Taip Vyriausybės vadovas komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko valdančiųjų „valstiečių“ atstovo Vytauto Bako svarstymus apie galimą licencijos naikinimą kai kurioms komiteto tyrime figūruojančioms žiniasklaidos priemonėms. Seimo komitetas iki birželio turi baigti parlamentinį tyrimą dėl verslo grupių įtakos politikams ir politiniams procesams.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas teigia, kad įstatymuose nėra apibrėžta aiškaus mechanizmo, kaip turėtų būti naikinamos jau išduotos transliavimo licencijos, nustačius nacionaliniam saugumui prieštaraujančios veiklos požymių.

LNK, BTV, TV1, „Info TV”, „Liuks!“ televizijų kanalus valdantis koncernas „MG Baltic“ teigia V. Bako svarstymus vertinantis kaip spaudimą žiniasklaidos priemonėms ir jų veiklą kontroliuojančioms institucijoms.

Premjeras siūlo palaukti išvadų, V. Bakas kalba apie skubą

„Aš manau, kad kol kas tikrai nebėkime į priekį, nėra patvirtintų komiteto išvadų. Jei bus parodytos tam tikros probleminės sritys, kalbant apie žiniasklaidą, sprendimai, kurie turės būti priimti ar galėtų būti priimti, neturėtų būti galbūt griežti arba drastiški. Vis dėlto manau, kad daug ką galės padaryti pati žiniasklaida per savo savireguliaciją, savivaldą. Nemanyčiau, kad šiandien reikėtų kalbėti apie kardinalias ar griežtas priemones“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Seimo NSGK pirmininkas V. Bakas sekmadienį interviu LRT laidai „Savaitė“ užsiminė, kad gali būti svarstomas licencijų naikinimas kai kurioms prieš valstybės interesus veikiančioms žiniasklaidos priemonėms.

„Manau, skubiai reikia daryti, priimti sprendimus, ar galima žiniasklaidą naudoti taip, kaip jinai buvo naudojama, nes tai yra licencijuojama veikla. Ji turi tarnauti viešiesiems interesams, tai yra verslas, bet tai yra licencijuojama veikla. Tu, jeigu, pavyzdžiui, gauni licenciją ginklui ir šaudysi centre, jis bus atimtas. Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tie, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, juos reikia tiesiog patraukti“, – kalbėjo V. Bakas.

Pirmadienį BNS politikas teigė išdėstęs tik savo nuomonę ir kol kas konkrečių sprendimų nesiūlantis, jie bus pateikti patvirtinus NSGK tyrimo išvadas.

„Jei kėsinasi į konstitucinius pamatus, jei silpnina demokratiją. Tokia žiniasklaidos priemonė negali turėti licencijos ir ji negali vadintis žiniasklaidos priemone. Tai mano nuomonė. (...) Veikla yra licencijuojama, tai yra ypatingas režimas, ir subjektai, kurie gauna licencijas, turi paisyti ir įstatymų, ir turi priešingai stiprinti demokratiją, valstybės pagrindus, o ne juos silpninti. Kas bus vėliau, bus išvados, mes diskutuosime dėl jų, bus formuluotės, aš jų negaliu pasakyti šiandien, nes jų nėra“, – aiškino V. Bakas.

Praėjusią savaitę paviešintoje išslaptintoje Valstybės saugumo departamento (VSD) išvadoje nurodoma, kad koncernas „MG Baltic“ savo valdomas žiniasklaidos priemones galėjo naudoti kaip poveikio ar spaudimo priemonę darant įtaką politikams. Komiteto pirmininkas V. Bakas yra užsiminęs, kad komiteto nagrinėjamoje medžiagoje figūruoja penkios stambios verslo grupės, yra ir kitų žiniasklaidos priemonių.

Koncernas „MG Baltic“ pirmadienį BNS pateiktame komentare nurodo, kad V. Bako svarstymus vertina kaip spaudimą žiniasklaidai.

„Tokį pasisakymą vertiname, kaip ypatingai neatsakingą politiko elgesį bei spaudimo darymą žiniasklaidos priemonėms ir jų veiklą kontroliuojančioms institucijoms, kuris prasilenkia su etika ir užtraukia atsakomybę. Jokiais konkrečiais įrodymais nepagrįstomis pažymomis politikai mėgina nukreipti visuomenės dėmesį nuo politines partijas ištikusios krizės bei negebėjimo priimti konstruktyvius sprendimus. Koncernas savo teises gins nepriklausomame teisme, o ne viešojoje erdvėje“, – teigiama koncerno komentare.

LRTK vadovas: nėra mechanizmo

LRTK pirmininkas E. Vaitekūnas sako, kad šiuo metu teisininkai vertina viešai paskelbtą VSD informaciją apie LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ veiklą.

Jis sako, kad Visuomenės informavimo įstatymas numato komisijai prievolę neišduoti transliavimo licencijos, jei yra galimų grėsmių nacionaliniam saugumui ar žiniasklaidos priemonės steigėjai susiję su nusikalstamomis grupuotėmis. Tačiau nėra įtvirtinta mechanizmo, kaip galėtų būti naikinama anksčiau išduota licencija.

Anot jo, jei vis dėlto Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija pateiktų tokios informacijos, galimybė stabdyti licenciją būtų svarstoma.

„Jeigu bus tokia informacija iš komisijos, kad teisininkai pasakytų, kad yra daroma žala valstybei, nacionaliniam saugumui, aišku, mes komisijoje svarstytumėme, nepriklausomai nuo to, kad galima tik neišduoti licencijos. Nes nebūtų logikos, kad išduoti negalima, bet jei jau išduota, atimti negalima“, – BNS sakė jis.

VSD: koncerno strategija kelia grėsmę nacionaliniam saugumui

Praėjusį pirmadienį paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija. Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – rašoma VSD išvadoje.

Koncernas „MG Baltic“ anksčiau teigė, kad žvalgybos informacijos apie koncerno įtaką politiniams procesams paviešinimas yra tiesioginis spaudimas baudžiamąją bylą dėl politinės korupcijos nagrinėsiantiems teisėjams. Koncernui šioje byloje pateikti kaltinimai papirkimu ir prekyba poveikiu.

Koncerno prezidentas Darius Mockus teigė, kad VSD dokumentas Seimo nariams yra „nuomonių ir prielaidų kratinys“.