Koalicijos partneriai iš „Tvarkos ir teisingumo partijos mėgino gelbėti B. Bradauską išbraukiant jo klausimą iš darbotvarkės. Tačiau šis bandymas žlugo. O pats parlamentaras, konservatorių lygintas su jūrų gyviu, pareiškė esąs persekiojamas.

B. Bradauskas kėdę išsaugojo. Valdantiesiems boikotuojant balsavimą, dar iki jo rezultatų paskelbimo tapo aišku, kad balsų nepakaks.

Bandė braukti iš darbotvarkės

Jau posėdžio pradžioje „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis ėmėsi gelbėti B. Bradauską. Jis frakcijos vardu pasiūlė socialdemokrato vertimą iš posto braukti iš darbotvarkės.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius su tuo nesutiko ir pabrėžė, kad siūlymai atleisti komitetų vadovus privalomai svarstomi, tad braukiami iš darbotvarkės būti negali. Su konservatorių lyderiu ginčijosi Petras Gražulis: anot jo, pirmininką pakeisti gali tik BFK.

Pats B. Bradauskas tikino, esą bandymas jį atleisti yra „pažeidžiantis Konstuticiją ir statutą“. Jis taip pat pareiškė esąs persekiojamas už savo pasisakymus.

„Persekiojimo požymiai yra visi“, - piktinosi socdemas.

Saliamoniškos rolės ėmėsi „darbietis“ Kęstutis Daukšys. Jis pasiūlė dėl B. Bradausko balsuoti ir paprasčiausiai atmesti konservatorių iniciatyvą išmesti socdemą iš BFK pirmininko posto.

Paskelbus balsavimą dėl siūlymo išbraukti B. Bradausko klausimą iš darbotvarkės, iniciatyvą palaikė 45 Seimo nariai, prieš balsavo 29, susilaikė 24. Taigi R. Žemaitaičio bandymas tokiu būdu išgelbėti B. Bradauską nepavyko.

Vis dėlto „tvarkiečiai“ rankų nenuleido. P. Gražulis pasiūlė daryti pertrauką ir pavesti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai įvertinti, ar B. Bradauskas gali būti tokiu būdu verčiamas iš posto. Vis dėlto su juo nesutiko buvęs etikos sargas, socdemas Algimantas Salamakinas. Jis pareiškė, kad jokio pažeidimo procedūroje nėra.

Lygino B. Bradauską su gyvūnu

Pristatydama B. Bradausko klausimą, konservatorė Rasa Juknevičienė pradėjo nuo pasišaipymo. Ji priminė, kad socialdemokratas turi įmonę pavadinimu „Lamantinas“. Sykiu konservatorė paskaitė šio jūrų gyvūno aprašymą.

Pasirodo, lamantinas ne tik gali prisitaikyti gyvenimui įvairioje aplinkoje, bet ir maitinasi pasitelkdamas „lanksčią dvigubą viršutinę lūpą“.

„Tai gyvūnas, kuris lengvai prisitaiko gyventi ir sūriuose, ir gėluose vandenyse. O maistui sugriebti naudoja būdingą jiems lanksčią dvigubą viršutinę lūpą“, - skaitė R. Juknevičienė.

Pradėjusi pašmaikštavimu, buvusi krašto apsaugos ministrė perėjo prie rimtesnio tono. R. Juknevičienė priminė Pirmojo Baltijos kanalo demaršus, Algirdą Paleckį ir su sovietų okupantais kolaboravusius lietuvius. B. Bradauską ji ramiai statė į vieną gretą su A. Paleckiu.

„Tai yra kolaboravimas, Broniau Bradauskai“, - sakė R. Juknevičienė.

Prabilo apie „smirdantį liūną“ ir A. Brazauską

B. Bradauskas Seimo tribūnoje teigė žinojęs, kad politika – nešvarus dalykas. Tačiau konservatorių rankose tai esą pavirsta „smirdančiu liūnu“.

Jis pareiškė, esą filme apie Sausio 13-ąją nebuvo nė vieno žodžio. Socdemas teigė tiesiog prašęs į filmą įdėti socdemų patriarcho Algirdo Brazausko kalbą. Filmo kūrėjai su tuo nesutiko.

„Kas čia įvyko? Konstitucija ir statutas man leidžia reikšti savo nuomonę ir nebūti persekiojamam“, - piktinosi multimilijonierius.

B. Bradauskas tikino, kad jam „niekas negali prikišti Sausio 13-osios“, mat jis pats tada stovėjo prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir buvo pasirengęs ją ginti.

A. Kubilius B. Bradauskui priminė jo paties žodžius, esą jis nenorėjęs, kad Rusijos ambasadorius jaustųsi nejaukiai, kai ekrane bus rodomi Lietuvos gyventojus šautuvų buožėmis talžantys sovietų kariai.

BFK vadovas neneigė nenorėjęs erzinti Rusijos ambasadoriaus. „Tai kas čia yra blogo? Kad aš pasakiau, kad ambasadorių nereikia erzinti? Kas čia yra? Aš neturiu teisės pasakyti tokių žodžių?“ - stebėjosi parlamentaras.

Socdemai paskelbė boikotą

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė B. Bradausko elgesį vadino „suklupimu“. Tačiau kilusio triukšmo esą pakako, o klibinti socdemo kėdės nėra jokio reikalo.

„Ta vieša diskusija, kuri įsižiebė, yra pakankama pamoka“, - teigė I. Šiaulienė.

Socdemų frakcijso seniūnė pareiškė mananti, kad Seimas turi „rimtesnių uždavinių ir problemų“ nei B. Bradausko pasisakymai.

I. Šiaulienė taip pat pranešė, kad socialdemokratų frakcija balsavime dėl B. Bradausko nedalyvaus.

Protestavo prieš B. Bradauską

Po maždaug pusantros valandos trukusių diskusijų dėl B. Bradausko atleidimo paskelbtas slaptas balsavimas dėl parlamentaro atleidimo iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko posto.

Prie salės, kur balsavo Seimo nariai, išsirikiavo prieš B. Bradauską protestuojantys jaunieji konservatoriai. Jie atsinešė transparantus su perbrauktu socdemo veido. Viena mergina tą patį reginį demonstravo su planšetiniu kompiuteriu.

Balsavimas žlugo

Konservatorių bandymas išklibinti B. Bradausko kėdę, regis, žlugo slaptame balsavime. Valdantiesiems kone sutartinai nedalyvaujant balsavime, jau prieš balsavimo pabaigą buvo aišku, kad jame dalyvaus nepakankamai Seimo narių.

Kad balsavimas įvyktų, reikalingas bent 71 Seimo nario balsas. Iš viso balsavo tik 41 Seimo narys. 37 parlamentarai pasisakė už B. Bradausko atleidimą, vienas Seimo narys pasisakė prieš, dar 3 slapto balsavimo biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Antras turtingiausias parlamentaras užsitraukė opozicijos nemalonę savo demaršu prieš dokumentinį filmą apie Sausio 13-ąją. Bijodamas Rusijos atstovų pykčio, jis pareikalavo filmo nerodyti užsienio diplomatams skirtame renginyje.

Opoziciniai konservatoriai ir liberalai be didesnio vargo surinko parašus, reikalingus bandymui išversti B. Bradauską iš BFK vadovo posto. Tiesa, valdantieji šios iniciatyvos savo autografais neparėmė.

B. Bradauskas kritikuotas ne tik už žygį prieš dokumentinį filmą. Papildomi akmenys į socdemo daržą skriejo tuomet, kai jis kitų metų biudžeto svarstymo įkarštyje sumanė paatostogauti Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tada politikas savo kelionės nesureikšmino ir patikino grįšiąs tada, kai BFK iš peties kibs į darbus dėl biudžeto.

B. Bradauskas – antras pagal turtus Seimo narys. Jo su sutuoktine deklaruotas turtas vertas beveik 27,7 mln. Lt. Pagal šį rodiklį Bradauskus lenkia tik Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas su žmona Jolanta Blažyte.