Kaip po posėdžio žurnalistus informavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, epidemiologinė kreivė pradėjo keistis į teigiamą pusę.

„Lietuva ir toliau išlieka pirmaujanti Europoje pagal didžiausią užsikrėtimų skaičių. O tam tikras pozityvas, kad epideminė kreivė pradėjo keistis į gerąją pusę, savaitinis užsikrėtusių asmenų skaičius jau mažėja“, – skaičius pristatė A. Bilotaitė.

Mobilumo rodikliai rodo, kad jis yra mažesnis nei sausio mėnesį, bet kiek didesnis nei karantino metu praėjusių metų pavasarį.

Ministrė teigė, kad skaičiai mažėja, tačiau ribojimus išlaikyti reikia.

„Galima sakyti, kad mes einame tikrai teisingu keliu, bet būtina išlaikyti dabartinius ribojimus“, – teigė A. Bilotaitė.

Situaciją vertinti reikia atsargiai

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė spaudos konferencijoje teigė, kad nors sergamumas ir toliau išlieka labai aukštas, bet matoma gerų tendencijų.

„Labai norisi atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje sergamumas išlieka aukštas. Tačiau žvelgiant į praėjusią savaitę yra šokių tokių pokyčių, kasdien nustatomų atvejų skaičius šiek tiek sumažėjęs. Paskutinių dienų skaičiai šiek tiek mažesni, bet sergamumo rodiklis yra tik vienas iš tų, kurį mes vertiname, kalbėdami apie epidemiologinę situaciją“, – sakė L. Ašoklienė.

Ji ragino iš anksto nesidžiaugti, o situaciją vertinti atsargiai.

Ekspertė teigė, kad situacija šalyje išlieka netolygi, tad kalbėti apie bendras gerėjimo tendencijas visoje Lietuvoje dar negalima.

O ir ligoninėse situacija išlieka įtempta.

Kalbėdama apie viešose erdvėse matytas minias žmonių, L. Ašoklienė priminė, jog užsikrėsti koronavirusu galima ir lauke.

Aktyviai leidžiant laisvalaikį, viruso išskyrimas didesnis, kaukės kieme sudrėksta ir neapsaugo tinkamai.

Kaune policija tikrina vykstančius į miestą

Žadama naujų priemonių

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė spaudos konferencijoje pristatė judėjimo ribojimo statistinius skaičius.

„Per visą praėjusią savaitę kontrolės postų Lietuvoje buvo apie 1200, nepraleista apie 4 tūkst. automobilių, išrašyta apie 1400 protokolų“, – praėjusios savaitės policijos pareigūnų darbą pristatė ministrė A. Bilotaitė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla spaudos konferencijoje pristatė praėjusio savaitgalio policijos darbą.

„Nuo praėjusios savaitės policija, įvertinusi šventinį laikotarpį ir jo patirtį, šiek tiek kitaip organizavo veiklą. (…) Kaip ne kartą jau buvo kalbėta, mes bandysime darbą organizuoti taip, kad būtų daugiau netikėtumo faktoriaus, mobilumo“, – spaudos konferencijoje sakė R. Požėla.

Jis teigė, kad tokia praktika pasiteisino.

„Kas efektyviai veikia, tai ribojimas judėti tarp savivaldybių, šitai rodo ir vaizdo sistemų duomenys. Savaitgalį tušti buvo Lietuvos kurortai ir kurortinės vietos. (...) Žmonių sambūrių ten nėra, ko pasakyti negalime apie didžiuosius šalies miestus. Čia kalbu apie silpnąją grandį iš visų esamų ribojimų – tai asmenų judėjimas toje pačioje savivaldybėje“, – kalbėjo policijos atstovas.

Visgi problema išlieka susibūrimai privačiose erdvėse.

„Akcentas yra privačios erdvės, policijai sukontroliuoti viską – misija neįmanoma. Tokių atvejų, kai vyksta vakarėlis, kur susirenka daugiau nei vieno namų ūkio asmenys, tikrai buvo“, – teigė jis.

Generalinis komisaras sakė, kad tokių atvejų buvo „nemažai“.

R. Požėla taip pat kalbėjo, kad policija didelį dėmesį kreipė ir į žiemos pramogų mėgėjų susirinkimus.

„Kažkuria prasme savaitgalį tapome kalnų ir kalnelių policija, daug turėjome reikalų ir darbo“, – kalbėjo policijos generalinis komisaras.

Spaudos konferencijoje jis sakė, kad policija buvo kaltinama, jog nepakankamai ryžtingai kontroliuoja šias vietas. Iš kitos pusės, sulaukė neigiamų reakcijų dėl tokios kontrolės.

„Teko policijos pareigūnams išgirsti neatsakingų pasakymų, kad vaikams virusas visai nebaisus. Ir galbūt čiuožiant rogutėmis viruso pasigauti tiesiog neįmanoma“, – sakė jis.

R. Požėla teigė, kad kitą savaitgalį planuojama naujų priemonių.

„Ruošiamės kitam savaitgaliui, matome, kad žiema pagal prognozes nepasitrauks, toks pats iššūkis lieka. Gal mūsų sąjungininkas bus šaltis, čia juokauju. Bet planuojame kitas labiau efektyvias priemones – galbūt ribosime galimybę asmenims patekti prie vienų ar kitų objektų. Pagrindinė problema, kad žmonės į tas vietas susirenka vienu metu, jų ten daug būna“, – žadėjo jis.

Delfi primena, kad Vyriausybė nusprendė judėjimo ribojimus tarp savivaldybių pratęsti iki sausio 31 dienos, situacija bus vertinama ir sausio 17 dieną. Jei būtų akivaizdžiai matomos epidemiologinės situacijos gerėjimo tendencijos, judėjimo ribojimo po šios dienos gali būti atsisakyta.

Agnė Bilotaitė

Bausti pažeidėjai

Užtikrinant judėjimo apribojimų reikalavimus šeštadienį patikros postuose liepta apsisukti beveik 1,5 tūkst. automobilių, dėl karantino reikalavimų pažeidimų nubaustas 341 žmogus, BNS sekmadienį informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, iš nubaustųjų dėl karantino pažeidimų 141 žmogus sudrausmintas būtent dėl judėjimo reikalavimų nevykdymo.

„Kalbant apie kitus, daugiausia – daugiau nei vieno šeimos ūkio kontaktai, būriavimasis viešoje vietoje ir kaukių dėvėjimo pažeidimai. Šiuos tris sudėjus apie 200 išeina“, – sakė R. Matonis.

Savaitgalį visoje šalyje dirba sustiprintos pareigūnų pajėgos, veikia tiek mobilieji, tiek stacionarieji patikros postai, uždaryti keliai į kurortus ir pajūrį.

Užtikrinti judėjimo ribojimus policijai padeda pasieniečiai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, šauliai.

R. Matonis anksčiau BNS sakė, kad darbo dienomis policija ketina daugiau naudoti mobiliuosius patikros postus, dažnai keisti jų vietas.