Kaip ketvirtadienį Eltai sakė A. Zuokas, artimiausiu metu Liberalų ir centro sąjungos valdyba turėtų apsvarstyti ir principingai įvertinti kai kurių liberalcentristų sprendimą sustabdyti savo narystę šioje partijoje.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad jam oponuojantys kolegos gali būti pašalinti iš Liberalų ir centro sąjungos, A. Zuokas teigė, jog dėl to turės apsispręsti partijos vadovybė.

"Turime padėti tašką vidinei destrukcijai, kuri labiausiai kenkia partijai. Kai kurie asmenys, užmiršdami, kad egzistuoja partijos statutas, visą laiką bando diskutuoti ne prie stalo, akis į akį, o skelbia viešus pareiškimus", - piktinosi įgaliojimus sustabdęs liberalcentristų lyderis.

Anot jo, sprendimas sustabdyti narystę Liberalų ir centro sąjungoje parodo, kad "kai kurie Seimo nariai šiandien yra priklausomi nuo savo asmeninių ambicijų, o partijos jiems tėra trumpalaikė priemonė pasiekti šiems tikslams". "Kai kuriems žmonėms sunku susitaikyti su vasario 12 dienos balsavimo rezultatais", - teigė pašnekovas, primindamas partijos suvažiavimą, kuriame jis buvo perrinktas pirmininku.

Kaip pabrėžė A. Zuokas, Liberalų ir centro sąjunga yra liberali partija, gerbianti kiekvieno žmogaus nuomonę ir teisę ją išsakyti viešai. Todėl jis teigė narystės sustabdymą, kuris esą nebuvo netikėtas, vertinantis kaip asmeninę kolegų poziciją.

"Manau, kad nebuvo jokio tikslo daryti tokius radikalius žingsnius, jei galvojama apie partiją, norą išsiaiškinti tiesą ir išlikti principingiems šiandieninėje politinėje situacijoje", - kalbėjo A. Zuokas.

Paklaustas, ar neketina paklausyti oponentų raginimų ir atsistatydinti iš partijos pirmininkų, jis priminė, kad yra sustabdęs savo kaip partijos lyderio įgaliojimus. A. Zuokas tvirtino, kad tokia jo pozicija neturėtų dar labiau suskaldyti Liberalų ir centro sąjungos.

"Šeštadienį vyko susitikimas su partijų skyrių pirmininkais arba atstovais. Absoliuti dauguma jų nurodė, kad partijos drausmės trūkumas šiandien yra pagrindinė problema, lemianti, kad šiandien visuomenėje mūsų partijos autoritetas yra mažesnis nei galėtų būti", - sakė pašnekovas.

ELTA primena, jog Seimo nariai Vytautas Grubliauskas, Kęstutis Glaveckas, Petras Auštrevičius, Vytautas Čepas ir Gintaras Šileikis nuo ketvirtadienio sustabdė narystę Liberalų ir centro sąjungoje.

Narystę jie pareiškė sustabdantys, kol bus sušauktas neeilinis partijos suvažiavimas ir sprendžiamas naujo pirmininko išrinkimo klausimas. Parlamentarai teigė nebegalintys taikstytis su šiandienine situacija, visų pirma - "aiškiai, nedviprasmiškai ir ne vieną kartą išsakyta Prezidento pozicija" dėl A. Zuoko.

Likdamas partijos pirmininku A. Zuokas "neprideda vidinės ramybės ir konstruktyvaus darbo tiek partijos viduje, tiek išorėje". Partija esą dėl jo veiklos nuolat sulaukia griežtos kritikos, praranda reitingus, tai trukdo bendradarbiavimui su politiniais partneriais.

Po Prezidento Valdo Adamkaus netiesiogiai pareikšto nepasitikėjimo A. Zuokas iki rugpjūčio 15 dienos sustabdė savo kaip partijos pirmininko įgaliojimus. Laikinai Liberalų ir centro sąjungos vadovo vairą perėmė vicepirmininkas, Seimo narys Vytautas Bogušis.

Nors A. Zuokui metami įtarimai susiję su jo kaip Vilniaus miesto mero pareigomis, jis pareiškė neketinąs trauktis iš šio posto.