Nutarimo projektą dėl B. Bradausko atleidimo iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų 40 parlamentarų grupės vardu įregistravo Seimo nariai konservatoriai Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Jurgis Razma. Jį numatoma svarstyti antradienį.

B. Bradauskas naujienų agentūrai ELTA teigė siūlysiąs Seimo pirmininkei, kad "galbūt iš viso klausimo nesvarstytų", o jeigu svarstys, jis neatmetąs galimybės paduoti A. Kubilių į teismą.

Parlamentaras tokio projekto iniciatyvą vertina kaip persekiojimą ir Seimo statuto pažeidimą.

"Jie grubiai pažeidė statutą, aš iškelsiu klausimą, kadangi 22-asis Statuto straipsnis aiškiai pasako, kad už bet kokias kalbas, išskyrus įžeidžiančias arba šmeižtą - Seimo posėdžių salėje, komitetuose, frakcijose, Seimo narys negali būti persekiojamas. Aš absoliučiai nieko neįžeidžiau ir nešmeižiau, aš tik pasiūliau filmą, kurio nerodė, papildyti ir Brazausko kalba, kad nebūtų tik vienas politikas minimas. Kadangi jie atsisakė tą padaryti, tai ir kancleris pasiūlė nerodyti to filmo", - savo versiją dėstė B. Bradauskas.

Parlamentaras sakė neprašęs valdančiųjų palaikymo balsavimo metu. "Tas postas man nėra gyvenimo tikslas. Mano gyvenimo tikslas, dėl ko aš einu į politiką, yra kiek įmanoma padėti žmonėms. Aišku, šitame poste būdamas aš šiek tiek daugiau padėčiau žmonėms, ir bankų reikalai, kuriuos aš pajudinau, nelabai kam patinka", - dėstė B. Bradauskas.

Parlamentaras laikosi nuomonės, kad filmas ne visai atskleidžia istorinę tiesą.

Bronius Bradauskas
"Teisybė tai turi būti, jeigu parodome vieną politiką, tai parodykime ir kitus - o kur, galų gale, Prunskienės nuopelnai, kur Vaišvilos nuopelnai? O jeigu nerodome, tai nerodome, konservatoriai yra pasirengę filmą ir save populiarina visą laiką, o kitų lyg tai nebuvo", - piktinosi B. Bradauskas.

Tuo tarpu vienas iš projekto teikėjų konservatorius J. Razma apgailėtinais ir įžeidžiančiais Sausio 13-osios dalyvius, žuvusiųjų atminimą ir jų artimuosius vadina B. Bradausko veiksmus, kai per Tarpparlamentinę Europos Sąjungos finansų valdysenos konferenciją buvo neleista svečiams rodyti Seimo kanceliarijos parengto trumpametražio filmo apie Seimo Kovo 11-osios Akto salę, Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimą ir Sausio 13-osios įvykius.

"Tai yra nepriimtinas bailus keliaklupsčiavimas, tą bailumą paskleidžiant daug plačiau, kad turime net savo istoriją retušuoti. Nes, neduok, Dieve, Rusijos kažkokiam atstovui tai gali nepatikti", - piktinosi J. Razma.

Kita vertus, politikas tai vertino ir kaip signalą Rusijos atstovams, kad vos tik spustelėjus Lietuvą, pavyzdžiui, pieno importo srityje, "štai pasipila tokie bailūs veiksmai".

"Visais atžvilgiais toks komiteto pirmininko elgesys yra netinkamas, ir jis negali eiti tokių pareigų. Sakyčiau, mūsų reakcija yra pakankamai švelni, nes buvo siūlymų kelti tą klausimą ir iki apkaltos lygio", - sakė J. Razma.

Parlamentaro vertinimu, balsavimas šiuo klausimu bus tam tikras moralinis testas parlamentarams.

"Opozicija yra pakankamai vieninga tuo klausimu, o dėl valdančiųjų pritarimo - mes tikrai specialiai nebandėme jų įtikinėti. Čia vis dėlto yra moralinis klausimas, kur įrodinėti, įtikinėti net nesinori. Manau, kad kiekvienas Seimo narys turi pamąstyti, kaip per tą balsavimą jis parodys požiūrį į mūsų istoriją, į Sausio 13-osios įvykius, parodys arba neparodys pagarbą Sausio 13-osios dalyviams, žuvusiesiems", - sakė J. Razma.