„Mes labai tikimės, kad visas Vilnius, visi Vilniaus verslai, visi gyventojai, individualių namų savininkai, tą savaitę, kai vyks NATO samitas, papuoš savo namus tiek mūsų trispalvėmis, tiek, ką ir kartu su visuomeninėmis organizacijomis raginame daryti, Ukrainos vėliavomis. Tikslas yra, kad Vilnius būtų papuoštas Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis“, – penktadienį LRT radijui teigė V. Benkunskas.

Organizacijos „Stiprūs kartu“ iniciatorius Edmundas Jakilaitis tikisi, kad didžiąją dalį vėliavų nusipirks ir iškels patys vilniečiai. Anot jo, jau užtikrinta, kad prekybos tinklai turės reikalingą vėliavų kiekį tokiai iniciatyvai.

„Pirkti turėtų patys žmonės. Prieš keletą metų buvo LRT iniciatyva „Keliu vėliavą", kai žmonės kėlė trispalves. Mes tikimės panašaus ir kur kas didesnio efekto“, – sakė E. Jakilaitis.

„Mes kalbėjome su didžiaisiais prekybos tinklais, jų vadovais ir savininkais, kad pasirūpintų tuo. Ir tikiu, kad verslas išspręs šiuos klausimus, kad kaina bus tikrai nedidelė, prieinama ir kad net tie, kas neturi kaip iškelti vėliavos, galės lange ar balkone pasikabinti Ukrainos vėliavas ir Vilnius pasiųs labai aiškų signalą“, – tikino jis.

Meras V. Benkunskas taip pat paminėjo, kad savivaldybė irgi prisidės prie akcijos ir Lietuvos, Ukrainos ir NATO vėliavomis papuoš gatvių stulpus, bei iškels vėliavas ant savivaldybės pastatų.

„Mes irgi planuojame tam tikrose vietose prisidėti prie šios akcijos. Visų pirma, mūsų gatvių apšvietimo stulpai, kurie per visas valstybines šventes yra puošiami įvairia simbolika, bus papuošti ir Lietuvos, ir NATO, ir Ukrainos vėliavėlėmis. Taip pat ir kai kurie savivaldybės pastatai pasipuoš Ukrainos vėliavomis. Net kai kurios viešos erdvės gali pasipuošti ta simbolika“, – aiškino jis.

Vėliavas planuojama kelti liepos 7–11 dienomis.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje.

Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.