Paklaustas, ar reitingavo partijos sąrašą balsuodamas, jis atsakė: „žinoma“. Konkrečiau, kaip rinkosi, už ką reitinguoti, V. Landsbergis nekonkretizavo.

„Čia, žinote, yra paslaptys. Jūs norite išpažinties paslaptį iš manęs ištraukti“, - sakė V. Landsbergis.

Tikisi, kad daugumą turės nemeluojantys

Kalbėdamas apie lūkesčius, V. Landsbergis sakė, jog, pirmiausia, jam norėtųsi, kad „tie žmonės, kurie balsuoja labiau susivoktų, kas pasaulyje, Lietuvoje, darosi, ir, kaip reikėtų teisingiau balsuoti“.

„Bet tai yra tik mano slaptasis pageidavimas“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Pašnekovas sakė, kad tikisi, jog Parlamente po šių rinkimų pakankamą politinę jėgą turės nemeluojantys arba labai meluojantys, kuriems po to būna gėda.

„Nes kitiems visai negėda“, - sakė V. Landsbergis.

Būsimiems išrinktiesiems jis linkėjo būti iš tikrųjų politikais, kuriems rūpi valstybė.

„Nes politika tai yra valstybės darbas. Ir rūpesčio valstybės reikalais – ne savo grupuotės, ne savo kišenės, ne savo karjeros reikalais, o valstybės karjera – kur bus Lietuva? Štai, kas turėtų rūpėti“, - sakė V. Landsbergis.

Akcentavo žmonių, o ne partijų pavadinimų svarbą

Jis nesileido į diskusijas, ar vaivorykštinės koalicijos sudarymas nebūtų politinėms partijoms strateginė klaida.

„Aš nieko nežinau, nei kas yra vaivorykštinė koalicija, nei kas yra strateginė klaida“, - sakė V. Landsbergis.

Jis pats asmeniškai pageidautų, kad „prie Lietuvos vairo stovėtų sąžiningi žmonės, kuriems rūpi valstybė, piliečiai“.

„Tai yra tikra, ką aš sakau. Tai nėra tik gražūs žodžiai“, - sakė V. Landsbergis.

Perklaustas, ar įsivaizduotų, kad konservatoriai su socialdemokratais dirbtų vienoje valdžioje, jis atsakė filosofiškai.

„Partijų pavadinimai visada slepia žmones. Aš labai noriu tikėti žmonėmis, ir matyti žmones, o po to klausti, kokiai partijai jie priklauso. Norėčiau, kad būtų tikri, teisingi žmonės, kurie eina tiesos keliu, kaip Šventame Rašte pasakyta“, - sakė V. Landsbergis.

Paskutinė apklausa: į Seimą pakliūtų septynios partijos

Delfi primena, kad balsą išankstiniame balsavime galima atiduoti iki ketvirtadienio vakaro, Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rugsėjo 17–27 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" atliktos apklausos duomenimis, likus 2–3 savaitėms iki Seimo rinkimų, didžiausią gyventojų palaikymą turi Ramūno Karbauskio vedama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Žvelgiant tik į šiuose Seimo rinkimuose ketinančius balsuoti rinkėjus, „valstiečių“ simpatikai sudaro 21,2 proc. respondentų.

Antroje vietoje yra Gabrieliaus Landsbergio vedama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Šiuo metu konservatorius palaiko šeštadalis (16,3 proc.) rinkimuose dalyvauti apsisprendusių gyventojų.

Trečią rezultatą, sekant atliktos apklausos duomenimis, demonstruoja Gintauto Palucko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Už socialdemokratus balsą ketina atiduoti 12,8 proc. į Seimo rinkimus eiti ketinančių piliečių.

5 procentų kartelę, rodo apklausa, taip pat peržengia Viktorijos Čmilytės-Nielsen vedamas Liberalų sąjūdis (8,3 proc.), Viktoro Uspaskicho vedama Darbo partija (8,1 proc.), Remigijaus Žemaitaičio pirmininkaujama „Laisvė ir teisingumas“ (7,3 proc.). Rinkimų barjerą, būtiną patekti partijai į Seimą, paskutinė peržengia Valdemaro Tomaševskio Lietuvos lenkų rinkimų akcija- Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Jai paramą, rodo apklausa, deklaruotų 5,3 proc. Seimo rinkimuose dalyvauti ketinančių piliečių.

Už penkių procentų kartelės ribos – A. Armonaitės, G. Kirkilo ir N. Puteikio partijos

Jei apklausos duomenys atitiktų preferencijas, kurias sekmadienį balsavimo metu išreikš gyventojai, netoli 5 proc. barjero liktų prieš šiuos Seimo rinkimus įsteigta Aušrinės Armonaitės vadovaujama Laisvės partija (3,1 proc.), po socialdemokratų skilimo susikūrusi Gedimino Kirkilo atstovaujama Lietuvos socialdemokratų darbo partija (2,9 proc.) ir galiausiai Naglio Puteikio pirmininkaujama Centro partija-tautininkai (2,8 proc.). Įvertinus apklausos paklaidos ribas (3,1 proc.), šios trys partijos, susiklosčius joms palankioms aplinkybėms, dar turi galimybę įveikti 5 proc. barjerą.