„Liepos yra nudžiūvusios, kalbame tiesiog apie medžius, kurių, deja, nepavyko išsaugoti po to, kai Lukiškių aikštė buvo rekonstruota. Viena liepa bando atsigauti (...), labai tikimės, kad bent ji išgyvens ir iš senųjų liepų alėjos turėsime bent vieną seną liepą. Kiti negyvi, nudžiūvę medžiai yra šalinami ir į jų vietą atsodinami brandūs jau paauginti medžiai“, – teigia jis.

V. Benkunskas sako, kad dėl nusžiūvusių liepų galime ieškoti ir žmogaus atsakomybės, galime apeliuoti ir į gamtą. Tačiau, anot jo, akivaizdu, kad darant Lukiškių aikštės rekonstrukciją, šioms liepoms apsaugoti nebuvo skirtas pakankamas dėmėsys.

„Tai turbūt 6–7 metų istorija. Medžiai metai iš metų degradavo, kol galiausiai numirė“, – atkreipia dėmesį Vilniaus miesto meras. – Buvo bandomos laistymo sistemos, buvo, kiek įmanoma, žiūrima šaknų sistema, bet buvo padaryta per didelė intervencija.“


Savivaldybė tikina, kad liepas bandė išsaugoti

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė pranešime spaudai rašė, kad keletą metų nesėkmingai bandžius atgaivinti nykstančias liepas sostinės Lukiškių aikštėje, nuspręsta vietoj jų pasodinti dešimt brandžių sidabrinių liepų.

„Prieš 2017 metų Lukiškių aikštės rekonstrukciją Lietuvos arboristikos centro išvadose rašoma, kad liepos prastos būklės, ir buvo siūlyta jas šalinti. Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė nepritarė tokiam žingsniui ir bandė išsaugoti liepas, buvo taikytos pačios naujausios ir efektyviausios technologijos.

Deja, po aikštės rekonstrukcijos medžių būklė tik prastėjo, ir jų išsaugoti nepavyko. Tačiau naujoms liepoms ruošiama geresnė vieta augti, atsodinami dideli, brandūs medžiai“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Anot jo, liepas apžiūrėję specialistai patvirtino, kad net ir po visų pastangų išsaugoti liepos toliau nyko. Sumažėjo jų stabilumas, todėl kyla grėsmė, kad atūžus smarkiai vėtrai, jos gali nuvirsti.

„Žmonės prisiriša prie savo aplinkos, medžiai jiems brangūs, bet vis dėlto turime galvoti ir apie saugumą – žmonių, turto. Pernai, kai siautė audros, gavome daugiau nei šimtą pranešimų dėl nuvirtusių medžių ar nulūžusių šakų. Pavyzdžiui, Rasų kapinėse medžiai apgadino paminklus. Todėl gavus išsamias arboristų išvadas, įvertinus saugumo aspektą, nuspręsta medžius šalinti“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Račkauskas.

Informuojama, kad šią vasarą buvusių liepų vietoje bus pasodinta 10 brandžių, apie 7–8 metrų Tilia tomentosa rūšies liepų, dar vadinamų sidabrinėmis. Jos gali augti miesto sąlygomis, yra atsparios karščiams ir taršai. Savivaldybės užsakymu tokio dydžio medžiai bus sodinami pirmą kartą. Prieš sodinant 25–30 cm kamieno skersmens medžius laukia nemažai pasiruošimo darbų. Anksčiau čia augusios liepos skurdo dėl karščio bangų, kurios kildavo saulei atsispindint nuo kietos dangos, todėl dalis dangų bus nuardyta ir padidinta augimvietė.

Anot specialistų, liepos turėtų prigyti per 2–3 metus.