Tuo metu švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis moksleiviams žada dar daugiau egzaminų – juos ateityje teks laikyti ir ketvirtokams, ir aštuntokams.

Nuo praėjusių metų sugrąžintas privalomas pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas. Tai reiškia, kad dešimtokai vėl turi laikyti matematikos ir lietuvių kalbos egzaminus. Beveik dešimtmetį šie egzaminai nebuvo privalomi.

„Ar bus kas nors išmestas, ar trečdaliui bus neleista tęsti mokslų, ar tai tik varnelės padėjimas už didelius pinigus, kad mes padarėme privalomą egzaminą? Juk visi toliau mokysis kur norės – klausimas, kam to reikia? Ar mes neturime kur pinigų dėti?“, – sugrąžintais privalomais egzaminais stebisi B. Burgis.

Jis atkreipia dėmesį, kad jokia atsakomybė už egzamino neišlaikymą nenumatyta – neišlaikiusieji toliau gali siekti vidurinio mokslo. B. Burgiui nesuprantama, kodėl egzaminą turi laikyti jo gimnazijos auklėtiniai, kurie ir taip mokosi aukštesniu lygiu ir kurie dar dvejus metus mokysis gimnazijoje.

„Sakiau ministerijoje – duokite mums – mes patys išegzaminuosime antrokus gimnazistus ir dar aukštesniu lygiu, nes gimnazijoje mokome aukštesniu lygiu. Ir dar nemokamai. Bet ne – visus centralizavo, sukišo į sistemą, užregistravo kompiuteriuose – turi būti parodyta, kad viskas, visuotina, visiems. Tačiau tai nesąmonė“, – įsitikinęs direktorius.

Jo manymu, privalomą egzaminą turėtų laikyti tik tie, kurie baigia pagrindines mokyklas. Pašnekovas stebisi ir tuo, kad birželio 13-ąją dešimtokai matematikos egzaminą laikys atostogų metu. „Niekaip negaliu suprasti, kodėl ministerija taip daro. Atostogos prasideda birželio 10-ą, egzaminas – 13-ą. O jūs dirbate atostogų metu? Kodėl vaikai ir jų tėvai turi dirbti atostogų metu? Ypač tėvai, kurie suplanavo važiuoti, sakysim, į Maljorką ar Turkiją, o dabar viską turi keisti“, – piktinasi B. Burgis.

Pašnekovas žada domėtis, kiek Lietuvoje bus neišlaikiusių egzaminų ir kas su jais bus daroma.

D. Pavalkis: reikia didinti kontrolę

Dainius Pavalkis
„Jeigu pažiūrėtume, kiek pinigų iššvaistyta per nepriklausomą Lietuvos istoriją, mes visi nugriūtume. Iš kitos pusės, bendra politinė ministerijos pozicija – turime daryti ne piktą, bet tam tikrą spaudimą tiek mokytojams, tiek mokiniams – kad jie pasitikrintų, kokiame lygmenyje visoje Lietuvoje yra“, – B. Burgio priekaištus atremia D. Pavalkis.

Pasak D. Pavalkio, nenormali sistema, kai žmogus 12 metų prasimoko, o 12-oje klasėje laikydamas egzaminą patiria šoką. Vaikai esą nežino, kokiu lygiu mokosi, ar viską įsisavina, mokytojai taip pat negali pasitikrinti, ar tinkamai rengia.

Švietimo ir mokslo ministras žada, kad ateityje atsiras dar daugiau privalomų patikrinimų. „Didinti kontroliavimą, galima tai vadinti savikontrole, mūsų bendras tikslas. Pagrindinis Vyriausybės tikslas švietime – kokybės gerinimas. (…) Diskutuojame ir dėl egzaminų ketvirtokams, aštuntokams, kol kas sistema nesutvarkyta, bet mes dirbame. Manau, žmonės prisipratina prie egzaminų, juk būna testai ir įsidarbinant, ir kursuose – visur yra egzaminai, galime tai vadinti žinių patikrinimu“, –kalbėjo D. Pavalkis.