Dėl 2 eurų neteko 118 eurų pensijos

Komisijos narys DELFI pasakojo, kad dėl kelių eurų, uždirbtų rinkimų komisijoje, neteko daugiau nei 100 eurų savo pensijos.

„Dirbau rinkimų komisijoje, už kurią moka pinigus. Aš esu kariškis, dabar pensijoje, gaunu pensiją ir kadangi esu nedirbantis, gaunu bazinę pensiją iš Sodros – 118 eurų. Kadangi gavau pajamų 2,37 euro už rugsėjo mėnesį, tai man ir nuskaičiavo 118 eurų, kadangi tai yra pajamos, vadovaujantis įstatymais. Toks gyvenimas“, - juokėsi komisijos narys.

Jis teigė, kad daugiau darbu komisijoje nesusivilios: „Man dabar už spalį vėl atskaičiuos, nes dabar man sumokėjo jau 75 eurus, tai čia yra jau labai didelės pajamos. Būčiau žinojęs, kad taip bus, tai tikrai būčiau nėjęs. Dabar jau žinau ir į jokią komisiją manęs daugiau niekas neįvilios. Išeina taip, kad tie žmonės, kurie padeda valstybei, savo pinigais net remia šitą dalyką.“

VRK pataria komisijos nariams patiems pasidomėti, kiek sumažės jų pensijos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) savo atmintinėse komisijos nariams pataria pasidomėti, ar jų išmokos nesumažės dėl dalyvavimo komisijos veikloje.

„Jei komisijų nariai gauna išankstines senatvės pensijas ar kitas pensijas bei rentas, nedarbo, motinystės (tėvystės) pašalpas ar kitas išmokas, kurių mokėjimas yra susijęs su gaunamomis pajamomis, turi atkreipti dėmesį į tai, kad atlygis už darbą rinkimuose gali daryti įtaką jų gaunamų išmokų dydžiui.

Kiekvienu atveju toks asmuo turėtų pasidomėti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniame skyriuje, taip pat kitose įstaigose, iš kurių gauna išmokas, ar gautas darbo užmokestis už darbą rinkimų komisijoje nedarys įtakos jų gaunamų pajamų mažėjimo gaunant pensijas, rentas, motinystės (tėvystės) pašalpas ir kitas išmokas“, - rašoma VRK atmintinėje komisijos nariams.

M. Adomėnas: pensijos turėtų būti grąžinamos

Konservatorius Mantas Adomėnas, pastebėjęs šią problemą, teigė, kad pensijos turėtų būti žmonėms grąžintos, nes tai yra neteisybė jų atžvilgiu ir varžo jų demokratines teises.

„Mes čia susiduriame su tokiu formalistiniu įstatymo nuostatų taikymu. Čia galima matyti, jog jeigu pensininkams bus nurėžinėjamos pensijos dėl to, kad jie dalyvauja rinkimų komisijų veikloje ir gauna ten pajamas, bus apribota jų teisė dalyvauti šios labai svarbios demokratijai institucijos veikloje.

Mantas Adomėnas

Kitą kartą bus keliamas klausimas, ar aš galiu sau leisti tokį dalyką ir galiu sau leisti atlikti šią tarnybą. Čia galima matyti ir jų kaip piliečių teisių dalyvauti demokratiniame procese apribojimą. Tai yra labai ypatinga vienkartinė tarnystė kas keletą metų, kuri nesukuria nuolatinio pajamų srauto“, - kalbėjo M. Adomėnas.

Pasak jo, pensijos žmonėms turėtų būti grąžintos: „Turėtų būti politinis sprendimas, kad tiems žmonėms, kuriems yra nurėžtos pensijos, jos turi būti grąžintos, nes tai yra neteisybė jų atžvilgiu. Reikia sprendimo, kad tokio pobūdžio pajamos nebūtų laikomos darbo pajamomis.“