„Aš galiu pasakyt, tai, ką perskaičiau, pirmą sykį matau. Bet aš, kiek supratau pagal vizas, kurios uždėtos, kad tai ta pati informacija, apie kurią pateikė STT ir Generalinė prokuratūra, kad nei nusikaltimo, nei užsakymų nebuvo“, – BNS trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

Komiteto vadovas teigė nekomentuosiantis turinio, kokią informaciją uždarame posėdyje anksčiau komitetui pateikė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra, tik pažymėjo, kad teisėsauga pateiktą medžiagą tyrė dešimt mėnesių, ir „nei nusikaltimo, nei susidomėjimo, nei užsakymo nenustatė“.

„Man nekyla abejonių jokių, kad ta visa informacija buvo patikrinta laikantis visų įstatyminių normų“, – pažymėjo D. Gaižauskas.

Valstybės saugumo departamentas trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją, esą žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Su pateikta informacija susipažinęs D. Gaižauskas kelia klausimą, ar ją paviešinęs V. Bakas nepažeidė Pranešėjų apsaugos įstatymo. NSGK vadovas teigia, kad medžiagą paskelbęs V. Bakas prisiima visą atsakomybę, ar nesukėlė grėsmės pranešėjui.

„Kyla klausimas, ar šitokiu savo elgesiu V. Bakas nepadarė pažeidimo, nes jis išdalino informaciją Seimo nariams, kiek aš suprantu, jis žinojo, kad pranešėjui suteiktas Pranešėjo apsaugos įstatymo nuostatomis pranešėjo statusas. Ar nepažeistas Pranešėjų apsaugos įstatymas, turės vertinti greičiausiai Generalinė prokuratūra“, – teigė komiteto vadovas.

D. Gaižauskas teigė, kad medžiagą komitetui V. Bakas pateikė trečiadienio rytą.

„V. Bakas atnešė papkę su kažkokiais dokumentais, sekretoriatas užregistravo ir padalins visiems komiteto nariams. Aš jau pasiėmiau, perskaičiau, matau, kad tai buvo dokumentas, 2019 metų balandžio 25 dienos rašytas Seimo NSGK pirmininkui V. Bakui. Komitetas nieko apie tai nežinojo“, – sakė komiteto vadovas.

D. Gaižauskas teigė trečiadienį popiet dėl galimai pažeisto Pranešėjų apsaugos įstatymo susitinkantis su Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovais.

BNS gauti duomenys rodo, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius.

Valstybės saugumo departamentas trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją, esą žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

„Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Seimo narys V. Bakas vasario mėnesį paprašė Seimo valdybos inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“. Valdyba tyrimą inicijuoti atsisakė.

Anot informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno, per pirmąjį pokalbį 2018 metų liepą VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis nurodė surinkti informaciją apie vieno iš kandidato į prezidentus komandos narius ir verslininkus, į kuriuos bus kreipiamasi dėl paramos rinkimuose.

Anot pranešėjo, jam buvo nurodyta asmenis patikrinti VSD duomenų bazėse ir surinktą informaciją asmeniškai perduoti VSD direktoriui Dariui Jauniškiui.

Sąraše be kitų yra G. Nausėdos štabo vadovė, dabartinė Prezidentūros kanclerė Algė Budrytė, politologai Linas Kojala ir Mindaugas Jurkynas, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, režisierius Arūnas Matelis, muzikantas Jurgis Didžiulis, verslininkas ir politikas Aivaras Abromavičius, filosofai Vytautas Rubavičius ir Mindaugas Kubilius, verslininkai Ilja Laursas ir Vladas Lašas.

Į kitą sąrašą įtraukta per 40 verslininkų, tarp jų – įmonių grupės „Girteka Logistics“ valdybos pirmininkas Mindaugas Raila, „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas Dainius Dundulis, „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa, „Grigeo“ savininkas Gintautas Pangonis, „KG Group“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Anot pareigūno, R. Bridikis nurodė, kad tai „itin slaptas pavedimas“, o po kelių dienų surinkta informacija buvo pateikta D. Jauniškiui.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardins asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma kreipimesi, neįvardijant pavardžių.