„Kartu su Valstybės saugumo komitetu tyrėme informaciją, kad iš Ukrainos tranzitu per Baltarusijos Respubliką į Lietuvą buvo gabenamos ginklų dalys, o iš ten didesnėmis partijomis – į Rusijos Federaciją“, – sakė jis interviu televizijai „Belarus 1“.

„Kiek žinome, pasibaigus šiai specialiajai operacijai Rusijos Federacijoje buvo aptikta daug ginklų: automatų, pistoletų, šautuvų, apie 9 tūkst. šaudmenų. Rusijos Federacijos teritorijoje specialiosios tarnybos konfiskavo ištisą arsenalą“, – tvirtino J. Senka.

DELFI primena, kad dar birželio pabaigoje Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) pranešė neva užkirtusi kelią tarptautinei nusikalstamai grupuotei, susijusiai su ginklų kontrabanda iš Ukrainos ir Lietuvos. Pranešime tuomet buvo nurodoma, kad Sibiro šiaurėje sulaikytos grupės nariai yra susiję su ginklų kontrabandos kanalo iš minėtų šalių organizavimu ir civilinių ginklų modernizavimu paverčiant juos koviniais ginklais. Tiesa, tuomet sulaikytųjų pilietybės nebuvo nurodytos.

O Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) informavo susipažinusi su Rusijos žiniasklaidos informacija apie sulaikytus nusikalstamos grupės narius, tačiau jokios oficialios informacijos apie sulaikytus Lietuvos piliečius ar kitas šio įvykio sąsajas su Lietuva teigė neturinti. Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigė daugiau nei užsienio reikalų ministerija nekomentuosiantis, Rusijos pranešimų taip pat nekomentavo ir Lietuvos policija.

Nuo komentarų susilaikė ir Ukraina, tačiau anksčiau šį mėnesį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad jo šalis dėl gabenamų ginklų buvo priversta „aklinai uždaryti“ sieną su Ukraina. Kiek vėliau baltarusių Saugumo tarybos vadovas Stanislavas Zasis patikslino, kad kalbama ne apie sienos uždarymą, o „tobulinimą“ ir „stiprinimą“.

Lietuvos generalinės prokuratūros atstovai BNS šio pranešimo kol kas nekomentavo.

Lukašenka: buvome priversti uždaryti sieną

Rugsėjo pradžioje Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad šalies sienos apsaugos tarnybos pareigūnai buvo priversti uždaryti sieną su Ukraina dėl „iš jos plūstančio ginklų srauto“.

Pasak A. Lukašenkos, Baltarusija radikaliai sustiprino sienos su Ukraina kontrolę.

„Buvome priversti aklinai uždaryti sieną su savo broliais, artimais žmonėmis – dar labiau, nei su Šiaurės Atlanto bloku, kuris visada, nuo senų mums laikų atrodė neva pagrindinis priešas, – pareiškė A. Lukašenka, antradienį Minske kalbėdamas tarptautinėje aukščiausio lygio antiteroristinėje konferencijoje. – Pasipylė ginklai. O ten, kur ginklai paprastų žmonių rankose, ypač... apimtų nacionalistinių nuotaikų – lauk terorizmo.“

Pasak jo, sienos su Ukraina kontrolės sustiprinimas – tai „baisiausia... ir tebesitęsia iki šiol“.

Zn.ua primena, kad anksčiau Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka per susitikimą su Europos Sąjungos atstovybės šalyje vadove Andrea Victorin pavadino Ukrainą „visuotine bėda“ ir paprašė ES pareigūnės padėti spręsti šį klausimą.

Tuo metu Ukrainos pasieniečių teigimu, neteisėtas ginklų gabenimo per Ukrainos ir Baltarusijos sieną mastai gerokai sumažėjo. Tai paneigė Minsko pareiškimus apie neva išaugusį neteisėtai į šalį per sieną su Ukraina įvežamų ginklų kiekį.

„Paskutiniais metais mes ne kartą iš Baltarusijos pusės girdėjome pareiškimus apie neteisėtus ginklus, kurie, neva, plūsta iš Ukrainos. Tačiau Ukrainos pusė nė karto negavo tai patvirtinančių įrodymų“, – pasakė Ukrainos valstybinės pasienio apsaugos tarnybos atstovas Andrejus Demčenka.

Pasak jo, per aštuonis 2019 m. mėnesius Ukrainos–Baltarusijos pasienyje pareigūnai aptiko 38 ginklų vienetus.

„Šis skaičius kelis kartus mažesnis nei per analogišką praėjusių metų laikotarpį. Reikia pažymėti, kad iš šių 38 vienetų 20 buvo atgabenta iš Baltarusijos teritorijos“, – pareiškė Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos atstovas.

Pasak jo, iš likusių 18 vienetų ginklų, kuriuos mėginta įvežti į Baltarusijos teritoriją iš Ukrainos, tik vienas vienetas buvo šaunamasis ginklas, likusieji – medžiokliniai, dujiniai, šaltieji arba pneumatiniai.

„Galiu iš savo pusės pabrėžti, kad Ukrainos pasieniečiai nuolat stiprina saugumo priemones, kad užkirstų kelią ginklų ar sprogmenų gabenimui. Tokių priemonių imamasi taip pat ir pasienyje su Baltarusija“, – pridūrė Andrejus Demčenka.

DELFI primena, kad A. Lukašenka praėjusių metų spalį pareiškė, kad Minskas „nesikiša į įvykius Ukrainoje, nors jie daro didžiulę įtaką respublikai“.

Tai A. Lukašenka sakė susitikęs su buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

Prorusiškų pažiūrų V. Janukovyčius buvo nuverstas 2014 metais per proeuropietišką Maidano revoliuciją.

„Jums žinoma mano pozicija dėl įvykių Ukrainoje. Mes tikrai nenorime kištis į įvykius Ukrainoje. Kalbant grubiai, tai ne mūsų reikalas, jei mūsų neprašoma. Nors, pasakysiu atvirai, įvykių Ukrainoje poveikis mums – labai didelis. Ypač kalbant apie tai, kas mums kelia susirūpinimą – ginklų gabenimas per Ukrainos sieną. Konfiskuojame labai daug ginklų“, – sakė A. Lukašenka, kurį citavo prezidentūros spaudos tarnyba.

Anot prezidento, nustatoma atvejų, kai ginklai keliauja į Baltarusiją iš Ukrainos per Rusiją.

„Kai tiriamos baudžiamosios bylos, mes taip pat fiksuojame tokius faktus. Sakiau tai ir Rusijos prezidentui. Būtent tai mums kelia didžiausią susirūpinimą“, – sakė A. Lukašenka.