Buvo pranešta, kad dėl Rusijos vykdomų raketinių pratybų jūroje šie laivai nurodo keisti kursą Lietuvos Respublikos išskirtinėje ekonominėje zonoje esantiems civiliniams laivams.

Pasak Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, nors suprantama, kad pratybas organizuojanti šalis turi užtikrinti laivybos saugumą, tačiau kartu kelia susirūpinimą tai, kad pastaruoju metu Rusija rengia karines pratybas, į kurių saugumo zoną patenka Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos teritorijos.

Reaguojant į pranešimus, į Lietuvos išskirtinę ekonominę zoną buvo išsiųstas budintis Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Aukštaitis“ P14, kuris identifikavo Rusijos Federacijos Baltijos karinio laivyno „Stereguchij“ klasės karinę korvetę ir laivą, skirtą kovai su povandeniniais laivais. Taip pat buvo išsiųstas Karinių oro pajėgų budintis sraigtasparnis Mi-8, kurio įgula laivus nufotografavo iš oro.

Karinė korvetė iš Lietuvos ekonominės zonos išplaukė apie 14 val., kitas laivas apie –15 val.

Apie 13 val. radiolokacinėmis priemonėmis virš Lietuvos Respublikos iškirtinės ekonominės zonos taip pat buvo užfiksuoti du Rusijos Federacijos kariniai orlaiviai SU-24 ir vienas SU-27. Todėl buvo pakelti du Estijos Amari aviacijos bazėje budintys Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16, kurie šuo metu sustiprina NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Tai jau antras toks incidentas šiais metais, kai dėl Rusijos Federacijos vykdomų karinių pratybų trukdomas civilinių laivų eismas Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje nedraudžiama plaukti užsienio šalių laivams, tai pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinių pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1164)