Taip nutiko dėl to, kad posėdžio pradžioje partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pareikalavo kuo skubiau surengti naujus lyderio rinkimus, o jei tam būtų kliūčių – jis sakė esąs pasirengęs atsistatydinti ir sulaukti naujų rinkimų, kuriuose ketina dalyvauti. Tai lėmė, kad dalyje posėdžio buvo aptariama ši situacija.

Kitoje dalyje buvo ginčijamasi, ar partija pralaimėjo, ar tik nelaimėjo rinkimų. Primenama, kad konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 vietą: jie laimėjo pirmajame rinkimų ture daugiamandatėje apygardoje, bet suklupo antrajame ture vienmandatėse apygardose.

G. Landsbergis rinkimų rezultatą pavadino dvilypiu, tuo metu Andrius Kubilius aiškino, kad tai bergždžias ginčas.

„Nei labai laimėjome, nei labai pralaimėjome. Čia toks bergždžias ginčas. Pagal rinkėjų skaičių pirmajame ture pasiekėme asmeninį rekordą nuo 1996 metų. Tai nežinau, galime tuo pasidžiaugti, ar tai draudžiama?", - sako A. Kubilius.

„Bet finišuojant antrajame ture mus aplenkė. Šitoje vietoje turiu retorinį klausimą: ar galima ūkiškai ir valstietiškai nusikeikti? Ir tada užversti tą puslapį", - teigia politikas.

Tačiau puslapis taip lengvai neužsivertė. Partijos patriarchas Vytautas Landsbergis sakė, kad pirmininko G. Landsbergio sprendimas pareikalauti kuo skubesnių lyderio rinkimų ir nuskambėjusi sąvoka „pasirengęs atsistatydinti“ siunčia blogą žinią apie partiją. Jo nuomone, tokiu būdu gali būti įtvirtinama nuomonė, esą konservatoriai rinkimus katastrofiškai pralaimėjo.

„Iš karto kreipiama į tai, jog svarbiausia naujiena yra ne vadinamųjų valstiečių ar kas tai bebūtų laimėjimas rinkimuose, bet Tėvynės sąjungos pralaimėjimas. Labai aiškus uždavinys ir pastanga įtvirtinti tokį požiūrį. Dar net primesti mums tarpusavio kaltinimus atsiprašinėjimus, marškinių ant krūtinės draskymus", - sakė V. Landsbergis ir stebėjosi, kas būtų, jeigu taip elgtųsi aukso medalio nelaimėjusi plaukikė Rūta Meilutytė.

P. Saudargas: liberalai mūsų nemyli

Krikdemas Paulius Saudargas sakė, kad jam daug svarbiau ne rinkimų rezultatas, bet partijos kryptis. Jis kalbėjo, kad partijos balsų krepšelis pirmajame ture pasipildė naujų rinkėjų balsais.

Politikas padėkojo, kad G. Landsbergis labai laiku grįžo iš Europos Parlamento dirbti rinkimams į Lietuvą. Pasak jo, tai įvyko tuo metu, kai „Eligijus Masiulis paima tą dėžutę“. Tiesa, tai neįrodyta, kol kas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis tik įtariamas kyšio ėmimu.

„Ir dešinėje pamatome, kad yra katastrofa. Kad po šių veiksmų visuomenė ir valstybė byra. Kaip galime pasitikėti Lietuvos politika, jei vyksta tokie dalykai? Ir kitą dieną G. Landsbergis grįžta vesti mūsų į Seimo rinkimus. Bet čia slypi viena detalė. Ir viso to kontekste man skamba tokia popsinė dainelė „Aš tave myliu galbūt labiau nei tu mane myli“. Čia slypi giluminės mūsų partijos problemos ir bėdos. Pasirodė, kad jie mūsų visiškai nemyli. Liberalai. Jeigu ne E. Masiulio dėžutė, tai šiandien mes turėtume visiškai kitokį dokumentą. Kalbėtume apie visiškai kitus dalykus ir visiškai kitus skaičius“, - sakė P. Saudargas.

Paulius Saudargas ir Vytautas Landsbergis

Jis svarstė, kad konservatorių partijos rinkimų strategija „statoma ant to“, kad galbūt ateityje „dėžutę paims Šimašius, Gentvilas ar Čmilytė“. „Nestatykim ant šito. Nes gali būti, kad jie neims dėžučių“, - teigė konservatorius.

„Tas jaunas elektoratas, kuris balsavo už mus (o tą rodo skaičiai, kad balsavo už mus pirmajame rinkimų ture, valio, iš tiesų turime kuo pasidžiaugti), jis nebalsavo už mūsų kandidatus net pirmajame ture, tą rodo procentai. Ir tikrai nebalsavo už mūsų kandidatus antrajame rinkimų ture“, - aiškino politikas.

P. Saudargas akcentavo, kad pirmojo turo pergalė yra laikina. Politikas priminė ir „žaliąją bangą“, tai yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkėjus: „Ką myli Ramūno Karbauskio rinkėjai? Kremlių? Nemanau, kad jie myli Kremlių, aš manau, kad jie myli krikščionybę, tautiškumą ir taip pat Lietuvą“.

„Šiandien mūsų didžioji problema – tie rinkėjai turi mus pamilt, mes juos turime susigrąžinti. Tie rinkėjai yra mūsų rinkėjai, kurie du dešimtmečius už mus balsuodavo ir šį kartą aš gaunu daug elektroninių laiškų, nuomonių, kur sako: taip, mes už jus balsavome paskutinį kartą, pro sukąstus dantis. Todėl man rūpi ne rezultatas, o partijos kryptis“, - teigia P. Saudargas.

T. Langaitis: ištiko žaliojo cunamio banga

Pristatydamas rinkimų štabo nuveiktus darbus Tadas Langaitis, kuris buvo vykdomojo rinkimų štabo galva, sakė, kad išsikeltas tikslas buvo 250 tūkst. balsų: „Pasiekėme rezultatą, kuris viršija iškeltą tikslą daugiau nei 10 proc. Tuo,kaip sakė partijos pirmininkas, turime vienoje rankoje pasidžiaugti“.

„Toliau sekė antras turas. Antrame ture mes turėjome įvairias dvikovas. Bendras rezultatas, be abejo, yra blogas. Tačiau pažiūrėkime šiek tiek giliau ir galbūt smagiau“, - teigė T. Langaitis.

Tadas Langaitis

Su liberalais konservatoriai antrame ture turėjo 7 dvikovas, daugumą jų laimėjo. Su socialdemokratais konservatoriai turėjo 4 dvikovas ir laimėjo rezultatu 3:1. Bet 22 dvikovose su valstiečiais žaliaisiais sekėsi prastai: „ištiko žalioji valstiečių cunamio banga“. Rezultatas baisus – 21:1. Iš esmės kovoje prieš valstiečius žaliuosius laimėjo tik G. Landsbergis Žaliakalnyje Kaune.

„Žiūrint iš mūsų perspektyvos, analizuojant, kodėl žmonės atėjo balsuoti už kitas partijas, yra antrojo pasirinkimo problema“, - sakė T. Langaitis.

Jis kalbėjo apie tai, kad dauguma žmonių, kurie pirmuoju pasirinkimu nebalsuoja už konservatorius, paklausti, ką rinktųsi, jei reiktų balsuoti už kitą partiją, Tėvynės sąjungos beveik niekad nemini. Tai reiškia, kad partija daugumai žmonių, kurie nėra konservatorių rinkėjai, kelia alergiją ir neatrodo priimtina. Prasčiau šiuo klausimu atrodo tik Lenkų rinkimų akcija. Tuo tarpu valstiečiai žalieji pagal antrą pasirinkimą yra pirmi arba antri.

„Baisiai atrodo pralaimėjimas antrajame rinkimų ture“, - reziumavo T. Langaitis, bet pabrėžė, kad paskaičiavus pagal gautą balsų kiekį pirmame ir antrame ture konservatoriai itin menkai atsiliko nuo valstiečių, tik 2,5 proc. Tiesiog antrajame ture gauti balsai nesikonvertavo į mandatus Seime.

Dainius Kreivys pripažino, kad antrajame ture konservatoriai skaudžiai pralaimėjo, bet siūlė neleisti politiniams oponentams kabinti etikečių. Jis taip pat teigė manantis, jog Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pakeitė iki šiol vyravusias rinkimų tendencijas: šįkart, anot jo, į Ramūno Karbauskio pintinę sukrito ne tik protesto balsai (kaip Darbo partijos ar „Tvarkos ir teisingumo" atveju), bet ir nuo korupcijos skandalų pavargusių socdemų rinkėjų simpatijos.

Politikas aiškina, kad didžiausia antrojo turo nesėkmės priežastis, kad konservatoriai nesugebėjo savęs pateikti kaip antrojo pasirinkimo tiems rinkėjams, kurių mylimi kandidatai nepateko patekti į antrą turą.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė siūlė visiems vartot terminą, kad konservatoriai ne pralaimėjo rinkimus, o jų „nelaimėjo".

Prisiminė socialinį jautrumą, bet uždraudė kalbėti A. Kubiliui

D. Kreivys siūlė eiti į priekį su konservatyviai jautria politine darbotvarke. Skurdo ir atskirties mažinimą, kaip tolesnę darbotvarkę, minėjo ir ekspremjeras A. Kubilius.

Andrius Kubilius

„Mūsų problema rinkimuose buvo ne netinkama kampanija (nesakau, kad ji buvo tobula), o realus žmonių skurdas, socialinė atskirtis, neviltis ir nusivylimas, ypač provincijoje. Norint šią problemą įveikti, reikia ne pakeisti mūsų kalbėseną, bet keisti realią šių nusivylusių žmonių situaciją. Čia yra problemos raktas", - sako politikas.

Tiesa, Jurgis Razma sakė, kad kai tokie žodžiai nuskamba iš A. Kubiliaus lūpų, vargu, ar konservatoriai sugebės ką nors tuo įtikinti.

Kaip žinoma, po 2008-2009 m. krizės, kurios metu A. Kubilius buvo premjeras, jo pavardė daugeliui asocijuojasi su išmokų ir atlyginimų mažinimu, o ne socialine gerove.

„Aš nekalbėsiu", - iš vietos juokavo A. Kubilius, o į tai J. Razma atsakė: „Būtų gerai". Panašiai vėliau kalbėjo ir Valentinas Stundys, kuris pabrėžė, kad A. Kubiliaus įvaizdis jau stigmatizuotas ir sunkiai keičiamas.

J. Razma taip pat prieštaravo naujo pobūdžio partijos pirmininko rinkimams, kai į procesą įtraukiami ne tik nariai, bet ir partijai nepriklausanti visuomenės dalis. Panašiai renkami respublikonų ir demokratų kandidatai į prezidentus JAV.

R. Dagys: aš talibas, bet talibai visur laimi

Rimantas Jonas Dagys savo ruožtu kalbėjo, kad atėjo laikas įsiklausyti vienam į kitą ir kalbėti bendrai. Politikas sako, kad jam nepatiko partijos pirmininko G. Landsbergio pareiškimas, nes tai nenutiesia kelio jokiai diskusijai.

„Mes turėtume ne diskutuoti vienas prieš kitą, bet gerai susimąstyti, o kam mes būsime reikalingi po ketverių metų? Ar po trejų? Kas yra tie, kurie už mus balsuos? Mes neturime vienas prieš kitą atrodyti gražūs ar negražūs", - piktinosi politikas.

„Taip, aš esu talibas, kaip jaunimėlis dažnai vadina. Bet talibai laimėjo rinkimus. Taip pat kaip Lenkijoje ir visur kitur. Todėl, kad jų idėjos yra tai, ko žmonėms reikia. O mes kaip tas svogūnas nenorėjome turėti savo kvapo. Tai šeimininkė paėmė ir išmetė svogūną", - aiškina R. Dagys.

Talibais vadinami socialiai konservatyvūs politikai, kurie pasižymi kairumu socialinėje politikoje, bet vertybiniu dešinumu moralinėje. Jų požiūriu, partnerystės įteisinimas yra nebūtinas ir nereikalingas, norima drausti arba riboti prieinamumą prie nėštumo nutraukimo, priešinamasi nelietuviškam asmenvardžių rašymui dokumentuose, labiau vertinamas bendruomeniškumas nei asmens individualumas. Pavyzdžiui, Lenkijoje siūlyta drausti abortus net tais atvejais, kai tai gresia moters gyvybei ir sveikatai arba kai nėštumas yra prievartos vaisius. Lietuvoje tokių siūlymų nebuvo, bet kartais diskutuojama apie abortų draudimą.

Rimantas Dagys

Jis teigia, kad valstiečiai žalieji perėmė konservatorių retoriką: pasiėmė krikščioniškas vertybes, nugvelbė konservatorių indėlį svarstant Darbo kodeksą. R. Dagys taip pat pasipiktino, kad A. Kubilius kalba apie jautrumą žmonėms, bet vis tiek prieštarauja Darbo kodekso ir socialinio modelio atidėjimui, kaip kad žada Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

A. Kubilius iš tiesų pareiškė, kad nors reikės paremti konstruktyvius naujosios valdžios sprendimus, bet esą socialinio modelio atidėjimas yra prastas sprendimas.

„Andriau, tu, kaip visada, klysti šiuo klausimu", - sako R. Dagys.

Politikas pažymėjo, kad dabar konservatoriai atsidūrė užburtame rate: jie negali kritikuoti valstiečių žaliųjų vertybių ir polinkio į krikščionybę, nes tai krikdemiška ir konservatoriška, negali nieko prikišti naujam ministrų kabinetui, negalės prieštarauti, jei valstiečiai pakels pensijas.

„Kam mes būsime reikalingi?" - klausė R. Dagys, pridurdamas, kad reikia nustoti blaškytis ir nebebūti truputį liberalais, truputį socdemais, truputį krikščionimis.

Sukritikavo, kad nemoka susikalbėti su niekuo

Buvęs parlamentaras Saulius Pečeliūnas sako, kad konservatoriai normaliai diskutuoti pradeda tada, kai kas nors su kuolu duoda per galvą. Tiesa, jis sako, kad nieko stebėtino neatsitiko, tai buvo užprogramuota labai seniai.

S. Pečeliūnas taip pat teigia, kad konservatoriai linkę mušti savus, nes tuomet bijo ir svetimi: „Gal šitos praktikos atsisakykime ir tuos savus, kurie kartais sako nemalonius dalykus, mylėdami ir norėdami, kad būtų geriau, o ne siekdami pakenkti, pradėkime nors šiek tiek girdėti, ką ir kodėl jie tai sako".

„Pradėsiu nuo kito galo: nuo derybų, kaip tas atrodė iš pašalies. Sugalvoja jaunuolis ženytis. Turi jaunamartę, sueina išgert kavos ir prieš nešant pareiškimus ir susiderinus vedybų sutartį sako: „Bet kai mes antrąkart susitiksime, tu atsinešk pažymą iš ginekologo ir veterinarijos dispanserio". Tai ar bus vestuvės, ar nebus? Šitaip atrodė mūsų derybų su valstiečiais", - pasakoja politikas.

Saulius Pečeliūnas

Jis sako iš derybininkų, kurie visai nenorėjo girdėti kitokios nuomonės, supratęs, kad niekas jokių derybų nenori.

„Negirdėjimas totalus: mes teisūs, mes viską žinom, netrukdykite. Kitaip sakant, supratau: mes nenorime jokių derybų, mes jas imituojame, norime likti ant atsarginių suolelio ir vaidinti: mes vieni teisūs, visi kiti yra durni, visi kiti yra blogi", - sako S. Pečeliūnas.

Jis kriktikavo konservatorių pareiškimą, kad tuo atveju, jei būtų sudaryta koalicija su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, partijų lyderiai (G. Landsbergis ir R. Karbauskis) turėtų būtų patikrinti specialiųjų tarnybų. „Kuo baigėsi tas pažymų prašymas? Gavome atgal taip, kad maža nepasirodė", - teigė konservatorius.

Politikas priminė ir nepasisekusias konservatorių derybas su liberalais dėl opozicijos lyderio. Jo teigimu, ir čia nesugebama susikalbėti.