičius.

Tautinių kultūrų centro direktorė Jolanta Butkevičienė teigė, kad Klaipėdos tautinės bendrijos palaiko ukrainiečius, bet neslėpė, jog dabar sunkus metas visiems, bendruomenėms – taip pat.

„Stengiamės kalbėtis su visais, atsakyti į klausimus, sulaukiame nemažai skambučių iš bendruomenių atstovų – stengiamės nuraminti ir patikinti, kad Lietuvoje rusakalbiai neturėtų jaustis blogai, neturėtų baimintis“, – teigė J. Butkevičienė.

Susitikime su Klaipėdos rusakalbių mokyklų vadovais aptarta ukrainiečių vaikų integracija į mokyklas Lietuvoje ir būtina pagalba jiems – nuo ugdymo priemonių iki pasiruošimo baigiamiesiems egzaminams. Klaipėdoje gyvena 3000 ukrainiečių, jau dabar čia atvyksta ir mokyklas pradeda lankyti ukrainiečių vaikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją