„Mūsų organizacija nuo išankstinio balsavimo antrajame ture pradžios sulaukė apie 20 rinkėjų pranešimų apie galimus pažeidimus. Dalis jų, deja, nepasitvirtino dėl informacijos trūkumo, (...) dalį mes vis dar tiriame, kai kurią informaciją planuojame perduodi atitinkamai Vyriausiajai rinkimų komisijai, policijai“, – ketvirtadienio rytą LRT radijui sakė L. Petreikis.

Anot jo, kol kas išankstinis balsavimas antrajame merų rinkimų ture vyksta sklandžiai.

„Kol kas atrodo, kad išankstinis balsavimas vyksta pakankamai sklandžiai“, – dėstė L. Petreikis.

Tą patvirtino ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis. Anot jo, VRK išankstinio balsavimo antrajame ture yra gavusi keletą skundų iš rinkėjų, tačiau tai, komisijos atstovo teigimu, labiau „techninio pobūdžio“ skundai, pavyzdžiui, dėl balsavimo namuose grafikų.

„Tokią informaciją mes tikriname, bet negalėčiau pasakyti, kad yra kažkokių ypatingų pranešimų“, – LRT radijui sakė R. Stabingis.

Ketvirtadienį Lietuvoje prasideda paskutinė išankstinio balsavimo antrajame savivaldos rinkimų ture, kuriame 34-iose savivaldybėse renkami merai, diena.

VRK trečiadienio duomenimis, per dvi išankstinio savivaldos rinkimų antrojo turo balsavimo dienas balsavo 4,05 proc. rinkėjų.

Tuo metu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui panaikinus VRK sprendimą pašalinti iš rinkimų „valstiečių“ kandidatą į Anykščių rajono merus Kęstutį Tubį, antrąją išankstinio balsavimo dieną anykštėnai perbalsavimo teise naudojosi vangiai. Kaip Eltai tvirtino VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė, iš viso trečiadienį tokia teise pasinaudojo tik 38 žmonės.

Iš viso antrame rinkimų ture teisę balsuoti turi daugiau kaip 1 mln. 422 tūkst. rinkėjų iš 34 rinkimų apygardų.

VRK primena, kad balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje gali tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę savivaldybėse, kuriose vyksta antrasis rinkimų turas.

Rinkėjams, kurių savivaldybėse merai jau išrinkti pirmojo rinkimų turo metu, balsuoti nebebus galimybės. Savo pilietinę pareigą jie jau atliko.

Pagrindinę antrojo rinkimų turo balsavimo dieną – sekmadienį – 34-iose savivaldybėse rungsis po du pirmajame ture daugiausiai balsų surinkusius kandidatus. Kaip įprastai, balsuoti gyventojai kviečiami nuo 7 iki 20 val.

Pažymima, kad einant balsuoti rinkėjas turi turėti asmens dokumentą – Lietuvos Respublikos pasą ar asmens tapatybės kortelę. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

ELTA primena, kad, pirmojo rinkimų turo metu perkopę 50 proc. balsų ribą, merai jau išrinkti 26-iose šalies savivaldybėse: Akmenės, Jonavos, Joniškio, Kauno, Kretingos, Molėtų, Pakruojo, Prienų, Plungės, Rokiškio, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Tauragės ir Vilkaviškio rajonuose, taip pat Alytuje, Birštone, Druskininkuose, Kaune, Kazlų Rūdoje, Marijampolėje, Neringoje, Palangoje, Panevėžyje, Rietave ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją