Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta iniciatyva sudomino bemaž 1000 žmonių. Tiek jų pripažino, kad eisenoje ketina dalyvauti.

14 val. jie susirinko prie Rusijos ambasados (Latvių g. 53) ir pradėjo žygiuoti iki Lukiškių aikštės. Ten B. Nemcovas buvo pagerbtas tylos minute.

„Atsineškite savo plakatus, gėles. Prašome išlikti sąmoningais ir nepasiduoti galimoms provokacijoms. Jokių politinių plakatų ir partijų vėliavų“, – sakoma kvietime.

Lietuviai į eiseną susirinko nešini Lietuvos, Rusijos, Ukrainos ir net Gruzijos vėliavomis, rankose laikė plakatus, kritikuojančius V. Putino valdymą, nuotraukas su B. Nemcovo atvaizdu.

Lietuvoje apsilankiusi B. Nemcovo bendražygė Marina Puteikina tikina nustebusi, kiek daug į eitynes susirinko žmonių. Policijos atstovų teigimu, jų buvo apie 300.

„Į Lietuvą atvažiavau su reikalais, šiuo metu negaliu būti Rusijoje, todėl džiaugiuosi galėdama sudalyvauti eisenoje B. Nemcovą atminti. Man labai malonu, kad atėjo tiek daug žmonių. Tai tik parodo, kad Borisas nebuvo statistinis vienetas, kažkoks nereikšmingas žmogus“, – sakė M. Puteikina.

Organizatoriai ketinantiems dalyvauti eisenoje ne kartą pabrėžė, kad renginys – ne partinis.

Tokiu pačiu metu eisena B. Nemocovui atminti vyko ir Maskvoje.

Planuojama, kad po eisenos, nuo 15:15 val. bare „Piano Man“ bus rodomas dokumentinis filmas apie B. Nemcovą.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad B.Nemcovo laidotuvės įvyks kovo 3 d. Trojėkurovskės kapinėse.


Aršiai kritikavo V. Putiną

DELFI primena, kad 55 metų B. Nemcovas buvo nušautas Maskvos centre, kai ėjo Zamoskvoreckio tiltu. Į jo nugarą buvo šauta 7 kartus, 4 kulkos į jį pataikė.

Sekmadienį, kovo 1-ąją, Maskvoje B. Nemcovas organizavo V. Putino kritikų mitingą prieš karą Ukrainoje. Būtent apie tai ir buvo paskutinis nužudyto politiko pranešimas socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

B. Nemcovas buvo aršus Rusijos prezidento V. Putino kritikas, vienas iš pagrindinių opozicijos lyderių šalyje.

1991–1997 m. B.Nemcovas buvo Nižnij Novgorodo srities gubernatorius, 1990–1993 m. – Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, 1994–1997 m. – Rusijos Federacijos Tarybos narys.

1997 m. kovo mėn. paskirtas Rusijos ministro pirmininko V.Černomyrdino pirmuoju pavaduotoju, kartu buvo Rusijos kuro ir energetikos ministras. Kitoje S.Kirijenkos vyriausybėje (1998 m. balandžio – rugpjūčio mėn.) buvo vicepremjeras.

Nuo 2000 m. – Rusijos dešiniosios opozicijos veikėjas, aktyvus V.Putino politikos kritikas. 2000–2003 m. buvo Rusijos valstybės dūmos pirmininko pavaduotojas nuo Dešiniųjų jėgų sąjungos frakcijos.

2011–2012 m. organizavo masinius opozicijos protesto mitingus Maskvoje. Kartu su kitais paskelbė devynis pranešimus apie korupciją V.Putino aplinkoje.

Nuo 2012 m. – Rusijos respublikonų-liaudies laisvės partijos pirmininkas.

E. Zingeris: po B. Nemcovo nužudymo stabdžių Rusijoje lieka vis mažiau

Nužudytam Rusijos opozicionieriui Borisui Nemcovui paminėti skirtoje eisenoje Vilniuje dalyvavęs Seimo narys Emanuelis Zingeris teigia, kad Rusija vis labiau krypsta baisaus karo link, nes šios šalies visuomenėje trinami paskutiniai demokratijos ženklai.

Prie Rusijos ambasados Latvių gatvėje 14 val. gedėti B. Nemcovo susirinko apie 300 žmonių, kurie netrukus patraukė Lukiškių aikštės link. Eitynių dalyviai nešė Lietuvos, Rusijos, Ukrainos ir Gruzijos vėliavas, plakatus, raginančius Rusiją "pabusti" bei nutraukti karą Ukrainos rytuose. Eisenoje dalyvavusio E. Zingerio nuomone, B. Nemcovo žmogžudystė buvo gerai suplanuota ir politiškai motyvuota. Pasak parlamentaro, su B. Nemcovo netektimi Rusijoje žuvo viena iš paskutinių vilčių, kad ši šalis kada nors atsisuks į vakarietišką gyvenimo būdą.

"Šis nužudymas yra žingsnis baisaus karo link, nes Rusijos visuomenėje nebelieka stabdžių, kurie neleistų visuomenei nusiristi į geležinę karinę diktatūrą. Nužudžius B. Nemcovą pravalomas kelias į Rusijos militarizaciją, ir mes turėtume labai sunerimti", - Lukiškių aikštėje Eltai sakė E. Zingeris.

Pasak parlamentaro, Kremliaus kritiko mirtis rodo, kad ketvirtį amžiuje vykęs demokratijos eksperimentas nepavyko, o šalyje vis labiau atkartojamas Sovietų Sąjungos teritorinės ekspansijos ir fizinio susidorojimo su opozicija modelis.

"Galbūt Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir atrodo, kad jis kontroliuoja situaciją, bet man taip neatrodo (...), jis greitai nebekontroliuos Rusijos visuomenės, kuri eina žvėrėjimo linkme, aistrų ir debatų nukėlimo vien į karinę sritį, karines pergales, teritorinį galvojimą", - sakė E. Zingeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2592)