„Šiandien į komisijos posėdį kviečiami STT ir VSD vadovai, NSGK biuro vadovas. Pasak komisijos pirmininkės, praėjusiame posėdyje komisija nusprendė iš pradžių susipažinti su slapta medžiaga, kurią tarnybos buvo pateikusios Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Iš esmės tai reiškia, kad komisija nori gauti su slapta informacija, kurios buvo nuspręsta neišslaptinti siekiant apsaugoti specialiųjų tarnybų šaltinius, žvalgybos metodus arba tebesitęsiančius tyrimus“, – feisbuke rašė V. Bakas.

Pasak jo, dabar VSD, STT prašoma visa tai supakuoti ir pateikti komisijos nariams, kurių reputacija švelniai tariant kelia abejonių.

„Štai teisiamos partijos lyderis galės susipažinti, kaip ir iš ko žvalgybos institucijos gavo informaciją apie „MG Baltic“ savininkų ryšius su jo paties politine partija. Arba verslus su Baltarusijos nomenklatūros atstovais vystantys veikėjai galės užklausti žvalgybų, kas įskundė „Rosatom“, kaip buvo atskleisti jo ryšiai su lobistais Lietuvoje, kas yra jo parankiniai“, – rašė V. Bakas.

NSGK pirmininkas nusistebėjo A. Širinskienės veiksmais.

„Sunku patikėti, kad komisijos pirmininkė, turinti daktaro laipsnį savo veiksmais iš esmės silpnina Lietuvos žvalgybų pajėgumus, savo veiksmais sukelia grėsmę ir šiaip savo gyvenime vardan mūsų visų stipriai rizikuojantiems pareigūnams“, – rašė V. Bakas.

Pasak jo, verta kalbėti ir apie tai, jei jau komisijos nariai nusprendė atlikti parlamentinę žvalgybų veiklos kontrolę, tai visi jos nariai ir jų reputacija neturi kelti abejonių.

„Dabar žmonės su purvinais batais ir neplautom rankom tiesiog nekaip atrodo žvalgybų šimtmečio šventėje“, – rašė V. Bakas.

Išsikvietė VSD ir STT vadovus

Kaip rašė BNS, VSD direktorius trečiadienį su „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo komisija aptarė, kokios medžiagos parlamentarai prašo savo tyrimui.

Klausimai (komisijai – BNS) yra suformuluoti Seimo nutarime, ten yra įvardinti klausimai, tiesiog diskutavome, kokia apimtimi ir ko prašys. Aš noriu priminti, kad pagal įstatymą visi klausimai turi būti užduoti raštu ir atsakymai turi būti duoti raštu“, – trečiadienį išėjęs iš komisijos posėdžio žurnalistams sakė D. Jauniškis.

Taip pat komisija trečiadienį į posėdį dėl medžiagos tyrimui teikimo pakvietė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Žydrūną Bartkų.

Seimas rugsėjo pabaigoje sudarė komisiją aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui,parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams,valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota.

Bus tiriamas 2008–2016 metų laikotarpis. Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Naują tyrimą inicijavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, praėjusią sesiją atliktas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimas iš esmės dėl tų pačių dalykų parodė, kad tyrimą reikia tęsti.

Seimas birželio pradžioje patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.