„Pirmiausia, jeigu kalbėtume apie įprastinę migraciją, įprastinius migracijos kelius, tai yra viena, ir valstybės pozicija turėtų būti viena. Bet kai prieš valstybę yra organizuojama hibridinė ataka, naudojant migrantus kaip įrankius, tai mūsų pareiga – ginti mūsų valstybę“, – „Žinių radijui“ sakė vidaus reikalų ministrė.

„Mano kaip ministrės pareiga yra ginti mūsų sienas ir mūsų valstybę. Ir šiandien mes jau turime fizinį barjerą, jis dengia mūsų sieną su Baltarusija, turime stebėjimo sistemas, kurios 100 procentų dengia sieną su Baltarusija ir Rusijos Federacija. Bet mums šiandieną reikalingi ir teisiniai įrankiai, arba teisinė siena, kuri taip pat mums leistų apsiginti“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Įstatymo dėl valstybės sienos ir jos apsaugos projekte, pateiktame Vidaus reikalų ministerijos (VRM), numatyta nuostata, pagal kurią neteisėti migrantai galės būti apgręžiami tik pasienio, 5 kilometrų nuo sienos ruože. A. Bilotaitės teigimu, jei asmuo bus sustabdytas tame ruože, jis bus neįleistas į Lietuvos teritoriją.

„Jeigu asmuo yra tame 5 kilometrų ruože, tai jis gali būti neįleistas ir grąžintas į Baltarusiją“, – teigė ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, jei neteisėtas migrantas sugebės prasiveržti giliau į Lietuvos teritoriją nei 5 kilometrai, jis galės prašyti prieglobsčio. Tačiau, kaip pažymėjo ministrė, pareigūnai, naudodamiesi stebėjimo sistema, greitai reaguoja į bandymus kirsti sieną, todėl mažai tikėtina, kad migrantai sugebės patekti giliau į Lietuvos teritoriją.

„Tokiu atveju jis turėtų teisę pateikti prieglobsčio prašymą. Bet mūsų pareigūnai šiandien, skirtingai nei prieš pusantrų metų, turi labai kitokią situaciją. Tai yra įrankiai. Mes tada neturėjome fizinio barjero ir neturėjome 100 proc. stebimos mūsų sienos“, – sakė A. Bilotaitė.

„Mūsų pareigūnai šiandien tikrai sureaguoja iš anksto, tai yra operatyvus reagavimas gaunant informaciją iš stebėjimo kamerų, ir tiesiog net nėra galimybės patekti giliau į Lietuvos teritoriją“, – pabrėžė vidaus reikalų ministrė.

ELTA primena, kad Seimas ketvirtadienį ketina apsispręsti dėl neteisėtų migrantų apgręžimo politiką reglamentuojančio įstatymo projekto. Į įstatymo projektą siūloma įtraukti nuostatą, numatančią, kad Lietuvos sieną bandantys kirsti užsieniečiai galėtų būti apgręžiami tik pasienio ruože.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo pirminio įstatymo projektu įtvirtinti galimybę valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu neįleisti į Lietuvos Respublikos teritoriją užsieniečių, kurie pažeidžia valstybės sienos kirtimo tvarką. Įstatymo projekte taip pat numatytas individualus, užsieniečių, kertančių valstybės sieną, pagalbos poreikio įvertinimas ir pagalbos suteikimas.

Šiuo įstatymo projektu taip pat siekiama sustiprinti valstybės sienos apsaugą įteisinant pasienio tarnybos rėmėjų pasitelkimą, aiškiau reglamentuojant Valstybės sienos apsaugos tarnybos bendradarbiavimą su kitomis institucijomis, įstaigomis bei visuomene. Teigiama, kad tai galėtų padėti operatyviau reaguoti į neteisėtus valstybės sienos kirtimo atvejus ir užtikrinti veiksmingą šių pažeidimų užkardymą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)