Kaip po posėdžio sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, nerimą kelia testavimo apimtys.

Kreipėsi į savivaldybes ir darbuotojus: ragina testuotis

„Šiandien po VEKS posėdžio mes turime keturias žinias. Pirmoji yra susijusi su testavimu. Kaip žinia, nuo šiandien atsidaro grožio paslaugos ir mažos parduotuvės. Bet labai didelį nerimą kelia tai, kad iš dešimties tūkstančių šios srities specialistų testavosi tik du tūkstančiai asmenų.

Paprastai yra taip, kad apie du procentus atlikusių testą žmonių yra nustatomas COVID virusas. Čia turime labai aiškų prašymą, pirmiausia, šiems asmenims, kurie pradeda savo darbus, būti atsakingais ir pilietiškais, ypač žvelgiant į tą kontekstą, kad rytoj minėsime Vasario 16-ąją. Tikriausiai pati geriausia dovana būtų mūsų visų pilietiškumas ir atsakomybė“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, „tikrai nesinorėtų, kad po dviejų savaičių turėtume atvejų, kad žmonės, kurie apsilankė, turėjo kažkokias grožio paslaugas, būtų reanimacijoje“.

„Kitas prašymas yra savivaldybėms. Jis taip pat susijęs su testavimo apimtimis. Yra prašymas didinti testavimo apimtis. Turime labai aiškiai pabrėžti, kad bet kokie papildomi atlaisvinimai gali būti svarstomi tik tuo atveju, jeigu bus užtikrintas pakankamas testavimas“, – sakė A. Bilotaitė.

Laukia trys ribojimų pakeitimai

Anot A. Bilotaitės, gerėjanti epidemiologinė situacija leidžia galvoti apie judėjimo tarp savivaldybių ribojimo atlaisvinimą.

VESK siūlys atlaisvinti judėjimą žiedinėse Alytaus, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybėse.

„Situacija tokia, šį trečiadienį Vyriausybė turėtų svarstyti ir apsispręsti, nuo kada. Tada ir bus konkretizuota, jei bus apsispręsta“, – paaiškino ji.

A. Bilotaitė taip pat patikslino, kad šios trys savivaldybės pasirinktos todėl, kad atlaisvinimus norima daryti palaipsniui.

„Buvo nuspręsta eiti etapiškai. Pirmiausia pradėti nuo mažesnių miestų ir žiedinių savivaldybių, o vėliau, vertinant, situaciją, bendrą susirgimų skaičių, testavimo apimtis ir jų didėjimą, galima bus svarstyti ir apie kitas likusias savivaldybes“, – teigė ministrė.

„Aš nemanau, kad tai yra pavėluotas sprendimas. Mes tiesiog žiūrime labai atsakingai ir nuosekliai, žingsnis po žingsnio. Suprantame žmonių norą gyventi įprastą gyvenimą, grįžti į įprastą realybę, bet reikia suprasti, kad nėra viskas taip paprasta“, – apie judėjimo ribojimus taip pat kalbėjo A. Bilotaitė.

Anot jos, didžiausias policijos postų keliuose skaičius buvo šventiniu laikotarpiu.

„Įprastomis dienomis šiuo metu yra ne tokia intensyvi kontrolė, didesnė būna savaitgaliais. (...) Stengiamės, suprasdami pandemiją ir jos suvaldymą, eiti iš apribojimų palaipsniui“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Taip pat nuo pirmadienio siūloma atnaujinti praktinius vairavimo egzaminus ir mokymus.

„Trečioji, paskutinė žinia yra ta, kad nuo trečiadienio, 8 val. ryto, yra griežtinama atvykstančių mašinomis iš Lenkijos kontrolė“, – sakė A. Bilotaitė.

Bus tikrinama, ar vykstantieji iš Lenkijos pusės yra užpildę keliautojo informaciją ir turi neigiamą testo rezultatą.

Policija per pusę mėnesio sustabdė daugiau nei 1200 automobilių

Ministrė informavo apie tai, kaip policijai sekasi užtikrinti karantino reikalavimo laikymąsi. Per vasario mėnesį buvo nepraleisti 1209 automobiliai. Praeitą savaitę jų buvo 552. Buvo patikrinti 7243 izoliacijoje esantys asmenys.

„Policija pastebi tam tikras tendencijas. Daugėja atvejų, kai bendrauja daugiau nei vienas ūkis, ir kaukių dėvėjimo pažeidimų“, – sakė A. Bilotaitė .

Vasario 8-14 dienomis policija patikrino 255 įmones, ir nustatė dvylika pažeidimų. Įteikta vienuolika oficialių įspėjimų. Fiksuoti keturi grubūs karantino režimo reikalavimų pažeidimai.

„Pavyzdžiai: veikė soliariumas ir sporto klubas. Buvo vykdomi praktiniai vairavimo mokymai“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė pasidžiaugė ir gerąja įmonių praktika.

„Kai kuriose įmonėse imamasi papildomų saugumo priemonių“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Vykdys papildomą kontrolę prie sienos su Lenkija

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas papasakojo, kaip vyksta atvykstančiųjų į šalį kontrolė.

„Mūsų pareigūnų žiniomis ir atliekamais darbais (vieno asmens patikrinimas užtrunka apie dešimt sekundžių), asmenų, kurie buvo neužsiregistravę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) internetinėje svetainėje, dalis siekė tik apie penkis procentus.

Didelių problemų neturėjome. Išskyrus situaciją penktadienį, kai vienu metu atskrido du reisai iš Tenerifės (iš viso beveik trys šimtai keleivių), bet sėkmingai su ta situacija susitvarkėme“, – sakė A. Montvydas.

Nuo vasario 17 d. bus vykdoma sustiprinta karantino režimo reikalavimų kontrolė prie ES vidaus sienos su Lenkija. VSAT vado pavaduotojas informavo, kad NVSC jų tarnyba aprūpins kontrolei reikalingomis priemonėmis.

„Šiandien organizuojami mokymai, kaip naudotis tomis priemonėmis. Ir nuo vasario 17 d. pradedame vykdyti kontrolę. Dirbs ne mažai kaip du mūsų mobilūs patruliai, taip pat į pagalbą ateina policijos pajėgos.

Antanas Montvydas

Tikslas yra patikrinti visus atvykstančius arba grįžtančius asmenis, ar jie yra užsiregistravę NVSC svetainėje, ar turi tai patvirtančius kodus, ir, ar pateikti visi duomenys.

Jei asmuo neturės užpildęs internetinėje svetainėje formos, arba tie duomenys nebus tinkami, bandysime vietoje (su NVSC pagalba) juos užpildyti, o piktybiniams taikysime Administracinių nusižengimo kodekso numatytas atsakomybės rūšis“, – sakė A. Montvydas.

Daugiau galių savivaldai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, kad tiek šalies, tiek savivaldybių rodikliai, kurie yra susiję su karantino scenarijais, yra žiūrimi pagal du aspektus: naujų atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų per keturiolika dienų ir teigiamų diagnostinių tyrimų dalį per paskutines septynias dienas.

Pasak ministro, abu skaičiai yra tikslūs, tačiau kalbant apie antrąjį rodiklį, kad „kadangi simptominių tikrinimų yra labai sumažėję, tam, kad tas skaičius būtų kuo objektyvesnis, norisi kuo didesnės testavimo apimties“, kuri yra reikšminga priimant sprendimus.

„Mes jau esame įvedę papildomų tikslinių grupių (pedagogai, psichologai, grįžtantys į darbus, atlaisvinus karantino ribojimus) testavimą, tačiau yra įvesta dar viena nauja priemonė, kuri tikime, kad padės plėsti testavimo apimtis. Operacijų vadovo sprendimu yra suteikta galimybė savivaldybėms savarankiškai nuspręsti, koks testavimas ir kokioms grupėms jų teritorijoje būtų reikalingas.

Tai reiškia, kad kiekvienos savivaldybės administracijos direktorius, jei yra neišnaudojamos kitos registracijos vietos pagal valstybės prioritetus, gali savarankiškai nuspręsti, ir tas laisvas vietas panaudoti dirbančiųjų kontaktinį darbą testavimui“, – sakė A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Ministras priminė, kad gruodį, kai buvo didžiausias sergamumas, laboratorijos per dieną atlikdavo iki 16 tūkst. tyrimų, dabar tas skaičius yra sumažėjęs dvigubai. Nuspręsta pasinaudoti atsilaisvinusiomis galimybėmis.

„Savivaldybėms suteikėme galimybę daryti tyrimų, kurie neviršytų keturių procentų savivaldybės gyventojų skaičiaus“, – sakė A. Dulkys.

Pasak jo, jei savivaldos lygmeniu atsirastų noro priimti sprendimus dėl karantino režimo keitimo, reikėtų, kad nors vienas procentas savivaldybės gyventojų būtų ištirtas.

Kvietė pacientus sugrįžti

Ministras taip pat pakvietė gyventojus, kuriems buvo atidėtos planinės paslaugos, aktyviai kreiptis į šeimos gydytojus.

„Daugelyje gydymo įstaigų situacija labai pozityviai keičiasi. Kviečiame dalyvauti prevencinėse programose, vykti planinėms dienos chirurgijos, dienos stacionaro ir kitoms paslaugoms gauti.

Bendradarbiaujame su gydymo įstaigomis. Esame apsitarę kriterijus, pagal kuriuos deriname, ir kuo toliau, to daugiau sveikatos paslaugų teikimo yra atnaujinama“, – kalbėjo A. Dulkys.

Pasak ministro, kas savaitę maždaug 200 mažėja COVID-19 pacientams skirtų lovų.

„Tai reiškia, kad atsiranda ir infrastruktūra, ir personalas, kuris gali vėl sugrįžti prie mums įprastų paslaugų teikimo. (…) Galiu paliudyti, kad gydymo įstaigos deda didžiules pastangos, kad pacientams tos paslaugos būtų saugios. Kritinė masė medikų bendruomenės jau yra paskiepyta nuo koronaviruso infekcijos, dirba su reikalingomis asmens apsaugos priemonėmis, laikosi epidemiologinių reikalavimų.

Specialistų vertinimu, rizika sveikatai dėl pavėluoto kreipimosi į gydytoją yra kur kas svarbesnė, nei pavojus užsikrėsti koronaviruso infekcija“, – sakė A. Dulkys.

Paklaustas, kada bus antrąja vakcinos doze skiepijami COVID-19 persirge asmenys, A. Dulkys atsakė, kad antroji dozė tokiems žmonėms bus suleidžiama po 90 dienų.

Ministras pasidžiaugė, kad gaunama informacija apie vakcinų tiekimą tikslėja, tačiau nėra žinoma, kada galėtume tikėtis sulaukti kitų farmacijos kompanijų gaminamų vakcinų.

„Stengiamės, kad tas vakcinacijos grafikas, kurį skelbiame viešai, būtų iškart papildytas, kai turime oficialią informaciją. (...) Kas galėtų būti, tai nedėkinga prognozė, nes vienu metu yra virš 200 vakcinų tiriama, bet (...) paskutinės derybos vyko su farmacijos kampanijos „Valneva“ ir kompanijos „NovaVax“ vakcinomis, bet čia vis tiek kol neperšokta per griovį, kol nesutarta viskas, tol nesutarta niekas. Liekame prie tų vakcinų, kurios jau atvyksta į Lietuvą“, – pasakojo A. Dulkys.

Skiepijimas nuo koronaviruso

A. Dulkys taip pat pažymėjo, kad ministerija kartu su savivaldybėmis tarsis, kaip toliau didinti testavimo apimtis, tačiau, patikino jis, apie privalomumą kalbos nėra.

Jei nesutinka skiepytis vieni, paskiepija kitus

Sveikatos apsaugos ministras paaiškino vakcinų skirstymo principą. Pradžioje jos proporcingai paskirstomos po vakcinavimo centrus, kurių yra daugiau kaip šimtą.

„Yra įvairių situacijų, kai kažkurioje grupėje kažkas nepaskiepijamas. (…) Tai kiekvienoje gydymo įstaigoje tiesiog žiūrima į prioritetus. Jeigu viename prioritete yra baigta, arba pabaigti skiepyti visi, kurie norėjo, yra leidžiamasi prioritetų lentelėje į kitą grupę. (…) Vakcinavimo prievartos irgi nėra numatyta“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, nėra žiūrima, kurio gamintojo vakcina yra naudojama.

„Jos visos pas mus laikomos vienodai saugiomis, efektyviomis“, – sakė A. Dulkys.

Nuo pirmadienio leista kai kuriems verslams atnaujinti veiklą

Delfi primena, kad jau nuo šio pirmadienio Vyriausybė leidžia veikti parduotuvėms, kioskams ir paviljonams, vykdantiems veiklą patalpose, kurių prekybos plotas neviršija 300 kv. m. ir tiems, kurie turi tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Veiklą leidžiama vykdyti ir grožio salonams, kirpykloms, gėlių parduotuvėms, leista atnaujinti ir individualias treniruotes lauke.

Ne maisto prekių parduotuvės (išskyrus veterinarijos, pašarų gyvūnams, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių bei vaistinės), kirpyklos ir grožio salonai negalėjo veikti nuo gruodžio 16 dienos, kai buvo sugriežtinti karantino ribojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (974)