Iš viso už valstybės biudžetą balsavo 84, prieš – 41, susilaikė 5 parlamentarai.

Už balsavo visi 6 posėdyje dalyvavę „tvarkiečiai“ ir 11 socdarbiečių bei 8 koalicijai formaliai nepriklausantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai. Tačiau svarstant biudžetą priėmimo stadijoje buvo pritarta šios frakcijos prašymui skirti 200 tūkst. eurų tradicinių Lietuvos religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų maldos namams atstatyti.

„Man atrodo labai logiškas siūlomas šaltinis, įplaukos iš akcizo už alkoholinius gėrimus bei apdorotą tabaką, kadangi būtent maldos namai Lietuvoje prisideda prie žalingų įpročių prevencijos. Dėl to manome, kad iš šitos eilutės šiek tiek turėtų atitekti ir religinėms bendruomenėms ir maldos namams“, – sakė frakcijos vadovė Rita Tamašunienė.

Šiam siūlymui pritarė Vyriausybė, ir bendru sutarimu neprieštaravo Seimas.

Už biudžetą balsavo 52 Seimo „valstiečiai“, ir šios frakcijos jam nepritarė tik Naglis Puteikis.

Iš opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos biudžetą palaikė Juozas Baublys, Ričardas Juška ir Jonas Varkalys. Iš Mišrios grupės – Rimas Andrikis, Petras Gražulis ir Povilas Urbšys.

Pritarė kitų metų finansiniui planui

DELFI primena, kad antradienį Seimo nariai priėmė 2019 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą.

Prieš galutinį balsavimą parlamentas apsvarstė aibę naujų Seimo narių pasiūlymų ir dauguma jų buvo atmesti.

Tačiau Seimas sutiko 1 mln. eurų papildomai skirti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) turtui įsigyti. Vytautas Bakas ir dar penki Seimo nariai prašė finansavimą STT didinti 2,4 mln. eurų, tačiau Vyriausybė jų norui pritarė tik iš dalies.

Taip pat pritarta Roberto Šarknicko pasiūlymui 100 tūkst. eurų sumažinti asignavimus Kultūros ministerijai ir šiuos pinigus skirti Martyno Mažvydo bibliotekai. Jis paaiškino, kad pinigai bus panaudoti apie 1 mln. leidinių perkraustymui iš Raseiniuose esančios saugyklos į buvusias Lietuvos valstybės istorijos archyvo saugyklų patalpas Vilniuje.

Parlamentarai pritarė Aušros Papirtienės pasiūlymui maždaug 5 mln. eurų padidinti lėšas skirtas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistų darbo užmokesčiui. Seimo narė iš pradžių prašė 8,8 mln. eurų, bet Vyriausybė jos norui pritarė tik iš dalies.

Pritarta Mindaugo Puidoko pasiūlymui Lietuvos edukologijos universitetui skirti 91 tūkst. eurų oranžerijos perkėlimui į Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodą.

Pritarta Irenos Degutienės ir dar šešių Seimo narių pasiūlymui 300 tūkst. eurų padidinti asignavimus Seimo kanceliarijos darbo užmokesčio fondui. Iš pradžių prašyta 3 mln. eurų daugiau, tačiau Vyriausybė tokiam norui pritarė tik iš dalies.

Seimo nariai dar sutiko su V. Bako noru 2,5 mln. eurų papildyti Valstybės saugumo departamento asignavimus.

Jie taip pat pritarė Ramūno Karbauskio pasiūlymui 1 mln. eurų padidinti asignavimus kultūros ir meno specialistų darbo užmokesčiams.