„Baltarusijoje situacija yra labai įtempta ir dėl daugelio priežasčių, tiek dėl vidinių, tiek dėl išorinių. Jei kalbame apie rinkimus, jau galime konstatuoti, kad jie nevyksta skaidriai. Rinkimai nevyksta pagal taisykles, pagal tarptautines teisės normas, ir tai jau matėme pagal daugelį pavyzdžių, kai negalėjo kiti registruoti savo kandidatūrų. Rinkimų fonas sudėtingas, ir tai yra akivaizdu“, – „Žinių radijui“ teigė L. Linkevičius.

Ministras nespėliojo, ar Baltarusijoje gali pasikartoti Maidano scenarijus, bet pabrėžė, kad diena po rinkimų tikrai gali būti lemtinga.
„Diena po rinkimų yra esminė. Pačią rinkimų dieną, neprognozuočiau, kad vyktų kažkas ypatingo (...) Mes kalbame ne tik apie rinkimų balsavimo dieną, bet kalbame apie visą kampaniją, kurios metu ar galėjo, ar negalėjo konkuruoti skirtingos idėjos. Taip pat ar galėjo kandidatai atskleisti savo mintis viešuose susitikimuose, ar galėjo laisvai dalyvauti šiuose susitikimuose. Tai šis klausimas jau atsakytas neigiamai. Paskutinė balsavimo diena vargu ar ką lems, svarbu pirmoji diena po rinkimų, kai bus paskelbti rezultatai. Labai bus svarbi valdžios ir opozicijos reakcija į tuos rezultatus. Čia matysis, kaip bus subrendusi visuomenė tam posūkiui, pokyčiams ir kiek didesnė bus baimė bei negalėjimas gyventi tomis sąlygomis, kokios yra dabar. Tai jau priklausys nuo pačių Baltarusijos žmonių ir tik jie patys gali tai nuspręsti“, – teigė jis.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, Baltarusijos valdžia įsitikinusi, kad sulaikyti 33 Rusijos piliečiai norėjo surengti masines riaušes bei destabilizuoti situaciją šalyje.

„Prieš porą dienų kalbėjau su savo kolega Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi ir kėliau ne tik rinkimų, bet ir Astravo AE problemas. Jis ypač pabrėžė tą kišimąsi iš išorės ir čia be jokių užuominų kalbama apie Rusijos įtaką bei apie „Wagner“ samdinius. Jų įsitikinimu, jie atsiųsti tam, kad sujauktų saugumo situaciją. Jie tikisi tam tikrų ir karinių veiksmų iš išorės. Ne oficialių valstybių atstovų, bet mano, kad gali būti grėsmė šalies stabilumui, nepriklausomybei, suverenitetui. Daug vektorių Baltarusijoje susipina ir labai sudėtinga situacija“, – sakė L. Linkevičius.

„V. Makėjus pažadėjo, kad viskas vyks pagal įstatymus ir priminė, kad Baltarusijos valdžios interesas nėra naudoti smurtą, jėgą prieš taikius demonstruotojus. Jie taip pat brangina trapiai besiklostančius santykius su Vakarais ir tame mato prasmę ir reikšmę, todėl tai nėra jų interesas. Žinoma, jei jie matys karinę destabilizaciją arba kažkokius išorinius veiksnius, kurie galėtų pažeisti šalies suverenitetą, be abejo, jie nebus tik stebėtojai, tai jie pabrėžė. Belieka stebėti atidžiai situaciją“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Baltarusijos prezidento rinkimai įvyks rugpjūčio 9 d. Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas, kuris truks iki rugpjūčio 8 d.