Bedarbiams 44 metų Aleksandrui Šelaikiskiui ir 38 metų Jurijui Blaževičiui - po tris mėnesius viešųjų darbų.

J.Blaževičius visuomenei naudingiems darbams per tris mėnesius turės skirti 60 valandų, o A.Šelaikiskis - 48 valandas, nes dvi sulaikymo paros teismo sprendimu buvo prilygintos 12 valandų viešųjų darbų.

Dar vienas kaltinamasis, 51 metų Vladimiras Podviginas, mirė teismui taip ir nespėjus išgirsti jo parodymų. Jo atžvilgiu baudžiamoji byla nutraukta.

Darbo partijos stebėtoju per rinkimus dirbęs P.Serbenta žurnalistams teigė tikriausiai apskųsiąs teismo nuosprendį, nes esą uždirbąs tik 600 litų per mėnesį ir neįstengsiąs sumokėti jam skirtos baudos.

P.Serbenta taip pat teigė, kad jis bei kitas nuteistasis- A.Šelaikiskis - iki šiol formaliai yra Darbo partijos nariai, tačiau paramos bylinėjimosi teismuose metu iš šios partijos nesulaukė. Pasak jo, už advokatų paslaugas jie sumokėjo patys.

Minėto teismo sprendimas per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Bylos duomenimis, minėtieji asmenys už alų ir pinigus Seimo rinkimų pirmojo turo metu prie Aukštuosiuose Paneriuose esančio pašto skyriaus papirkinėjo rinkėjus. Pinigai ir alus buvo dalijami automobilyje, prieš tai įsitikinus, kad tikrai buvo balsuota už Darbo partiją.

Per rinkimus Darbo partijos stebėtojais dirbę P.Serbenta ir A.Šelaikiskis visą laiką neigė papirkinėję rinkėjus, nedaliję jiems pinigų ir alaus.

J.Blaževičius savo kaltę pripažino iš dalies. Jis tikino, jog ir taip buvo apsiprendęs balsuoti už Darbo partiją, o buteliai alaus tebuvo "dovana iš viršaus".

Pareigūnai P.Serbentos automobilyje aptiko užklijuotą voką, skirtą balsuoti paštu. P.Serbenta teismui negalėjo paaiškinti, kaip tas vokas atsirado jo automobilyje. Jis tikino nepažinojęs ir V.Podvigino.

Tuo tarpu pareigūnų duomenimis, P.Serbenta nupirko V.Podvigino, J.Blaževičiaus ir dar penkių asmenų, kurių asmenybių nustatyti nepavyko, balsus. Susigundę lengvu uždarbiu, į balsų pirkimo karuselę įsitraukė ir V.Podviginas bei J.Blaževičius.

Pasklidus gandams apie balsų pirkimą prie pašto skyriaus, įtariamieji įkliuvo policijai.

Už machinacijas su biuleteniais per Seimo rinkimus teismai yra jau nubaudę tris asmenis.

Raseinių rajono apylinkės teismas už rinkėjų pažymėjimų supirkinėjimą skyrė 1 tūkst. litų baudą Šiluvos seniūnijos gyventojui Sigitui Saročkai.

Vyriškis policijai įkliuvo spalio 21-ąją, kai prieš antrąjį Seimo rinkimų turą vykusio balsavimo paštu metu iš gyventojų supirkinėjo rinkėjų pažymėjimus. S.Saročkos namuose buvo atlikta sankcionuota krata, per kurią pareigūnai rado 62 rinkėjų pažymėjimus.

Įtariama, kad iš gyventojų rinkėjų pažymėjimus, kuriuose nurodyta asmens paso serija ir numeris, supirkę asmenys turėjo perduoti juos paštininkui, o gautus biuletenius užpildyti, įdėti į vokus ir išsiųsti.

Bylos duomenimis, gyventojai pažymėjimus parduodavo už 5-10 litų, kai kurie jų pažymėjimus atidavė dykai. Pareigūnai nenustatė, kad nupirktais pažymėjimais buvo spėta pasinaudoti kurio nors kandidato naudai.

Lapkričio pabaigoje Raseinių rajono apylinkės teismas piniginėmis baudomis nubaudė Raseinių rajono Gylių kaimo pašto viršininkę Ireną Petraitienę bei Girkalnio kaimo gyventoją Arūną Linkų. Pareigūnai nustatė, kad vyras supirkinėjo rinkėjų pažymėjimus, kad pasinaudotų jais balsavimo paštu metu, o paštininkė klastojo balsavimo paštu kvitus.

I.Petraitienei už dokumentų klastojimą skirta 625 litų bauda, o A.Linkui - 375 litų bauda. Pasak pareigūnų, abu kaltinamieji dėl savo veiksmų apgailestavo, todėl jiems skirtos palyginti nedidelės baudos.

Pirmojo Seimo rinkimo turo metu dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise buvo pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai. Antrojo turo metu dėl galimo rinkėjų papirkimo iškeltos 4 baudžiamosios bylos.

Už rinkėjų papirkinėjimą skiriama maksimali bausmė - treji metai nelaisvės, minimali - viešieji darbai arba bauda.