Seimo pirmininkės atstovė spaudai Ilona Petrovė Eltai sakė, kad V. Čmilytė-Nielsen eitynėse dalyvauti neketina, nes tą dieną bus išvykusi iš sostinės. Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis taip pat teigė, kad šalies vadovas eitynėse nedalyvaus. Tokio sprendimo jis nedetalizavo.

Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė tvirtino, kad premjerė eitynėse taip pat nedalyvaus.

Kaip aiškino ji, šeštadienį Vyriausybės vadovė turi kitų įsipareigojimų. Vis tik, R. Jakilaitienė pabrėžė, kad I. Šimonytė nuoširdžiai sveikina visus eisenoje dalyvausiančius piliečius.

„Premjerė eitynėse nedalyvaus dėl kitų tądien turimų įsipareigojimų.

Premjerė visada pasisakė už tai, kad kiekvienam žmogui ir jo unikalumui būtų skiriama derama pagarba ir ragino nestokoti drąsos priimti žmonių įvairovę. Džiugina tai, kad šios eitynės gali vykti ir vyksta Lietuvoje, o kaskart sutraukia vis daugiau dalyvių. Tai rodo, kad Lietuva yra demokratiška, vakarietiška valstybė, kurios žmonės nestokoja empatijos, neužsidaro savo baimėse ir yra atviri pažinti, priimti kitą. Premjerė nuoširdžiai sveikina visus dalyvausiančius eisenoje“, – Eltai perduotame komentare nurodė R. Jakilaitienė.

Opozicinės partijos ragina atskirti demonstracijas ir žmogaus teises

Visgi dalis parlamentarų tvirtino, kad eitynėse, kuriose bus kviečiama užtikrinti žmogaus teises visiems gyventojams, nepasirodys iš principo, o ne dėl pernelyg užimtos darbotvarkės.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis vylėsi, kad po vykusio „valstiečių apsivalymo“ partijos gretose nebeliko asmenų, kurie galėtų pasirodyti tokiose eitynėse. Jo teigimu, „valstiečiai“ šio renginio vengs, nes tie politikai, kurie būtų galėję išdrįsti pasirodyti LGBTIQ gretose, jau yra perėję į Sauliaus Skvernelio vadovaujamą partiją „Vardan Lietuvos“.

„Po labai nedidelio partijos apsivalymo atradome, kad 150 narių pasitraukė pas Saulių Skvernelį. Tai visi tie, kurie galėjo eiti (į eitynes – ELTA) ir kurie eis, tai dabar yra ten. Ten jiems ir vieta, nes nauja partija vertybėmis yra liberalų ir nieko bendro su valstietiškomis, tradicinėmis vertybėmis neturi“, – teigė R. Karbauskis.

„Tai aš esu tikras, jei kažkas eis, tai tik pažiūrėti, bet nedalyvauti. O ir tų, kurie pažiūrėt norėtų, daug neatsirastų“, – pridūrė jis.

Nors darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas laikosi kiek švelnesnės pozicijos, visgi, akcentuoja jis, „darbiečiai“ dalyvauti eitynėse taip pat neturi planų. Anot V. Fiodorovo, atkreipti dėmesį į žmogaus teisių klausimus vertėtų ne tokių eitynių metu.

„Bent jau partijos atstovai ten tikrai nedalyvaus. Žmogaus teisių klausimus galima kelti ir ne tokiais būdais kaip paradai ir visa kita. Mes tikrai turime diskusijas dėl partnerystės įstatymo, partija yra pasisakiusi prieš. Todėl mes ten ir nedalyvausime“, – Eltai komentavo V. Fiodorovas.

Dideliu entuziazmu sostinėje vyksiančio renginio nepasitiko ir partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Jis pažymėjo, kad pats asmeniškai eitynėse nedalyvaus, o dėl kitų partijos narių ketinimų jis negalįs pakomentuoti.

„Aš asmeniškai neketinu dalyvauti, o ką darys partijos nariai, aš negaliu pasakyti. Tai bus laisva valia, partija tokių sprendimų nepriiminėja, aš nedalyvausiu. Niekada nedalyvaudavau ir nematau prasmės dalyvauti“, – komentavo S. Skvernelis.

Be to, anot S. Skvernelio, jo vadovaujama politinė jėga yra aiškiai deklaravusi savo poziciją dėl LGBT bendruomenės keliamų klausimų.

„Mūsų partijos yra aiškiai išreikštos pozicijos visais klausimais ir tai nėra mūsų partijos pozicija palaikyti šių klausimų politinę darbotvarkę. Tai ne mūsų darbotvarkė ir tuo viskas ir yra pasakyta“, – pridūrė jis.

Sako, kad konservatorių atstovų eitynėse bus

Civilinės sąjungos projektą įregistravę konservatoriai, panašu, partijos lygmeniu nesiorganizuoja dalyvauti vis dar diskusijas sukeliančiame renginyje. Kaip Eltai teigė konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos (TS-LKD) nariai dalyvaus nebent pavieniui – savo apsisprendimu. O kad tokių bus, tvirtino politikė, rodo ir anksčiau organizuotos eitynės.

„Visuomeninėse iniciatyvose partijos nariai dalyvauja savo apsisprendimu. Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, bus partiečių, kurie eitynėse dalyvaus“, – nurodė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Renginyje pasirodys LSDP ir Laisvės partijai priklausantys parlamentarai

Tuo tarpu opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės pavaduotojas Liutauras Gudžinskas teigė, kad socialdemokratų dalyvavimas eitynėse bus kur kas aktyvesnis ir labiau organizuotas. Renginyje ketina pasirodyti dalis parlamentarų, laukiama ir socialdemokratų delegacijos iš Europos Parlamento.

„Tikrai dalyvausime, turime ir delegatų iš užsienio, Europos Parlamento socialdemokratus iš frakcijos „Rainbow Rose“. Taip pat turėtų būti ir mūsų Seimo narių ir šiaip visi bičiuliai, kuriems nėra svetimos žmogaus teisių keliamos temos”, – teigė L. Gudžinskas.

Tuo tarpu Laisvės partijai priklausantis Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius teigia, kad jo atstovaujamos partijos politikai eitynėse bus „ryškūs ir matomi“.

„Mūsų didžioji dalis frakcijos narių dalyvaus ir mes turėsime savo platformą – būsime ryškūs ir matomi“, – teigė T. V. Raskevičius. Pasak jo, eitynėse dalyvauti ketina mažiausiai 40 Laisvės partijos narių.

„Kadangi platforma riboto tūrio, tai bus keturiasdešimt asmenų, o kiek dalyvaus aplink ar šalia mūsų platformos, kol kas nėra aišku. Bet tai yra visos politinės partijos iniciatyva“, – teigė Laisvės partijos narys.

Tai, kad į eitynes atvyks Liberalų sąjūdžio atstovų, tikino šios partijos komunikacijos vadovas Antanas Martusevičius. Jis tvirtino, kad visi Liberalų sąjūdžio nariai buvo pakviesti prisijungti prie eitynių ir, kad dalis jų ketina dalyvauti.

„Nėra taip, kad deleguosime, bet tikrai esame pakvietę visą mūsų bendruomenę jungtis prie eitynių ir tikrai žinau, kad yra keletas skyrių, kurie organizuojasi ir planuoja dalyvauti“, – teigė Liberalų sąjūdžio atstovas.

„Liberalai tikrai visą laiką palaiko žmogaus teisių bet kokius judėjimus ir mūsų pirmininkė apie tai kalba“, – pažymėjo A. Martusevičius.

ELTA primena, kad antradienį sostinėje prasidėjo „Baltic Pride“ renginių savaitė, kurią šeštadienį vainikuos eitynės už lygybę ir taiką. Kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, parodos, edukacinės veiklos – Vilnius, išreikšdamas palaikymą, LGBTIQ bendruomenę sveikina pasipuošęs vaivorykštės spalvomis.

Vilniuje savaitę vyksiančiuose „Baltic Pride“ renginiuose tikimasi sulaukti apie 10 tūkst. dalyvių. Renginio metu budės sustiprintos policijos pajėgos, yra rengiamas viešosios tvarkos užtikrinimo planas. Policijos pareigūnai pasilieka galimybę neįleisti į renginio teritoriją riziką viešajai tvarkai keliančius asmenis, tikrinti jų daiktus.

Renginio metu taip pat bus taikomi ir eismo ribojimai. Esant reikalui policija pasilieka teisę tikrinti renginio dalyvių asmeninius daiktus ir riziką dėl viešosios tvarkos sutrikdymo keliančių asmenų neįleisti į renginį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)