Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešime rašo, kad ataskaitą parengė Vašingtone įsikūręs Naujojo Amerikos saugumo centras (Center for a New American Security, CNAS), remdamasis 2015-2016 m. vykdytu projektu „Assured Resolve: Testing Possible Challenges to Baltic Security“. Jo tikslas – išlaikyti JAV ir Europos valstybių dėmesį grėsmėms Baltijos šalių saugumui, išanalizuoti nacionalinio ir daugiašalio atsako į galimas Rusijos provokacijas prielaidas, nustatyti politinių sprendimų procesų trūkumus ir pateikti pasiūlymus ateičiai.

Projekto ataskaitą ir rekomendacijas Lietuvos Prezidentės patarėjams, Seimo nariams ir užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui pristatė viena iš CNAS įkūrėjų, buvusi JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja, šiuo metu – pagrindinė kandidatės į JAV prezidentus Hillary Clinton nacionalinio saugumo patarėja Michele Flournoy, CNAS Strategijos ir valstybės valdymo meno programos direktorė Julie Smith, dirbusi JAV viceprezidento nacionalinio saugumo patarėja, H.Clinton komandoje dabar atsakinga už NATO, Šiaurės, Vidurio ir Rytų Europą, bei CNAS Gynybos strategijų ir analizės programos direktorius Jerry Hendrixas.

Atitinkami pristatymai surengti ir JAV valdžios atstovams, NATO ir ES būstinėse.

CNAS vykdyto projekto metu buvo surengtos stalo pratybos su hibridinio ir konvencinio Baltijos šalių užpuolimo scenarijais, kuriose dalyvavo beveik 50 Baltijos ir Šiaurės šalių bei JAV valdžios atstovų ir ekspertų, dirbančių saugumo ir gynybos politikos srityje.

Tarp kitų projekto išvadų pabrėžiama daugianacionalinių NATO pajėgų nepertraukiamo buvimo Baltijos valstybėse svarba, esminis Šiaurės šalių vaidmuo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynyboje bei būtinybė stiprinti šių ir kitų Europos valstybių visuomenių atsparumą bandymams pakirsti jų gyvybines funkcijas.