„Buvo, buvo. Blakių, matyt, gal ir būdavo, bet mūsų tarnybos jas efektyviai išrinkdavo. O šiaip sekimo ir gąsdinimo buvo. Mašinos ratus buvo atsukę, duris buvo atidarę, į diplomatų namus ateidavo, kai jų nebūdavo namuose. Iš televizoriaus pultelio išimdavo baterijas ir padėdavo šalia, kad žinotum, jog buvo kažkas namuose. Sakė, kad labai nemalonus jausmas“, – pasakojo P Vaitiekūnas.

Patvirtindamas, kad taip tikrai elgdavosi saugumiečiai.

„Jie ateidavo su tokia žinute „tavo veikla mums jau nepatinka“, – Žinių radijo eteryje pasakojo jis.

„Tada ES šalių ambasadoriai rėmė tuos protestus, rėmė visuomenės demokratinį nusiteikimą“, – apie galimas tokių veiksmų priežastis pasakojo jis.

P. Vaitiekūnas teigė, kad baltarusių kantrybė tiesiog trūko.

Baltarusija dabar kovoja prieš diktatorių, štai, kas dabar ten vyksta. Ir daug per tuos 26 metus jo vadovavimo susidėjo nusikaltimų. Bet dabar kantrybė trūko. Žmonės kovoja labai sunkią kovą. Manau, kad tokios sunkios kovos nėra kovoję nei ukrainiečiai, nei lietuviai.

Protestai Baltarusijoje

Jie kovoja su paskutine Tarybų sąjungos imperijos atšaka, kartu su Rusijos imperijos atšaka. Manau, kad šios atšakos Baltarusijoje šiuo metu žlunga. Vladimirui Putinui žūtbūt reikia išlaikyti ten kontrolę“, – situaciją komentavo diplomatas.

„Baltarusius reikia suprasti ir paremti, jie yra labai ryžtingi, jų protestai – labai radikalūs. Jie vis dar eina į priekį, kelia reikalavimus“, – kalbėjo buvęs buvęs Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje.

P. Vaitiekūnas pastebėjo, kad kol kas mitingai vyksta prieš Baltarusijos režimą, o ne už demokratiją.

„Baltarusių revoliucija dabar yra taiki ir radikali. Tai, kas vyksta ten kovojant su dviem imperijomis, tai paskutinis Tarybų sąjungos drakono krustelėjimas ir Rusijos imperijos žlugimo pradžia. Baltarusijos protestai, kurie dabar nukreipti prieš A. Lukašenką, kur kas mažiau dėl demokratijos, galbūt todėl, jog per anksti to reikalauti“, – svarstė jis.

Ir laidoje užtikrino, jog protestai Baltarusijoje tęsis ir toliau.