"Pagal mane, visos tos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderių pastangos yra absoliučiai perteklinės ir tik tai eskaluoja problemas, kurių aš asmeniškai nematau. Aš nematau didelių tautinių mažumų problemų, turint omenyje lenkų mažumą, tai apskritai jie gyvena, mano nuomone, šiltnamio sąlygomis. Jeigu per 100 mokyklų Lietuvoje mokoma lenkų kalba, nuo darželio iki universiteto žmonės gali gauti išsilavinimą - tai problemų nematau", - penktadienį žurnalistams sakė B. Juodka.

Jo teigimu, Lenkija yra mūsų kaimynė, strateginė partnerė, ir politikai turėtų ieškoti kompromisų.

"Gal reikia vieniems daryti kažkokias nuolaidas, kitiems, bet negalima daryti nuolaidų pažeidžiant teisinius dokumentus, įskaitant ir Konstituciją. Aš už tai, kad reikia surasti kompromisą. Čia nėra tokios problemos, kad negalėtų viena ir kita pusės kažkiek nusileisti, bet jeigu tiems kompromisams trukdo teisiniai aktai, tai pirmiausia reikia pakoreguoti tuos teisinius aktus, pavyzdžiui, Tautinių mažumų įstatymą. Aš manau, kad tas problemas reikia spręsti, jos yra dirbtinai eskaluojamos", - teigė B. Juodka.

Jis tai sieja ir su artėjančiais rinkimais. "Ne vienas politikas yra paminėjęs, kad artėja Europos Parlamento rinkimai, norint į save atkreipti dėmesį, reikia save parodyti kaip kovotoją už tiesą, už tautinę mažumą ir taip toliau. Čia, man atrodo, yra šiek tiek ir politiniai žaidimai, bet tą problemą vis tiek anksčiau ar vėliau mes turėtume išspręsti", - sakė B. Juodka.

Kaip ELTA jau skelbė, šią savaitę Lietuvoje viešėjo Lenkijos parlamentarų delegacija, kuri domėjosi tautinių mažumų padėtimi mūsų šalyje. Ji atvyko Seimo Pirmininko pavaduotojo Jaroslavo Narkevičiaus kvietimu.

Delegacijoje buvo Lenkijos Seimo Ryšių su lenkų išeivija komisijos pirmininkas Adamas Lipinskis, Lenkijos parlamentinio klubo "Teisė ir teisingumas" pirmininkas Mariuszas Blaszczakas.

Jie susitiko su Lietuvos parlamentarais, apsilankė Šalčininkų rajono savivaldybėje.

Svečiai pažadėjo finansinę paramą didelės baudos sulaukusiam Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui. Kalėdų išvakarėse Vilniaus apygardos teismas skyrė 43 tūkst. 400 litų (12 569 eurų) baudą Šalčininkų rajono savivaldybės direktoriui B. Daškevičiui už dvikalbių informacinių lentelių su gatvių pavadinimais lietuvių bei lenkų kalbomis naudojimą.