"Jūsų informacija ne visai teisinga. Kreipimasis dėl vizos išdavimo E.Zingeriui buvo padarytas lapkričio 11 dieną. Pagal mūsų ambasadoje galiojančią tvarką mes diplomatines vizas išduodame per 7 dienas. Per dvi su puse dienos mes neturėjome fizinių galimybių (tą padaryti - BNS). Reikia paisyti šalies nurodytų reikalavimų", - pirmadienį žurnalistams po susitikimo su užsienio reikalų viceministru Evaldu Ignatavičiumi sakė V.Dražinas.

Pasak jo, norint gauti Šengeno vizą reikia kreiptis prieš 10 dienų ir baltarusiai tos tvarkos laikosi.

"Manau ir šioje situacijoje reikia paisyti tos taisyklės. Negalima teigti, jog tai nesusipratimas - yra tvarka, kurios laikosi kiekviena diplomatinė atstovybė. Mes taip pat griežtai laikomės savo reikalavimų", - aiškino ambasadorius.

Tuo tarpu E.Ignatavičius teigė, kad baltarusių argumentai yra techniniai ir formalūs. Pasak jo, skubiais atvejais Lietuvos ambasada Minske vizas išduoda per vieną dieną. Jis pažymėjo, kad ir Baltarusijos atstovybė Vilniuje ne visuomet griežtai paiso vizų išdavimo terminų.

"Mūsų ambasada Minske ar kituose miestuose esant atvejams, kai reikia skubiai išduoti vizą, ją išduoda tą pačią dieną. Aišku, iš Baltarusijos, kuri dabar nori užmegzti aukštesnio lygio santykius su Europos Sąjunga, taip pat tikimės tokio geranoriško požiūrio", - kalbėjo E.Ignatavičius.
Viceministro teigimu, pagal Vienos konvenciją šalys neprivalo aiškinti, kodėl neišduodama viza, todėl formalaus preteksto Lietuvos reakcijai nėra. Tačiau, pasak jo, toks žingsnis "nepadeda kurti geros atmosferos ir santykių su ES kontekste, ir dvišaliame bendradarbiavime".

"Ateityje žiūrėsime, kiek čia yra techninių, kiek politinių dalykų. Jei terminai bus išlaikyti, bet viza nebus išduota, tada bus galima kalbėti ir apie kitokį kontekstą. Kol kas nenorime kalbėti apie kažkokius politinius vertinimus", - teigė E.Ignatavičius.

E.Zingeris šeštadienį Baltarusijos opozicijos renginyje ketino perduoti Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sveikinimą.
Emanuelis Zingeris

Tai ne pirmas kartas, kai Baltarusija neišduoda vizos E.Zingeriui. Panaši situacija buvo ir 2007 metais, kai E.Zingeris ketino dalyvauti Baltarusijos demokratinių jėgų kongrese, tačiau Minskas atsisakė jį įsileisti.

Dėl opozicijos teisių varžymo Vakaruose kritikuojamas Baltarusijos režimas pastaruoju metu, anot apžvalgininkų, mėgino gerinti santykius su Vakarais. Šį rudenį po daugiau nei 10 metų pertraukos Lietuvoje apsilankė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, kurį priėmė Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai šią savaitę turėtų spręsti dėl šiuo metu "įšaldytų" sankcijų Minskui tolesnio likimo