DELFI Dienoje“ išskirtinis Seimo NSGK pirmininko Vytauto Bako interviu. Ar politikas išsižada savo pasakytų žodžių apie „MG Baltic“ koncerną ir kaip suvaldyti korupcijos apimtis Lietuvoje? Apie tai pokalbis mūsų studijoje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad parlamentaras Vytautas Bakas padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino jį su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei.

„MG Baltic“ taip pat siekė iš V. Bako atlyginti 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau šie pinigai nepriteisti. Anot teismo, V. Bako teiginių pripažinimas neatitinkančiais tikrovės turėtų būti pakankama priemonė tenkinti „MG Baltic“ ieškinio tikslus.

Bakas: mes niekada neturėjome 4 metų laiko, kad išlaikytume sankcijas Rusijai

„Iš tiesų yra žmonių grupė, man rodos apie 30 procentų, jeigu neklystu, kurie ilgisi sovietmečio, aš gal nesiečiau to tiesiogiai su grėsmėmis, kurios kyla, labiau siečiau su tų žmonių, kurie yra vyresnio amžiaus, kurie patiria didesnę atskirtį ir būtent su tokiais žmonėmis, aišku, tai yra didžiulis mūsų darbas, judėti į priekį, nes didžioji dalis žmonių pritaria narystei Europos Sąjungoje, mes esame tarp ES šalių lyderių pagal palankumą šioms organizacijoms.

Mano galva, patogiausia veikti per pažeidžiamus politikus. Tarkime, tokių didelių valstybių kaip JAV pozicija niekas nebedvejoja, analitikai neabejoja, kad Rusija kišasi į rinkimus, buvo skiriamos įspūdingos sumos, kad būtų paveikta žmonių valia.
V. Bakas

Aišku, yra Lietuvoje socialinė, informacinė atskirtis. Tam reikia nemažai darbo įdėti, turime didinti socialinę gerovę, mažinti atskirtį, šviesti, bet procesas negrįžtamas“, - laidoje sakė V. Bakas.

Anot jo, didele grėsme visa dar galima įvardyti Rusiją. Taip pat politikas sako, kad reikėtų atskirti politinį režimą nuo pačios Rusijos visuomenės.

„Na, iš tiesų, kas yra svarbu, kad labai adekvačiai suprantamos grėsmės, ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, jeigu pažiūrėtume į JAV apklausas, man atrodo, kad daugiau nei pusė žmonių ten norėtų geresnių santykių su Rusija.

Vytautas Bakas

Kartu svarbu pažiūrėti, kad Rusija ir Kinija įvardijama šalies politikų, šalies saugumo, kaip didžiausios grėsmės.

Taip pat yra ir su Europos Sąjunga, mes niekada neturėjome 4 metų laiko, kad išlaikytume sankcijas Rusijai. Be abejo, jeigu kalbame apie verslo santykius, jie yra visur, kitos Skandinavijos šalys, jie yra ir tie verslo santykiai, žmonės bendrauja su Rusija. Reikėtų atskirti politinį režimą nuo pačios Rusijos visuomenės.

Grėsmės yra akivaizdžios. Visų pirma, Rusijai nepatinka tos demokratinės tradicijos, kuriomis remiasi Vakarų pasaulis. Nes Rusija yra šalis, kuri yra nedemokratinė, kur nėra žodžio laisvės, tai nėra teisinė valstybė, kur nėra rimtos ar net bet kokios opozicijos.
V. Bakas

Vargu, ar turime izoliuotis ir būti tokia sala. Tai neįmanoma“, - laidoje kalbėjo V. Bakas.

„Grėsmės yra akivaizdžios. Visų pirma, Rusijai nepatinka tos demokratinės tradicijos, kuriomis remiasi Vakarų pasaulis. Nes Rusija yra šalis, kuri yra nedemokratinė, kur nėra žodžio laisvės, tai nėra teisinė valstybė, kur nėra rimtos ar net bet kokios opozicijos.

Arnas Mazėtis, Vytautas Bakas

Aišku, dėl to tas priešo naratyvas, grėsmės eskalacija, agresyvus elgesys, pažiūrėkite Putino pranešimus, kai jis kalba apie socialines problemas visi miega, o kai kalba apie raketas, visiems kyla euforija. Tai nėra normalu“, - sako V. Bakas.

B. Bako teigimu, vis dar pagrindine problema mūsų visuomenėje tampa išsilavinimas ir švietimas būtent tokiais klausimais.

„Mano nuomone, pagrindinė grėsmė yra šiandien tai mūsų pačių tiek politinio elito, tiek visuomenės atsparumo klausimas. Rusijai reikia mūsų širdžių ir proto. Reikia investuoti į pilietinį pasitikėjimą, į švietimą. Į tai, kas mus darytų atsparesnius, o su kitais dalykais mes tikrai susitvarkysime“, - tikina V. Bakas.

„Mano galva, patogiausia veikti per pažeidžiamus politikus. Tarkime, tokių didelių valstybių kaip JAV pozicija niekas nebedvejoja, analitikai neabejoja, kad Rusija kišasi į rinkimus, buvo skiriamos įspūdingos sumos, kad būtų paveikta žmonių valia. Mes analizuojame situaciją, matome tas grėsmes, aišku, yra didelė rizika, kad bus kišamasi. Be abejo, kad mes matome, kaip Rusija veikia kitose šalyse, tik tiek, kad Lietuva stipriai ruošiasi rinkimams. Jeigu kalbame apie kibernetinį ir kitokį saugumą, tai Lietuva yra tarp lyderių ES šalyse.

Taip pat mūsų visuomenė sugeba atskirti propagandą ir manipuliacijas. Bet tradiciniai veikimo būdai keičiasi, atsiranda subtilesni.

Pavyzdžiui, kandidatų diskreditavimo kampanijos, turinio keitimas, įsilaužimas į rinkimų sistemas, komisijų darbas. Mums reikia informuoti visuomenę, ją ruošti, kad žmonės vestų mūsų šalį“, - sakė V. Bakas.

Politikas sako, kad Rusijos taikinys nėra tik pati Lietuva arba artėjantys rinkimai.

„Rusijos taikinys nėra Lietuva kaip atskira šalis, taikinys yra ES, Rusijos taikinys yra pati bendruomenė ir mūsų vertybių sistema.

Vytautas Bakas

Jeigu šiandien mes matome, kaip Rusija veikia energetikos politiką, matome, kaip skinasi kelią stambūs energetiniai projektai, „Nord Stream“, kurie turės poveikį visoms valstybėms, nes energetiką Rusija naudoja kaip ginklą. Jeigu su verslu suduodamas didžiulis smūgis Ukrainai, tai nėra tik verslas, jeigu nuo tokio verslo Europos šalys tampa priklausomos nuo Rusijos.

Tai nėra verslas, tai politika. Tam irgi dedamos pastangos, tiesą sakant, Basčio istorija nesustojo.

Rusija ir toliau ieško palankių žmonių, lyderių ar galimybių, kad mūsų ambicija, paskutinį bastioną, pristabdyti. Yra stipriai investuojama, kad Lietuvai nepavyktų. Investuojama į projektus, kurie atitolintų Lietuvą nuo energetinės nepriklausomybės. Vienas iš jų yra Astravas.

Baltarusijos atominės elektrinės statybos

„Įtakos niekur nedingo. Paskutinis mūsų regiono iššūkis, kad mes visiškai esame priklausomi Rusijos, energetiniu požiūriu. Mūsų Vyriausybė susiduria su milžiniškais iššūkiais“, - kalbėjo V. Bakas.

Bakas: neatsisakau nė vieno savo žodžio

„Aš gerbiu teismo sprendimą, bet demokratinėje valstybėje koncernai neturėtų valdyti valstybės. Žmonės privalo žinoti, kas daro neteisėtą įtaką. Tą mes ir padarėme, parodėme ne tik šio koncerno, bet ir kitų įtakas.

Dabar iš to gimsta tyrimo įstatymai. Aš turiu visapusišką palaikymą iš Vyriausybės, iš premjero, iš savo frakcijos, taip pat net iš opozicijos.

Mes padarysime viską, kad to nepasikartotų. Kitas dalykas, kai mes skelbėme tą informaciją, keletą mėnesių visuomenė visai nieko nežinojo, mums buvo dilema, ar visa tai dėti į stalčius ir gal po kokių 20 metų studentas koks pamatytų, kas tuomet vyko su mūsų politine sistema.

Arba mums viską išviešinti, kad visuomenė įgytų didesnį imunitetą“, - sakė V. Bakas.

„Aš neatsisakau nė vieno savo pasakyto žodžio“, - laidoje kalbėjo V. Bakas.

„Tiesą sakant, mes skųsime šį teismo sprendimą. Nes ta informacija, kuri buvo pateikta, yra pagrįsta tikrai daugybe išslaptintos žvalgybų informacijos, apklausomis, politikų ir buvusių politikų, trys premjerai buvo apklausti. Koncernai buvo sukūrę schemą, kaip kurti pelnus visuomenės sąskaita“, - kalbėjo V. Bakas.

„Mes neabejojame, kad tie žmonės, kalbu apie savininkus, jie nori išskirtinių sąlygų, jie įpratę kompromituoti politikus, rinkti apie juos informaciją, tai daugiau nei 10 metų projektas. <...> Mes pasiryžę atsisakyti asmeninio komforto, kad tokios istorijos būtų paviešintos“, - sakė V. Bakas.

„Tai nėra Bako kova, bet mes turime atgrasyti žmones, kurie gyvena iš korupcijos ir visų mūsų darbo“, - sakė V. Bakas.

„Lietuva kasmet dėl korupcijos patiria virš 4 milijardų eurų, tokios vertės netenka. Aš manau, kad mes negalime su tuo taikstytis“, - sakė V. Bakas.

Tai nėra Bako kova, bet mes turime atgrasyti žmones, kurie gyvena iš korupcijos ir visų mūsų darbo.
V. Bakas

„Aš jau minėjau, kad buvo ilgos ir sudėtingos diskusijos dėl viešinimo, mes buvome kryžkelėje. Ar įdėti į stalčių ar... Kitas pasirinkimas, ar pasakyti žmonėms, kas vyksta, kaip atrodo politikos užkulisiai. Mes pasirinkome tą kelią. Dabar mes nuėjome kitu keliu ir bandysime suvaldyti tuos žmones, kurie dalį mūsų gerovės tiesiog pavogė“, - sakė V. Bakas.

Solidarizavosi su Baku

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis solidarizavosi su Vytautu Baku ir teigė, kad teismo sprendimas bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

„Kova su korupcija yra mūsų pagrindinis uždavinys ir mūsų buvimo Seime įprasminimas. (…) Man yra labai garbinga būti tarp tų žmonių, kartu su jais, kurie tą kovos prieš korupciją vėliavą pakėlėme.

Gali niekas neturėti vilčių jokios įmonės, jokie susivienijimai, kad teismais, grasinimais arba kuo nors įmanoma mus sustabdyti . Mus gali sustabdyti tik vienas dalykas, jeigu tauta nutars, kad kovą su korupcija reikia nutraukti, tai jie mūsų tiesiog neišrinks“, – sakė R. Karbauskis.

Siekė iš Bako atlyginti 20 tūkst. eurų

DELFI primena, kad V. Bakas taip pat bandė įtikinti teismą, kad atsakomybė už teiginius jam negali būti taikoma, nes Seimo nario imunitetas apsaugo jį nuo persekiojimo už pareigų vykdymą.

Tačiau teisėja pabrėžė, kad ginčytas mintis V. Bakas pasakė duodamas interviu žiniasklaidai.

„MG Baltic“ taip pat siekė iš V. Bako atlyginti 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau šie pinigai nepriteisti.

Teismas nurodė, kad V. Bako teiginių pripažinimas neatitinkančiais tikrovės turėtų būti pakankama priemonė tenkinti „MG Baltic“ ieškinio tikslus.

Koncernas sprendimą sveikina

Koncernui atstovaujantis advokatas Ąžuolas Čekanavičius žurnalistams teigė, kad „MG Baltic“ yra „labai patenkinti tokiu teismo sprendimu“.

„Jį vertiname kaip dar vieną įrodymą, kad gyvename tikrai demokratinėje, teisinėje valstybėje, kur Konstitucijos ir įstatymų privalo laikytis visi“, – sakė advokatas.

Pasak jo, „MG Baltic“ žalą patyrė dėl neigiamo vertinimo visuomenėje ir tarp koncerno valdomų įmonių darbuotojų.

Raimondas Kurlianskis

„Žmonėms tas nuomonės ir fakto atskyrimas tampa antraeilis dalykas“, – kalbėjo teisininkas.

V. Bakas ar jo advokatas ketvirtadienį į teismo posėdį neatvyko.

Koncernas skundė teismui Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko teiginius, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius ir „MG Baltic“ padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą.

V. Bakas vadovavo parlamentiniam tyrimui, kuris paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Koncernas tyrimą pavadino politiniu farsu.

„MG Baltic“ šiuo metu taip pat bylinėjasi su Valstybės saugumo departamentu, pateikusiu pažymas tyrimą atlikinėjusiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Teisme taip pat nagrinėjama baudžiamoji politinės korupcijos byla, kurioje įtarimai pateikti keliems politikams, buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir pačiam koncernui.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė kyšius ar tarėsi dėl jų su R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.