„Politinė valia aiški – kova su finansiniais nusikaltimais turi vykti be jokių išlygų. Privalome tinkamai reaguoti į laikmečio diktuojamus iššūkius ir modernėjančius finansinius nusikaltimus. Bendromis jėgomis mes toliau vykdysime Valstybės mums patikėta misiją – apsaugoti Lietuvos finansų sistemą nuo nusikaltimų“, – kalbėjo ministrė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, kovą su pinigų plovimu, mokesčių slėpimu, PVM ir ES finansinės paramos lėšų grobstymu, papildė naujos grėsmės, susijusios su virtualiųjų valiutų sektoriumi ir tarptautinėmis, gerai organizuotomis sukčiavimo schemomis, nusikaltimais elektroninėje erdvėje, taip pat kova su neteisėtu praturtėjimu ir tarptautinių sankcijų Rusijai įgyvendinimas.

A. Bilotaitė pabrėžė, jog būtina stiprinti kriminalinę žvalgybą, daugiau dėmesio skirti neteisėto praturtėjimo užkardymui ir neteisėtai įgyto civilinio turto konfiskavimui. Taip pat būtina stiprinti bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio partneriais, investuoti į modernias ir saugias informacines technologijas, kad pareigūnai turėtų veiksmingus įrankius duomenų apdorojimui, prevencijai, fintech priežiūrai. Daugiau dėmesio turėtų būti skiriama ir nusikaltimų prevencijai bei pareigūnų mokymams.

Primenama, kad ministerija užtikrino finansavimo FNTT didėjimą nuo 12 mln. pernai iki 15,5 mln. eurų 2023 m. Taip pat 14 proc. augo vidutinis FNTT pareigūnų darbo užmokestis – 2022 m. jis siekė 1689 eurų į rankas.

Pernai ištirtos 433 nusikalstamos veikos ir išaiškinta 37 mln. eurų padarytos žalos, 1,7 mln. žalos atlyginta. Išaiškinti pasikėsinimai dėl 12 mln. eurų ES paramos grobstymo ir 22 mln. eurų nesumokėto PVM. Dėl tarptautinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos subjektams, įšaldyta lėšų ir turto už 78 mln. eurų. Sankcijos taikomos 1386 Rusijos Federacijos asmenims ir 171 subjektui, taip pat 195 Baltarusijos asmenims ir 35 subjektams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją