Viešosios įstaigos „Dapamoga“ direktorė Nataliya Kolegova penktadienį pareiškė, kad buvo sulaikytas ne tik šnipinėjimu Baltarusijai įtariamas teisininkas M. Danielius, bet ir Laurynas Ragelskis.

Generalinės prokuratūros prokuroras Giedrius Tarasevičius, kuriam pavesta kuruoti M. Danieliaus bylą, naujienų portalui tv3.lt sakė tokios informacijos neturintis.

L. Ragelskis šiemet gegužės 9-ąją buvo sulaikytas prie sostinės Antakalnio kapinių, kur dalis Lietuvos gyventojų minėjo Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną, vėliau jis buvo paleistas.

Apie M. Danieliaus sulaikymą teisėsauga pranešė antradienį. Manoma, kad jis Baltarusijos KGB teikė informaciją apie pabėgėlius iš Baltarusijos.

Visuomeninių organizacijų atstovai teigia, kad jį itin domino, kaip uždaryti kelius režimo persekiojamiems baltarusiams pabėgti iš Baltarusijos.

Veikia tinklas

Viešosios įstaigos „Mūsų namai“ direktorė O. Karač penktadienį teigė, kad šiuo metu Baltarusijos specialiosios tarnybos nusitaikė į Lietuvoje veikiančias visuomenines organizacijas.

„Mes turime pagrindo teigti, kad Lietuvoje veikia užverbuotų Lietuvos piliečių, kurie renka informaciją apie pabėgėlių iš Baltarusijos veiklą, tinklas“, – teigė ji.

Pasak jos, šie žmonės domisi ir lietuviškomis institucijomis. Ir tai esą jokiu būdu nėra žurnalistinė veikla, kaip tai bando parodyti Baltarusijos propaganda.

„Kalba eina apie šnipinėjimą ir informacijos rinkimą Baltarusijos naudai, įskaitant ir KGB“, – sakė ji.

Anot O. Karač, kai jos vadovaujamoje organizacijoje suprato, kad su M. Danieliumi ne viskas tvarkoje, apie tai iškart buvo informuoti visi organizacijos partneriai, o bet koks bendravimas su vilniečiu teisininku buvo nutrauktas.

„Mes pradėjome savo tyrimą. Tai darė daugiau baltarusiškų organizacijų, kurios tam reikalui susijungė į koaliciją“, – pabrėžė ji ir pridūrė, kad tokių organizacijų yra 12.

Ji teigė turinti pagrindo galvoti, kad M. Danielius buvo užverbuotas dar 2019 metais.

Esą anksčiau nuo jo nukentėjusios kitos baltarusių organizacijos tai nutylėjo. Jos teigimu, galima manyti, kad vien dėl to, kad jam pavyko gauti jautrią su tų organizacijų finansais susijusią informaciją, dabar jų vadovai yra kalėjimuose Baltarusijoje.

„Kai kuriems buvo skirta net 15 metų nelaisvės“, – teigė ji.

Gavo jautrios informacijos

Anot jos, Baltarusijos KGB itin domisi „Mūsų namų“ ir „Dapamogos“ veikla, nes jos yra didžiausios baltarusių pabėgėlių globėjos Lietuvoje. M. Danielius, anot jos, infiltravosi į organizacijas, kurios padeda persekiojamų baltarusių šeimoms Baltarusijos teritorijoje.

„Deja, ten jis gavo kai kurios jautrios informacijos“, – pabrėžė ji.

Baltarusijos propagandistė Ksenija Lebedeva, su kuria bendradarbiavo M. Danielius, pasak organizacijos vadovės, nėra paprasta žurnalistė. Ji teigė turinti įrodymų, kad K. Lebedeva dalyvaudavo sulaikytų protestuotojų, žmogaus teisių gynėjų, aktyvistų apklausose, filmavo jų orumą žeidžiančius vaizdo įrašus, kuriuos paskui naudojo savo darbe.

„Mes turime duomenų, kad informacija, kurią apie baltarusišką diasporą M. Danielius perdavinėjo K. Lebedevai, patekdavo į KGB“, – pabrėžė ji.

K. Lebedeva, pasak visuomenininkės, viešai šios informacijos nei karto nepanaudojo ir nepaviešino laidoje.

„Tuo metu KGB ją turėjo savo rankose ir dirbo su tais žmonėmis“, – pasakojo O. Karač.

Ji tęsė, kad jai taip pat žinoma, jog per M. Danielių K. Lebedeva bandė verbuoti baltarusius Lietuvos teritorijoje, kad jie šnipinėtų KGB naudai. Tai esą patvirtino ir Aliaksandras Lukašenka, pareiškęs, kad yra pasirengęs suteikti amnestiją į užsienį pabėgusiems baltarusiams, jeigu jie išpirks kaltę, kas reikštų, kad jie turėtų dirbti Baltarusijos režimui.

O. Karač pabrėžė, kad tokia veikla užsiėmė ne vienintelis M. Danielius ir kartu dėkojo Lietuvos teisėsaugai už greitą reakciją į visuomenininkų pranešimus. Dėl to M. Danielius esą nespėjo pabėgti į Baltarusiją, nors tai planavo.

O. Karač teigimu, M. Danielių labiausiai domino, kaip sustabdyti represuojamų baltarusių pabėgimą iš Baltarusijos per Lietuvos teritoriją.

Ji teigė turinti žinių, kad M. Danielius labai ieškojo ryšių amerikietiškoje organizacijoje „Salvation army“, kitose struktūrose, tarp jų ir ministerijoje.

Ji taip pat sakė, kad prasidėjus karui Ukrainoje M. Danielius nusitaikė ir į ukrainiečių diasporą Lietuvoje, o ypač į moteris ukrainietes.

Bandė gauti įgaliojimus

Viešosios įstaigos „Help Ukraine LT“ direktorė Anna Komarčuk spaudos konferencijoje sakė, kad M. Danielius padėjo tvarkyti teisinius organizacijos dalykus, nuo pat pirmų dienų stengėsi save pateikti iš geros pusės.

Tačiau A. Komarčiuk pasirodė keista tai, kad padėdamas registruoti organizaciją Registrų centre jis stengėsi gauti kaip galima daugiau įgaliojimų, pavyzdžiui, pirkti nekilnojamąjį turtą, nors organizacijos reikalus ji galėjo tvarkyti pati, turėjo elektroninį parašą.

„Todėl turiu pagrindą įtarti, kad M. Danielius ketino imtis kažko, kas galėjo mūsų centrui baigtis liūdnai“, – svarstė ji.

Ji žurnalistams pasakojo, kad kartais vilnietis elgėsi labai keistai, tačiau jai susidarė įspūdis, kad jis bet kokiomis priemonėmis stengėsi sukliudyti paramos teikimą ukrainiečiams.

O. Karač penktadienį teigė, kad dabar gailisi, kad nepatikrino M. Danieliaus socialinio tinklo paskyrų, nes ten yra nuotraukų, kuriose jis degi Georgijaus juostą.

Gresia ilgi metai kalėjimo

Pasak N. Kolegovos, M. Danielius mezgė ryšius su visuomeninėmis organizacijomis ir perdavinėjo informaciją Baltarusijos saugumo struktūroms.

Anot jos, kiekvienas straipsnis, kuris apie tai atsiranda žiniasklaidoje, tampa ginklu Baltarusijos propagandos rankose.

„Kad suprastumėte, kokie rimti yra reikalai, galiu pasakyti, kad mano turtas yra areštuotas, yra baudžiamoji byla, kurioje gresia iki 20 metų, nes lietuviškos žiniasklaidos platinama informacija buvo interpretuojama Baltarusijos valstybėje“, – sakė ji.

Antradienį pranešta, jog šnipinėjimu įtariamas M. Danielius – sulaikytas.

Anksčiau apie šio žmogaus galimus ryšius su Baltarusijos KGB pranešė baltarusių opozicinio leidinio „Naša Niva“ žurnalistai.

Baltarusių televizijos kanalas „Belsat“ skelbė, kad lietuvis įtariamas infiltravęsis į baltarusių organizacijas, rinkęs informaciją bei ją perdavinėjęs Baltarusijos žvalgybai.

Kaip ir kokiais metodais veikė teisininkas M. Danielius, gana rugpjūčio mėnesį gana plačiai aprašė nepriklausomas baltarusių leidinys „Naša Niva“. „Mantas naudoja tokią schemą: kaip verslo konsultantas jis prisistato baltarusiams renginiuose, pavyzdžiui, skaito paskaitas apie tai, kaip pradėti verslą. Kiti kreipiasi į jį teisinės pagalbos, nes internete arba baltarusių bendruomenėse randa informacijos apie jo, kaip teisininko, didelę patirtį. Kai jis įgyja pasitikėjimą, prasideda keisti dalykai. Konsultantas užduoda įvairiausius klausimus, daro vaizdo įrašus, susirašinėjimo ekrano nuotraukas ir sistemingai („Naša Niva“ žino keletą tokių atvejų), siunčia juos žurnalistei Ksenijai Lebedevai“, – teigiama publikacijoje.

Taip pat nurodoma, jog kurį laiką M. Danielius teikė juridines paslaugas organizacijai „Naš dom“, konsultavo organizacijoje „Dapamoga“.

M. Danielius baltarusių žurnalistams pripažino, jog bendradarbiaudamas su K. Lebedeva žinojo, kad ji ne tik žurnalistė, bent ir Baltarusijos KGB darbuotoja.

M. Danielius įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnio dalį, numatančią atsakomybę tiems, „kas vykdydamas kitos valstybės ar jos organizacijos užduotį pagrobė, pirko ar kitaip rinko arba perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją“. Už tai baudžiama laisvės atėmimu nuo šešerių iki 15 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)