• Abonentai buvo perspėti

    Tuo įsitikino "Lietuvos ryto" korespondentas, praėjusią savaitę stebėjęs, kaip žmogus, kuris nėra telekomunikacijų srities specialistas, sugebėjo įsibrauti į keliolikos politikų bei verslininkų mobiliųjų telefonų balso pašto dėžutes.

    Visi abonentai, kurių balso paštą pavyko pasiekti, naudojosi ne jiems vieniems težinomais, o standartiniais slaptažodžiais arba išvis jų neturėjo.

    Daugelio Seimo narių, ministrų bei verslininkų, į kurių balso pašto dėžutes buvo paskambinta, telefonų balso pašto dėžutėse naujų pranešimų nebuvo.

    Tačiau kai kuriose dėžutėse dar neišklausyti pranešimai galėjo tapti lengvu grobiu svetimai ausiai. Tokių pranešimų buvo rasta Seimo narių, ministrų, kitų aukštų šalies pareigūnų, taip pat žinomų bendrovių vadovų mobiliojo ryšio aparatuose.

    Pažeidžia žmogaus teises

    Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Vytenis Andriukaitis, sužinojęs apie itin paprastą būdą įsiskverbti į svetimas balso pašto dėžutes, buvo priblokštas: "Skandalas! Iš tikrųjų skandalas! Tai reikia paskelbti visai visuomenei".

    Politikas teigė niekada negirdėjęs apie tokią galimybę ir sakė buvęs nustebintas, kai praėjusią savaitę netikėtai sumažėjo neišklausytų pokalbių skaičius jo balso pašto dėžutėje.

    Seimo pirmininko pavaduotojas liberalas Gintaras Steponavičius sakė jau iš kitų žmonių išgirdęs apie nesudėtingą būdą išklausyti svetimus pranešimus: "Nebūdamas telekomunikacijų specialistas, esu sunerimęs, kad tokiu būdu yra kvestionuojama bet kokio žmogaus, ne tik Seimo nario, teisė į privatų gyvenimą".

    Pokalbių ir šiaip klausomasi?

    Tuo tarpu tai sužinojęs žemės ūkio ministras Kęstutis Kristinaitis reagavo ramiai ir domėjosi, ką įdomaus pavyko rasti įsilaužus į jo telefoną.

    "Aš pats kelis kartus bandžiau išsitraukti balso pašto pranešimus, bet nepavyko - dar kaip reikiant neišmokau naudotis vyriausybiniu mobiliojo ryšio telefonu. Telefonas nėra paslapčių laikymo ar saugojimo aparatas, todėl aš normaliai reaguoju, jeigu kai kas klausosi", - kalbėjo ministras ir juokdamasis pridūrė, esą visi ir taip žino, jog pokalbių yra klausomasi.

    Abonentai buvo perspėti

    Po to, kai "Lietuvos rytas" susidomėjo balso pašto pasiklausymo problema, "Bitė GSM" abonentams išsiuntinėjo pranešimus, kad, norint užtikrinti balso pašto saugumą, reikia įsivesti savo kodus.

    Mobiliojo ryšio bendrovės "Omnitel" prezidentas Antanas Zabulis sakė girdėjęs nuostabą sukėlusių atvejų Seime dėl balso pašto pranešimų klausymosi, tačiau teigė, kad buvo kalbama apie "Omnitel" konkurentų aparatus.