Paklaustas, ką atsakytų į konservatorių pateiktus kaltinimus, Europos Komisijos (EK) narys, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, V. Andriukaitis tvirtino, kad neketina nieko atsakyti, nes kaltinimai – melagingi.

Jo aiškinimu, Baltarusijoje jis lankėsi pagal EK darbotvarkę. Ten vyko pasitarimai dėl afrikinio kiaulių maro: sanitarinių reikalavimų, laboratorinių tyrimų derinimo ir galimybės kontroliuoti afrikinį kiaulių marą.

„Tai buvo darbinis ir labai svarbus vizitas. Jis svarbus visai Europos Sąjungai, o taip pat ir Lietuvai, nes afrikinis kiaulių maras be galo komplikuotas ir labai sunku, kai šalys turi skirtingas strategijas. Tai buvo pirmas ilgai derintas vizitas“, – nurodo V. Andriukaitis.

Vizito metu eurokomisarui taip pat teko lankytis Gervėčiuose esančioje lietuvių bendruomenėje ir Naugarduke, kur kuriamas bendras Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos projektas – Naugarduko ligoninė. Būtent čia vietos žurnalistė, anot V. Andriukaičio, paklausė apie Astravo AE.

„Turbūt Kreivys komentuoja Naugarduko vietinio dienraščio žurnalistės užduotus klausimus [...], bet arba jis jų neskaitė, arba skaitė kokius nors perspausdinimus, nes žurnalistė manęs paklausė – ar Baltarusija gali pasiekti pasitikėjimą, kad Lietuvos visuomenė imtų labiau pasitikėti Baltarusijos daromais žingsniais, užtikrinant ES streso testų reikalavimus ir užtikrinant AE saugumą“, – sako V. Andriukaitis.

Į klausimą jis teigia atsakęs, jog Baltarusija turi šansą pasiekti kiek įmanoma didesnio skaidrumo – pateikti informaciją Lietuvos visuomenei, Lietuvos vyriausybei ir parlamentui, pateikti visą informaciją EK ir įgyvendinti visas EK streso testų išvadas. Tai yra ir oficiali EK pozicija.

„Atominė statyba nėra ES projektas. Tai yra Baltarusijos priimtas sprendimas, bet ji privalo įgyvendinti visus saugumo reikalavimus ir visas konvencijas. Žinoma, ji turi dar ir dar kartą stengtis, padaryti viską, kad nekiltų abejonių dėl saugumo. Saugumas yra tiek Baltarusijos, tiek visų kaimynų“, – tvirtina V. P. Andriukaitis.

Seimo Energetikos komisijos narys, konservatorius Dainius Kreivys tvirtina, kad eurokomisaro teiginiai, atsakant į Baltarusijos žurnalistės klausimus, buvo ne visai tokie: „Vienas iš teiginių yra labai aiškus. Pranešime jis cituojamas gana tiksliai, kad Astravo AE atitiks aukščiausius saugos standartus ir Baltarusija turi visas galimybes ją pastatyti. Čia pabandžiau iš rusų kalbos išversti tai, ką jis pasakė.“

Paklaustas, kuo remiasi, D. Kreivys teigia cituojantis Baltarusijos leidinį „Sputnik“. Atkreipus dėmesį, kad „Sputnik“ yra propagandinė Kremliaus naujienų agentūra, D. Kreivys atkerta – V. Andriukaičiui nederėjo komentuoti su jo veikla nesusijusių klausimų.

„Galime juoktis, bet, gerbiamas Andriukaitis, išvažiavęs lenda į tuos klausimus, kurie jam su kiaulių maru ir maisto sauga turbūt ne visai susiję, paskui tuo naudodamiesi jį cituoja įvairūs Kremliaus ruporai. [...] Noriu pasakyti, kad ši citata paimta tiksliai iš miesto laikraščio. Yra sudėtos tiesioginės citatos“, – tikina D. Kreivys.

Pasiteiravus, ar Seimo narys skaitė ir originalų Naugarduko žurnalistės straipsnį ir dėl to gali patvirtinti, jog panaudotos tikslios citatos, D. Kreivys atsako skaitęs ir „Sputnik“ informaciją, tačiau toliau laikosi savo pozicijos: „Žinot, važiuoti į Baltarusiją ir kalbėti, kokia atominė elektrinė yra puiki arba kaip nekelia grėsmės, o mums tik trūksta informacijos, yra labai neatsakinga.“