„Jeigu prezidento rinkimus laimės kuris nors iš konservatorių kandidatų, ir, jeigu Europos Parlamento rinkimuose mes nelaimėsime, gali būti, kad mes patys pasitrauksime iš valdančiosios daugumos“, – ketvirtadienį teigė LVŽS lyderis.

Frakcijos nariai DELFI teigė, kad tokia R. Karbauskio pozicija jiems ne naujiena, tačiau pridūrė, kad tai – asmeninė jo nuomonė. Vis dėlto, jie vienbalsiai pritaria R. Karbauskiui dėl pozicijos, kad jei Prezidentu taps ne S. Skvernelis, darbas Seime taps kur kas sunkesniu.

Baškienė: politikoje viskas įmanoma

LVŽS frakcijos narė Rima Baškienė DELFI teigė, kad „politikoje viskas įmanoma“, tačiau R. Karbauskio pasisakymų nevertino. Jos teigimu, tai asmeninė R. Karbauskio nuomonė, kurios ji anksčiau nebuvo girdėjusi.

„Politikoje viskas įmanoma, bet aš orientuojuosi į rinkėjų teisę pasirinkti, į jų valią. Kai matysime rezultatus, tada spręsime, – tvirtino R. Baškienė. – Išankstinių vertinimų tikrai nenorėčiau imtis. Politikoje esu seniai, visko yra buvę, visokių scenarijų ir savivaldos rinkimuose, ir nacionaliniu mastu.“

Rima Baškienė

R. Baškienė pabrėžė, kad ši LVŽS lyderio nuomonė nebuvo aptarta. „Manau, kad tai Ramūno Karbauskio nuomonė. Ji nebuvo aptarta, – kalbėjo LVŽS frakcijos narė. – Mums, Seimo vicepirmininkams, Seimo pirmininkui, apie tai nieko nebuvo sakoma.“

Rima Baškienė
Politikoje viskas įmanoma, bet aš orientuojuosi į rinkėjų teisę pasirinkti, į jų valią. Kai matysime rezultatus, tada spręsime.

Seimo narė teigė, kad gerbia R. Karbauskio nuomonę: „Yra tam tikra pozicija. Jo asmeninė nuomonė. Gerbiu ją“.

R. Baškienės teigimu, rinkėjai turi teisę rinktis, todėl tą teisę reikia gerbti, o R. Karbauskio pasvarstymus vertino tiesiog kaip teiginį, kas būtų, jeigu būtų. „Manau, supranta, kad rinkėjo valia – šventas reikalas ir rinkėjai renkasi patys, – kalbėjo R. Baškienė. – Jis pasakė, kas būtų, jeigu būtų.“

Širinskienė: Seimo darbas būtų nuolatinė įtampa ir konfliktas

Seimo narė Agnė Širinskienė DELFI teigė, kad pasitraukimas iš valdančiosios daugumos – labai realus scenarijus. „Vis dėlto pasitikrinti pasitikėjimą visuomenėje yra svarbu ir tie dveji rinkimai neabejotinai yra pasitikėjimo pasitikrinimas“, – kalbėjo LVŽS frakcijos narė.

A. Širinskienė tvirtino, kad pritaria tokiai R. Karbauskio nuomonei. „Jei matai, kad pasitikėjimo nėra, normalu, kad kyla klausimų dėl tolesnio darbo perspektyvų. Be abejo, kad pritariu“, – teigė Seimo narė.

Agnė Širinskienė

Ji teigė, kad, kaip ir R. Karbauskis, nemato galimybių dirbti su kai kuriais iš kandidatų. „Tarkime ponios Šimonytės išrinkimo atveju sunkiai įsivaizduočiau bendrą darbą, nes visi puikiai žinome, kokios yra Prezidento galios. Jis gali vetuoti. Puikiai žinome, kokia yra konservatorių retorika, kai kalbama apie mūsų vykdomas reformas, – kalbėjo A. Širinskienė. – Tiek ponas Gabrielius Landsbergis, tiek jo senelis ne kartą yra pasakę, kad turėdami valdžią jie bandytų atšaukti „valstiečių“ vykdomas reformas. Tą retoriką girdėjome ir dėl mokesčių reformos, ir dėl kitų. Kai girdi tokius pasakymus, natūralu, kad svarstai, o kas būtų, jeigu būtų konservatorių Prezidentas.“

Agnė Širinskienė
Jei matai, kad pasitikėjimo nėra, normalu, kad kyla klausimų dėl tolesnio darbo perspektyvų. Be abejo, kad pritariu.

A. Širinskienės teigimu, jei Prezidento rinkimus laimėtų konservatorių kandidatas, Seimo darbas būtų įtemptas. „Seimo darbas būtų nuolatinė įtampa ir konfliktas su Prezidentu. Natūralu, kad Lietuvos žmonėms to nereikia. Antra vertus. Tas darbas vargiai ar taip įmanomas“, – svarstė Seimo narė.

LVŽS frakcijos narė teigė, kad toks R. Karbauskio pasisakymas jai nebuvo naujiena.

Staniuvienė: spręs ne vienas Karbauskis, o visa mūsų frakcija

LVŽS frakcijos narė Levutė Staniuvienė DELFI teigė, kad apie galimybę pasitraukti frakcijoje dar nebuvo kalbėta, tačiau ji tvirtino, kad yra įsitikinusi „valstiečių“ pergale abiejuose rinkimuose ir tokio scenarijaus esą nė nereiktų svarstyti.

„Dėl pritarimo nežinau, sunku pasakyti, – į klausimą, ar ji pritaria tokiai R. Karbauskio pozicijai, atsakė Seimo narė. – Spręs ne vienas Karbauskis, o visa mūsų frakcija.“

Ji tvirtino, kad yra įsitikinusi „valstiečių“ pergale. „Galiu pasakyti tik tiek, kad mes laimėsime, nebus reikalo trauktis, – teigė L. Staniuvienė. – Tikėti reikia, o kaip bus, taip bus.“

Levutė Staniuvienė

LVŽS frakcijos narė teigė, kad tokių pasvarstymų ji buvo girdėjusi ir anksčiau. „Buvo anksčiau, buvo sakoma, kad bus sunku priimti kažką, nes jei ateitų tarkime opozicijos Prezidentas, tai daugelį įstatymų projektų turbūt vetuotų. Būtų sunku dirbti. Buvo tokia kalba“, – kalbėjo Seimo narė.

Lebutė Staniuvienė
Spręs ne vienas Karbauskis, o visa mūsų frakcija.

Vis dėlto ji teigė, kad šių R. Karbauskio žodžių dar nesureikšmina. „Nesureikšminu tiesiog šio pasakymo. Išgirdau, nusišypsojau. Nesureikšminau. Tarsimės visi. Nuomonių yra frakcijoje skirtingų. Visi išsakysime savo nuomones. Nemanau, kad čia kažkas tokio, ką reikėtų sureikšminti“, – teigė Seimo narė ir pridūrė, kad klausimą palieka atviram pokalbiui.

Pranckietis: norėtųsi, kad prieš dvejus su puse metų priimti įsipareigojimai žmonėms būtų tęsiami

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad supranta tokius R. Karbauskio pasvarstymus, tačiau pridūrė, kad „valstiečiai“ turėtų prisiminti prieš dvejus su puse metų priimtus įsipareigojimus žmonėms.

„Visiškai suprantama, kad valdančiosios daugumos lyderiai svarsto įvairius scenarijus po Prezidento rinkimų. Tai yra natūralūs procesai, kai stebi rinkėjus ir supranti jų lūkesčius, – teigė Seimo pirmininkas. – Visgi asmeniškai man norėtųsi, kad prieš dvejus su puse metų priimti įsipareigojimai žmonėms būtų tęsiami ir toliau įgyvendinamos pradėtos reformos, kurių valstybei jau seniai reikėjo.“

Viktoras Pranckietis

V. Pranckietis nesvarstė, kaip atrodytų Seimo darbas, jei Prezidento postas atitektų ne premjerui, tačiau pridūrė, kad jei išsipildytų šis scenarijus – būtų lengviau.

Viktoras Pranckietis
Visgi asmeniškai man norėtųsi, kad prieš dvejus su puse metų priimti įsipareigojimai žmonėms būtų tęsiami ir toliau įgyvendinamos pradėtos reformos, kurių valstybei jau seniai reikėjo.

„Prognozuoti ir burti šiuo metu sudėtinga, galiu tik drąsiai sakyti, kad su Sauliumi Skverneliu, kaip Prezidentu, Seimui nebūtų sudėtinga dirbti“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Politologas: politika yra kompromisų menas, ir jeigu jis to nesuvokia, toks jis ir politikas

Politologas Lauras Bielinis DELFI teigė, kad „valstiečių“ pasitraukimas iš valdančiosios daugumos įmanomas ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, tačiau kritikavo R. Karbauskį kaip politiką dėl tokių žingsnių.

„Teoriškai tai įmanoma. Manau, praktiškai taip pat įmanoma, nes žinau Karbauskio istoriją. Jis tokių dalykų jau yra atlikęs. Būdamas Prunckienės partijoje savu laiku irgi pasitraukė. Manau, kad tą gali atlikti, bet tokį jo veiksmą vertinčiau ne kiek politinį žingsnį, kiek desperacinį veiksmą. Nebrandaus politiko raiška tai yra“, – kalbėjo L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Frakcijos nariai DELFI teigė, kad tokį žingsnį turėtų patvirtinti ne tik R. Karbauskis bet ir visa frakcija, o L. Bielinis svarstė, kad frakcija to greičiausiai nenorėtų. „Manau, kad frakcija tikrai nenorės, kad tai įvyktų, nes didžioji dalis frakcijos narių yra labai stipriai priklausomi nuo Karbauskio nuomonės, jo pozicijų. Jo pasitraukimas jiems sukurtų sudėtingą gyvenimą Seime. Dalis iš jų tiesiog pasimestų“, – kalbėjo L. Bielinis.

Lauras Bielinis
Tokį jo veiksmą vertinčiau ne kiek politinį žingsnį, kiek desperacinį veiksmą. Nebrandaus politiko raiška tai yra.

Tiek R. Karbauskis, tiek jo frakcijos nariai teigia, kad jei Prezidentu taptų ne S. Skvernelis, Seimo dabar taptų kone neįmanomas. L. Bielinis tvirtino kad politika yra gebėjimas ieškoti kompromisų.

„Turėtume priminti Karbauskiui, kad svarbiausia politikos savybė – gebėjimas eiti į kompromisus. Politika apskritai yra kompromisų menas ir jeigu jis to nesuvokia, toks jis ir politikas“, – kalbėjo politologas L. Bielinis.

Karbauskis įvardijo pasitraukimo iš valdančiosios daugumos scenarijų

LVŽS lyderis R. Karbauskis prabilo apie scenarijų po rinkimų, kurio dar niekas nesvarstė – jei prezidento rinkimus laimėtų Ingrida Šimonytė arba Gitanas Nausėda ir jei jie nelaimėtų Europos Parlamento rinkimų, valstiečiai-žalieji svarstytų galimybę patys trauktis iš valdančiosios daugumos.

Ramūnas Karbauskis

„Po prezidento rinkimų bet kokiu atveju vyks Vyriausybės sudėties peržiūra. Mes patys svarstome, galvojame, tai yra normalus procesas. Gali būti, kad bus peržiūrima koalicinė sutartis – bet mūsų pačių iniciatyva, o ne kieno nors kito. Kita vertus, tai galbūt nuskambės kaip tam tikra sensacija, bet, jeigu prezidento rinkimus laimės kuris nors iš konservatorių kandidatų, ir, jeigu Europos Parlamento rinkimuose mes nelaimėsime, gali būti, kad mes patys pasitrauksime iš valdančiosios daugumos. Tai yra visiškai realu“, – sakė R. Karbauskis.

Jis, kaip partijos pirmininkas, teigė manąs, kad tai būtų teisingas sprendimas. „Kam reikia dar pusantrų metų bandyti įrodyti tai, jeigu mes dabar neįrodome – jeigu žmonės mano, kad (tinka toks variantas) – Landsbergis premjeras, ir Vytautas Landsbergis kaip faktinis valstybės vadovas – ką ten beišrinksi – I. Šimonytę ar G. Nausėdą (…), tokiu atveju, kam be reikalo vargintis? Galime eiti į išankstinius rinkimus arba tiesiog palaikyti mažumos Vyriausybę, kurią formuos konservatoriai“, – kalbėjo R. Karbauskis.