"Siūlome naują civilizuotesnį bendravimo etapą tarp konfrontuojančių šalių", - dienraščiui "Lietuvos žinios" sakė vienas iš frakcijos steigėjų Seimo narys Eligijus Masiulis. Anot jo, šiuo metu vyksta parengiamieji darbai - rašomas frakcijos darbo reglamentas, programinės nuostatos.

Pagal LiCS įstatus frakciją partijos viduje įkurti gali ne mažiau kaip 25 liberalcentristai. E.Masiulio teigimu, jų frakcijoje narių bus gerokai daugiau. Tarp steigėjų minimos Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus, europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo, Seimo narės Dalios Teišerskytės, Vilniaus miesto tarybos nario Algirdo Griciaus pavardės.

Anot dienraščio, kurti naują darinį partijos viduje liberalcentristus paskatino ne tik nuolatiniai nesutarimai su LiCS lyderiu, kai kuriems nariams gresiantis pašalinimas iš partijos, bet ir vadinamųjų opozicionierių susiskaldymas.

"Akivaizdu, kad dabartinė partijos pirmininko ir vadovybės veikla netenkina dalies Liberalų ir centro sąjungos narių, kurie kitaip supranta partijos valdymo kultūrą, vertybinius ir politinio veikimo principus", - aiškino E.Masiulis.

Nepasitenkinimas A.Zuoku partijoje pasiekė aukščiausią tašką, kai LiCS lyderis ignoravo prezidento Valdo Adamkaus raginimą atsistatydinti iš mero pareigų. Valstybės vadovas pareiškė nepasitikėjimą Vilniaus vadovu, kai atsirado rimtų įtarimų dėl stambaus masto korupcijos sostinės savivaldybėje.

Televizijos kanalas LNK pranešė, kad iš Vilniaus merui artimos verslo grupės "Rubicon group" paimtose kompiuterio laikmenose tarp juodosios buhalterijos dokumentų rasta įrašų, jog didelės sumos nuolat mokėtos paslaptingajam Abonentui arba Kolegai. Mokėjimai esą sutapdavo su Vilniaus miesto valdžios priimtais "Rubicon group" palankiais sprendimais.

Nors A.Zuokas neigė esąs Abonentas, V.Adamkus pareiškė nepasitikįs buvusiu artimu bendražygiu.

Kadangi LiCS lyderis ignoravo prezidento raginimą, keletas Seimo liberalcentristų sustabdė narystę partijoje. Pasak E.Masiulio, tai padarę Petras Auštrevičius, Vytautas Čepas, Vytautas Grubliauskas, Gintaras Šileikis pritaria naujos frakcijos steigimui.

"Frakcijų kūrimąsi partijos viduje numato LiCS įstatai. Nieko pavojingo čia nematau", - kolegų iniciatyvą komentavo partijos vicepirmininkas Vytautas Bogušis. Anot jo, LiCS veikia jau trys frakcijos - Krikščionių demokratų, Klasikinio liberalizmo ir Lygių galimybių.

Tačiau yra pasitaikę atvejų, kai partijos viduje sukurtos frakcijos atskildavo ir jų pagrindu būdavo kuriamos naujos politinės organizacijos. Tokios patirties turi ir liberalai. Buvęs jų pirmininkas Rolandas Paksas tuometinėje Liberalų sąjungoje buvo įkūręs savo frakciją, kurios pagrindu vėliau įsteigta Liberalų demokratų partija.

Liberalcentristai garantuoja, kad šįkart taip neatsitiks. Pasak E.Masiulio, jie per daug šiai partijai yra atidavę jėgų ir per daug jaučia sentimentų, kad trauktųsi iš jos.

"Lietuvos žmonėms reikia ne naujų partijų, o efektyviai veikiančių politinių organizacijų, kurios realizuotų rinkėjų lūkesčius. Garantuoju, kad tai nėra partijos skaldymas. Neleisime, kad LiCS įsigalėtų tradicija iš partijos mėtyti narius", - teigė liberalcentristas.

Kaip žinoma, liepą iš LiCS už partijos Etikos komisijos posėdžių ignoravimą buvo pašalintas parlamentaras Kęstutis Glaveckas. Pirmadienį LiCS valdyba turėtų spręsti, ar sustabdyti su A.Zuoku konfliktuojančio E.Gentvilo narystę partijoje.