V. Benkunskas teigė, jog ekspertai pirmadienio vakarą priėmė sprendimą evakuoti visus namo gyventojus.

„Vakar vakaras buvo ilgas, apie 19 valandą buvo gautas pranešimas Bendruoju pagalbos telefonu apie galimai deformuotas konstrukcijas gyvenamajame name Gabijos gatvėje. Tada atvyko visos pagalbos tarnybos, įvertino pirminę padėtį, plika akimi matomi defektai vieno daugiabučio namo laiptinėje prie lifto aikštelės. Ir buvo priimtas iš Priešgaisrinės apsaugos tarnybos specialistų sprendimas namą evakuoti, gyventojus dėl jų saugumo iš namo paprašyti išeiti“, – sakė V. Benkunskas.

Jis patvirtinto, kad pirminė ekspertų išvada rodo, kad akivaizdžių grėsmių namo saugumui nekyla.

„Pirmiausia buvo pasirūpinta gyventojais, kad namas būtų tuščias. Tada atlikta ekspertizė, ekspertai atvyko, apžiūrėjo ir įvertino pirminę situacijos būklę. Šiandien turime jau tokią „be 5 minučių“ ekspertizės išvadą, kuri sako, kad yra fiksuoti tam tikri namo vizualiai matomi defektai. Bet kažkokių akivaizdžių grėsmių dėl namo konstrukcijos saugumo, dėl ko grėstų pavojus gyventojams, nėra nustatyta“, – sakė V. Benkunskas.

Vilniaus vicemeras teigė, kad šio namo gyventojams pirmadienio vakarą buvo pasiūlyta pasinaudoti savivaldybės suteikiamu viešbučiu, bet dauguma pasirinko naktį praleisti pas artimuosius, draugus.

„Gyventojais tikrai buvo pasirūpinta. Name yra 72 butai, daugiau nei 100 gyventojų. Dabar mes laukiame galutinės ekspertų išvados, kurią turi pasirašyti ekspertai, tada patvirtinti leidimą policija ir tada gyventojai bus informuojami, kad gyventojai gali grįžti į savo butus“, – antradienio rytą sakė Vilniaus vicemeras.

Jis pripažino, kad išgąsčio pirmadienio vakarą buvo.

„Be abejo, vėlyvas, tamsus paros metas sąlygojo tam tikrą išgąstį gyventojų tarpe. Bet jie reagavo gana operatyviai, nebuvo kažkokių prieštaravimų. Visi suprato, kad tai yra reali grėsmė ir dėl saugumo reikia tuos pareigūnų nurodymus vykdyti. Tai tikrai labai drausmingai buvo visi evakuoti. Tarnybos puikiai savo darbą atliko, čia problemų nebuvo“, – pasakojo pašnekovas.

„Jeigu gyventojams bus leidžiama į savo butus grįžti nedelsiant, tai tie nesklandumai ar nepatogumai tuo ir baigsis“, – sakė „Delfi rytas“ pašnekovas.

V. Benkunskas teigė, kad kol kas sunku pasakyti, kas sukėlė šią namo deformaciją.

„Daugiabutis yra nesenas, jam 17 metų, šių laikų statybos namas. Bet jis Vilniaus miesto savivaldybei jau yra puikiai žinomas, ne kartą dėl panašių situacijų teko daryti ekspertizes, prieš kelis metus prekybos centras, esantis šiame name, taip pat buvo evakuotas dėl galimos grėsmės, jog įlūš konstrukcijos. Tuo metu buvo padaryti papildomi koloniniai sutvirtinimai. Man kaip ne ekspertui būnant tame name, teko man užeiti ir į kelis gyventojų butus, matomi įtrūkimai, plyšiai. Jie normalios sąlygomis nėra normalūs.

Tikrai tas namas yra išskirtinis dėl statybos broko. Dabar mes nuodugniai ištirsime šią namo istoriją – kiek buvo ekspertizių daryta, kiek buvo defektavimo aktų, kaip jie buvo tvarkomi. Bet namas yra išskirtinis dėl savo nekokybiško pastatymo, dėl ko jį eksploatuojant laikas nuo laiko iškyla tokie rimtesni pavojaus signalai“, – sakė sostinės vicemeras V. Benkunskas.

Laidos „Delfi rytas“ pašnekovas tikino, kad per anksti kalbėti apie galimą žalos atlyginimą gyventojams.

„Mes turime statybų įstatyme numatytus garantinius terminus, kurie yra šiuo atveju jau, matyt, yra pasibaigę. Bet čia jau yra civilinio įrodinėjimo klausimas. Jeigu yra paslėpti trūkumai, kurie nebuvo matomi prieš eilę metų, juos teisme galima įrodinėti. Tai mes tikrai gyventojams suteiksime visą, tiek techninę, tiek teisinę informaciją ir sieksime, kad tokia neteisėta ar aplaidi statybininkų veikla bus nustatyta, kad tą žalą gyventojams padėti atgauti ir išsireikalauti“, – žadėjo Vilniaus vicemeras.

V. Benkunskas tikino, kad savivaldybė stebi visus problemų turinčius daugiabučius.

„Vilniuje mes turime daugiau nei 9 tūkst. daugiabučių namų. Tai tarp jų yra visko, ypač senos statybos daugiabučiuose, kurie statyti tarybiniais metais didelių problemų. Tai yra nesibaigiantis procesas tuos namus prižiūrėti, juos tvarkyti, nuolat sekti jų padėtį. Mums svarbiausias dalykas yra gyventojų sveikata ir jų saugumas. Tai šiuo atveju miestas kaip institucija daro tuos darbus, kuriuos privalo daryti“, – antradienio rytą sakė Vilniaus vicemeras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pirmadienio vakarą teigė BNS, kad gatvėje, skilus daugiabučio sienai, iš pastato evakuoti gyventojai. Buvo gautas pranešimas dėl Gabijos g. 30 laiptinėje ir kai kuriuose butuose atsivėrusių plyšių.

Kaip BNS pirmadienį informavo vicemeras V. Benkunskas, preliminariais duomenimis, iš daugiabučio evakuota apie 100 žmonių. P. Poderskis vėliau pirmadienį BNS sakė, kad name iš viso yra 72 butai, iš jų evakuota „maždaug nuo 100 iki 200 gyventojų“.

Namą laikančios konstrukcijos nepažeistos

2004 m. statybos namo konstrukcijos susideda iš pilno gelžbetoninio karkaso ir lygių monolitinių perdangų. Išilginis rėmas su po perdanga išsikišančiais rygeliais užtikrina pastato išilginį pastovumą. Tuo tarpu namo vidaus, taigi, ir laiptinių sienos, sumūrytos iš silikatinių plytų mūro. Pertvaros įrengtos iš 10 cm storio gipsinių plokščių mūro bei gipskartonio.

Ypatingo statinio ir projekto ekspertas Vytautas Elenbergas apžiūros metu nustatė, kad namą laikančios konstrukcijos nepažeistos, o užfiksuotos deformacijos yra lokalaus pobūdžio. Pasak eksperto, jos susijusios su statybos technologijos pažaidomis nekokybiškai įrengus grindų dangą, taip pat pertvarose neįrengus privalomųjų deformacinių siūlių ir nesiėmus kitų priemonių.

Akmens masės plytelės, kurių atšokimas išgąsdino gyventojus, buvo priklijuotos nekokybiškai. Tačiau šis defektas niekaip nesusijęs su karkaso deformacija. Eksperto vertinimu, su konstrukcijų deformacija nesusiję ir sienų įtrūkimai – jie pastebėti tik pertvarinėse sienose.

Apie galimybę grįžti į savo namus būsto administratorius jau artimiausią valandą gyventojus informuos telefonu, elektroniniu paštu bei būsto administratoriaus sistemoje.

Po techninio patikrinimo Vilniaus miesto savivaldybė daugiabučio administratorių įpareigos stebėti pleišėjimus, atlikti kiekvieno buto apžiūrą ir įvertinti esamą situaciją, taip pat užsakyti pastato laikančiųjų konstrukcijų ekspertizę, nustatyti supleišėjimų priežastis. Būsto administratorius turės įsipareigoti pateikti rekomendacijas, kaip nustatytas priežastis likviduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (477)