„Mes su kolega R. Biedronu, kuris yra delegacijos su Baltarusija pirmininkas, o aš esu pranešimų apie Baltarusiją rengėjas Užsienio reikalų komitete, norėjome aplankyti Baltarusiją, įsitikinti savo akimis, pasikalbėti su pilietine bendruomene, su diplomatiniu korpusu, su opozicinėmis partijomis, bet taip atsitiko, kad mano kolega buvo sulaikytas Minsko oro uoste ir deportuotas į Vilnių, o man buvo anuliuoti bilietai – aš nuvykau į oro uostą, man pranešė, kad aš neturiu teisės skristi į Minską“, – BNS penktadienio vakarą sakė P. Auštrevičius.

„Sistema veikia ir ginasi nuo išorinių įtakų ir tuo pačiu užsidarinėja iš vidaus, nenorėdama įsileisti tų, kurie kažką gali pasakyti kitaip negu nori valdžia“, – kalbėjo europarlamentaras.

Jis teigia, kad tai yra „beprecedentis“ atvejis ir Baltarusija kartoja Rusijos veiksmus, kas, europarlamentaro teigimu, yra „labai blogas kelias, ant kurio atsistojo Baltarusijos valdžia“.

P. Auštrevičius tikisi, kad į šią situaciją sureaguos Europos Parlamento vadovybė.

„Tai tikrai nepagerins santykių – jie klysta, ir neišgąsdins mūsų“, – sakė jis.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad dabartinis šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje prasidėjo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Protestai šalyje tęsiasi ir penktadienį.