Šių metalų sankaupos aptiktos Kabelių-Pariečės zonoje, kurios dalis yra ir Lietuvos teritorijoje, pranešė Lietuvos geologijos tarnyba, remdamasi Baltarusijos geologų informacija.

"Baltarusiai tęsia paieškos darbus, gręžia milijonus kainuojančius gręžinius, nagrinėja perspektyvas žvalgyti ir galbūt ateityje pradėti šių metalų gavybą, tuo tarpu Lietuvoje šie darbai sustabdyti jau seniai, nes nematoma jokių perspektyvų juos tęsti tokioje jautrioje vietoje - Dzūkijos nacionaliniame parke ir Čepkelių raisto - ypač svarbaus gamtos rezervato - teritorijoje", - BNS sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

Anot jo, vario ir molibdeno paieškų faktu Baltarusija gali manipuliuoti taip pat, kaip ir ketinimais statyti didžiules kiaulių fermas prie Nemuno kaip atsaką į Lietuvos planus prie Ignalinos atominės elektrinės įrengti neradioaktyvių atliekų kapinyną.

Lietuvos geologai daugiau nei prieš 20 metų šioje zonoje atrado ne tik vario ir molibdeno, bet ir sidabro bei uranito, tačiau paieškos darbai buvo sustabdyti.

Baltarusijos valstybinės geologijos įmonės vadovai, kurie šiomis dienomis lankosi Lietuvos geologijos tarnyboje, kolegoms pateikė informacijos apie Lietuvos pasienio regione (Pariečės ir Berštų rajonuose) atliekamus geologinio tyrimo darbus, kurių tikslas - vario ir molibdeno telkinių paieška.