„Tai, kas vyko vakar, buvo didžiausia per visą Baltarusijos istoriją eisena, į kurią prisijungė apie 400 tūkst. žmonių. Protestas truko daugiau nei 5 valandas. Streikas tęsiasi, įsijungia vis daugiau Baltarusijos pramonės. Pirmą kartą per 26 metus vadovavimo Lukašenka išgirdo šūksnius „Išeik“, – apie įvykius Baltarusijoje laidoje „Delfi diena“ pasakoja M. Milta.

„Lukašenka nebevažinėja Minsko gatvėmis automobiliu – keliauja tik sraigtasparniu, tai irgi šį tą pasako apie režimo desperaciją“, – atkreipia dėmesį jis.

Anot M. Miltos, Baltarusijos žmonės dabartinio režimo ir gąsdinimų „pagalba iš Rusijos“ jau nebebijo ir supranta, kad dabartinė valdžia – žlugusi.

„Dabartinis režimas skleidžia žinią ne tik apie Lukašenkos telefoninius pokalbius su Putinu ir galimos karinės jėgos panaudojimą, referuojama į saugumo susitarimą tarp Baltarusijos, Rusijos ir kitų NVS šalių, bet žmonės reaguoja į tai, pirmiausia, kaip į dezinformaciją, kuri paskleista tam, kad sukurtų baimės atmosferą. Žmonės nebebijo dabartinio režimo. <...> Žmonės supranta, kad dabartinė valdžia yra žlugusi“, – pabrėžia M. Milta.

Maksimas Milta

Jo teigimu, baltarusiai yra teigiamai nusiteikę Rusijos atžvilgiu, turi ne tik verslo ryšių, bet yra ir daug mišrių šeimų: „Kol kas baltarusiai mažiau diskutuoja šiuo klausimu. Daugiau apie tai, kaip užtikrinti, kad streikas pasiektų savo tikslų ir tikroji prezidentė Sviatlana Cichanouskaja perimtų valdžią.“

S. Cichanouskajos sąjungininkė Marija Kolesnikova sekmadienį reikalavo, kad į visuomenės pusę pereitų ir valstybės tarnautojai. Pirmadienį prie protestų prisijungė keli Užsienio reikalų ministerijos darbuotojai.

„Netrukus, ko gero, pamatysime tam tikrą žlugimą konsolidacijos aplink valstybinį aparatą. Kol kas nėra ženklų, kad kariškiai, OMONas pasitrauktų nuo režimo, bet natūralu, kad streikai gali suvaidinti lemtingą vaidmenį“, – mano M. Milta.

„Dar nėra buvę, kad kasyklos būtų sustabdžiusios savo darbą. Streikas jau ne tik politinis, bet gamybos proceso sustabdymas. Manau, tai bus režimo žlugimo momentas“, – prognozuoja jis.

M. Milta pasakoja, kad šeštadienį žmonės būriavosi ir prie valstybinės televizijos būstinės reikalaudami, jog jie būtų parodyti, nes televizija nerodė jokių kadrų apie protestuotojus ir šalyje vykstantį smurtą.

„Ji (televizija – Delfi) atrodo tokia pati kaip visada – Baltarusijoje stabilu, derlingas sezonas“, – sako M. Milta.

„Tai propagandos įrankis, kuris buvo kryptingai naudojamas siekiant užtikrinti dabartinį režimą“, – laidoje „Delfi diena“ teigia jis.