A.Zuokas: koalicijai reikės bent trijų partijų

Savivaldybių tarybų rinkimuose Vilniuje pirmaujantis Artūras Zuokas mano, kad valdančiajai koalicijai sostinėje suformuoti prireiks bent trijų partijų, tačiau potencialių partnerių rinkimų naktį neįvardijo.

"Aš manau, kad koalicija neišvengiamai turėtų būti iš trijų. Nenorėčiau dabar prognozuoti, nes bet kuriuo atveju turim kalbėtis su tais, kurie turės pasitikėjimą Vilniaus mieste. Laiko dar yra, pirmas tarybos posėdis bus ne anksčiau kaip balandžio mėnesį", - žurnalistams sakė viename sostinės restorane rezultatų su bendražygiais laukęs A.Zuokas.

2000-2007 metais Vilniaus meru buvęs politikas sakė pasveikinęs partijų, kurios jau įveikė 4 proc. rinkimų barjerą, vadovus ir teigė, kad prie derybų stalo sės pirmadienį.

"Aš tik pakartosiu, kad mes neturime jokių išankstinių nusistatymų, nes, manau, kad šiandien kaip niekad svarbu ieškoti sutarimų, o ne konfliktų. Neabejotinai mūsų siūlymai būtų mažinti politinių pareigybių skaičių Vilniaus mieste ir su tais, kurie tam pritars, be abejo, bus lengviau susišnekėti", - sakė dukart Vilniui jau vadovavęs politikas.

Nepartinių kandidatų sąrašą subūrusio A.Zuoko teigimu, visos partijos, kurios pagal aiškėjančius rinkimų rezultatus bus taryboje, yra žinomos, todėl "dialogas tikrai yra įmanomas".

"Aš manau, kad rinkimų kampanijos metu buvo labai daug kalbama apie pablogėjusius Lietuvos ir Lenkijos santykius. Tai be abejonės mobilizavo lenkų, kitataučių rinkėjus. Jie gerai pasinaudojo esama situacija", - sėkmingą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pasirodymą savivaldos rinkimuose Vilniuje komentavo A.Zuokas.

V.Uspaskichas: Darbo partija pirmą kartą Vilniuje turės savo atstovybę

Darbo partija savo būstinėje įsirengusi centrinį rinkimų štabą. Keletas partijos narių, tarp jų ir pirmininkas Viktoras Uspaskichas rezultatų laukė iš karto po rinkimų apylinkių užsidarymo.

Apie 21 val. V. Uspaskichas sulaukė pirmojo nudžiuginančio skambučio. „Chebra, Kėdainiuose turime 80 proc.“, - pakilęs nuo savo darbo stalo šaukdamas pas kolegas nuėjo jis.

Kaip vėliau tvirtino V. Uspaskichas, jo duomenimis, Vilniuje pagal rinkėjų palaikymą „darbiečiai“ yra treti-ketvirti.

„Aš galvoju, kad Darbo partija pirmą kartą Vilniuje turės savo atstovybę“, – rinkimams skirtoje „Lietuvos ryto TV“ laidoje sakė jis.

V. Uspaskichas tvirtino, kad jis sostinės taryboje dirbtų tuo atveju, jei taptų meru.

Stalas buvo nukrautas vaišėmis, kolegas ir svečius V. Uspaskichas ragino išlenkti taurelę, kuri buvo papuošta partijos simbolika ir sugraduota.

Mažiausiai gėrimo kiekį nurodytas brūkšnelis buvo „Už pirmininką“, pusė – „Už partiją“, pilna taurelė – „Už Lietuvą“.

Premjeras: išankstiniai konservatorių rezultatai geresni nei planuota

Valdančiųjų konservatorių lyderis premjeras Andrius Kubilius džiaugiasi, kad pirminiai rinkimų rezultatai konservatoriams yra palankesni, nei prognozuota.

"Buvo pranašaujama, kad krizė, sunkmetis, nepopuliarūs sprendimai lems mūsų visišką pralaimėjimą, bet to mes nematome", - vėlų sekmadienio vakarą žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jo vertinimu, išankstiniai balsai rodo nepasiteisinusią socialdemokratų politiką.

"Opoziciniai balsai yra labai pasidalinę tarp įvairių partijų ir tai gali reikšti, kad socialdemokratų pasirinkta taktika konkuruoti populizmu su kitomis opozicinėmis partijomis nelabai pasiteisino", - svarstė A.Kubilius.

Premjeras taip pat sakė, kad opozicijai neiškovoti "totalinės" pergalės savivaldybių tarybų rinkimuose būtų nesėkmė.

"Po dvejų metų darbo labai sudėtingomis aplinkybėmis, krizės aplinkybėmis, sakyti, kas būtų mums nesėkmė, aš tikrai neapsiimu. Aš žinau, kas būtų nesėkmė opozicijai, tą labai gerai žinau - po dvejų metų šitokios situacijos opozicijai neturėti totalinės pergalės yra didžiulė nesėkmė", - žurnalistams rinkimų štabe sakė A.Kubilius.

Viename Vilniaus viešbučių su partijos bičiuliais rinkimų rezultatų laukęs premjeras taip pat pridūrė, kad konservatoriai "tikrai nusiteikę pakankamai sveikai".

Jis pažymėjo, kad įvardyti, kas būtų partijos sėkmė lyginant su praėjusiais savivaldos rinkimais būtų sudėtinga dėl balsų skaičiavimo tvarkos.

"Praeituose rinkimuose 2007 metais mes balsų skaičiumi buvome pirma partija, mandatų skaičiumi nebuvome pirmi. Tikrai nesunku turėti daug mandatų laimint 1500 rinkėjų paramą Neringoje, o Vilniaus mieste 1500 rinkėjų neduos nė vieno mandato", - dėstė A.Kubilius.

Jis nedetalizavo, kokiu pagrindu konservatoriai trauksis į koalicijas savivaldybėse - esą tai dažnai lemia vietos lyderių santykiai, tam įtakos turi ir partijų bendradarbiavimas nacionalinėje valdžioje, tačiau galimos įvairios išimtys.


Kauno meras džiaugiasi rinkimų rezultatais

Kauno meras Andrius Kupčinskas neslepia džiaugsmo - neoficialiais duomenimis, suskaičiavus trečdalį kauniečių balsų konservatoriai užtikrintai pirmauja artimiausius konkurentus lenkdami kone du kartus.

Stebėtojų pateiktais duomenimis, konservatoriai laikinojoje sostinėje kol kas surinko apie 25 proc. rinkėjų balsų. Antri žengia socialdemokratai (12 proc.), trečias - visuomeninis judėjimas "Vieningas Kaunas" (9 proc.). Ketvirtoje vietoje, neoficialiais duomenimis, Stanislovo Buškevičiaus
"Jaunoji Lietuva" (8 proc.).

"Žinoma, kad rezultatai džiugina, pirmaujame visose apylinkėse. Rinkėjai įvertino mūsų darbą ir nori matyti jų tęstinumą", - DELFI prieš vidurnaktį sakė A. Kupčinskas.

A.Butkevičius: rezultatus vertinu blogai

Socialdemokratai vietos valdžios rinkimuose Vilniuje sako tikėjęsi geresnių rezultatų.

Sostinės vicemeras teigia, kad partijos atstovai per mažai rodėsi rinkėjams.

"Norėjosi geresnių rezultatų, viską padarėme, kad jie būtų, bet, matyt, padarėme nepakankamai. Maža daryti gerus darbus ar daug dirbti, pasirodo, žymiai svarbiau parodyti. Parodymu žymiai per mažai užsiiminėjome, o gyventojai negali spręsti apie tai, ko nežino", - BNS sekmadienio vakarą sakė R.Adomavičius.

Anot jo, "į didelį pesimizmą kristi nereikia, bet optimizmui pagrindo irgi nėra".

"Tikėjomės pagerinti praėjusių rinkimų padėtį. Nėra taip tragiškai blogai kaip kitoms partijoms, svarstėme, įvairius variantus, įvertinę tai, kad yra nepriklausomi kandidatai, planavome, kad gali būti ir blogiau. Nebus taip gerai kaip buvo galima tikėtis, savo padėtį vertiname vidutiniškai", - kalbėjo R.Adomavičius.

Duomenys iš šeštadalio apylinkių Vilniuje rodo, kad socialdemokratai atsidūrė šeštoje vietoje su 7 proc. balsų. Šiuos tarpinius rezultatus blogai teigė vertinantis ir partijos lyderis Algirdas Butkevičius.

"Vertinu blogai. Priežastys - partijos vadovybė Vilniaus skyriaus tarybai ir prezidiumui buvo nurodžiusi, kad šioje valdančiojoje koalicijoje Vilniaus mieste jie nedalyvautų dėl to, kad jie turėjo mažą įtaką priimant sprendimus, o atsakomybė kai kada būdavo vos ne didžiausia. Svarbiausia, kad ta atsakomybė buvo priskiriama prie labai svarbių sferų kaip miesto tvarkymas, transporto spūstys, šilumos ūkis", - žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Socdemai labiausiai džiaugiasi Seimo nariu Marijampolėje

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai rinkimų rezultatų laukė partijos būstinėje Barboros Radvilaitės gatvėje ir labiausiai džiaugėsi naujojo Seimo nario rinkimais vienmandatėje Marijampolės rinkimų apygardoje – joje, kaip tikimasi, laimėjo socialdemokratas Albinas Mitrulevičius prieš konservatorių Valdą Pilecką.

„Vis vinukas į valdančiųjų pusę“, - džiaugėsi parlamentaras Juozas Olekas, nors didelio šurmulio ar džiugesio būstinėje nebuvo – politikai rezultatų daugiausia laukė vaišindamiesi kibinais, saldainiais, kava bei žiūrėdami televizorių.

Žinia apie A. Mitrulevičiaus laimėjimą socdemų būstinėje buvo palydėta plojimais.

Socialdemokratai reiškė viltį, kad išskyrus sostinę ir galbūt Kauno bei Klaipėdos miestus, visoje Lietuvoje jie turėtų pelnyti daugiausia balsų, o jau pirmauja Šiauliuose, Panevėžyje, Birštone, Druskininkuose bei kitur.

„Per Lietuvą plaukia neblogi rezultatai, man atrodo, mes būsime šių savivaldos rinkimų laimėtojai“, - optimizmo nestokojo partijos vicepirmininkas, Seimo narys J. Olekas.

Tuo tarpu kai kurie socialdemokratų politikai suabejojo partijos sėkmingumu, jeigu ji pralošinės didžiuosiuose miestuose – esą tuomet bendras laimėjimas ne toks didelis.

E.Masiulis: savivaldos rinkimai tik sustiprino Vyriausybės pozicijas?

Savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai tik sustiprina Vyriausybės ir Seimo valdančiosios daugumos pozicijas, teigia Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

"Aš manau, kad savivaldos rinkimai tik sustiprina šitos Vyriausybės ir šitos valdančiosios daugumos pozicijas, nes pagal tuos rezultatus, kuriuos mes matome, nemaža dalis rinkėjų, balsuodami už į koaliciją įeinančias partijas, išreiškia tam tikrą paramą ir pasitikėjimą dabartine Vyriausybe bei valdančiąja dauguma", - BNS sakė E.Masiulis.
Jis teigė partijos pasirodymą rinkimuose vertinantis teigiamai, esą bet kokiu atveju bus padidintas Liberalų sąjūdžio atstovų skaičius savivaldybių tarybose.

"Geriausiai sekasi, pagal mūsų duomenis, Klaipėdos mieste. Pirmaujame, praktiškai visos apylinkės yra mūsų stebėtojų suskaičiuotos, ir rezultatas maždaug yra 21-22 procentų. Taip pat Joniškio rajone esame pirmi, Kaišiadorių rajone taip pat pirmaujame", - teigė politikas.
Kaip sėkmingus liberalams, E.Masiulis nurodė Šiaulių, Panevėžio ir Kauno miestus, Visagino, Molėtų, Varėnos rajonus.

Jis kalbėjo, kad liberalias pažiūras turinčios partijos turėtų ieškoti bendrų sąlyčio taškų, ypač rengiantis 2012 metų Seimo rinkimams. Pasak E.Masiulio, pirmiausia Liberalų sąjūdis norėtų kalbėti su liberalcentristais.

Vilniaus viešbutyje "Europa City" rezultatų laukia su partijos kolegomis švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pas liberalus pirmadienio naktį apsilankė Tautos prisikėlimo partijos atstovas Seimo narys Dainius Budrys bei Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Gintautas Babravičius.

Po vidurnakčio Liberalų sąjūdžio viltis dėl Vilniaus dar negeso

Po vidurnakčio LS gretos apretėjo. Partijos lyderiai daugiausiai laiko leido prie kompiuterio, analizuodami naujausius VRK pateikiamus rinkimų rezultatus. Pašnekesiuose jautėsi nerimas, kad Vilniuje partija gali neįveikti būtino 4 proc. barjero. Vienas iš partijos vadovų – G.Steponavičius drąsino, kad dar neatėjo rezultatai iš LS palankių apylinkių, kaip antai jo rinkiminės Lazdynų apylinkės. Jis prognozavo, kad barjerą partija peržengs.

Partijos pirmininkas Eligijus Masiulis pareiškė, kad visuma rinkiminių rezultatų džiugina, o dėl Vilniaus siūlė nenusivilti anksčiau laiko.

„Tikiu, kad keturis procentus peržengsime“, - apie būtiną ribą kalbėjo jis ir pakvietė kartu pasibūti su į svečius atvykusiu liberalcentristų vadu Gintautu Babravičiumi. Su juo buvę bendražygiai alaus bokalus lenkė prie kompiuterio, tikrindami vis atsinaujinančius rezultatus.

Sostinės sąrašo lyderio Arūno Štaro veido išraiška nespinduliavo optimizmo. Sąraše antrąja vietą užimantis Vidmantas Martikonis tapo kai kurių partiečių apkalbų objektu. Kai kurie užsimindavo, kad V. Martikonio iškėlimas sąraše pakenkė visam LS sąrašui sostinėje.

G.Babravičius: pirmi rezultatai rodo, kad teks pasivaržyti įveikiant barjerą Vilniuje

Liberalų ir centro sąjungą džiugesnės neoficialios žinios pasiekė iš Klaipėdos, tuo metu Vilniuje partija balansuoja ties patekimo į tarybą barjeru.

Tai sekmadienio vakarą specialioje „Lietuvos ryto TV“ rinkiminėje laidoje patvirtino šios politinės jėgos lyderis Gintautas Babravičius.

„Klaipėdoje labai optimistiški rezultatai. Natūralu, Klaipėda yra liberalizmo bastionas“ – sakė G. Babravičius.

Liberalų ir centro sąjunga rinkimų štabe rezultatų laukė ir Vytautas Bogušis, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, Algis Čaplikas.

Partijos vicepirmininkas A. Čaplikas DELFI sakė, kad nuotaikos darbinės – džiugina pirmieji rezultatai Visagine, Trakuose, Prienuose, Rietave, Šilutėje, Klaipėdoje. „Tendencija nebloga“, - sakė jis.

Politikas teigė manąs, kad Vilniuje situacija bus sudėtinga – čia ryškaus lyderio nėra. „Visada mes esame pasiruošę. Reikia klausti ne mūsų, o kolegų. Manau, šie rinkimai bus šaltas dušas Liberalų Sąjūdžiui. Manau, po šių rinkimų jie bus protingesni ir kur sukalbamesni“, - į klausimą, ar po rinkimų nakties liberalios partijos pagaliau ryšis susivienyti, atsakė A. Čaplikas.

Šiuo metu liberalcentristai įvairiose savivaldybėse turi 136 mandatus. Šiuose rinkimuose tikimasi iškovoti 110-120. Prieš ketverius metus savivaldybių rinkimuose liberalcentristai iškovojo 180 mandatų.

R.Paksas: po savivaldos rinkimų gali pasikeisti premjeras

Opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas sako, kad konservatorių nesėkmės atveju per savivaldybių tarybų rinkimus gali keistis šalies premjeras.
"Aš manau, kad konservatoriai tada žengtų žingsnį (A.Kubilių) keisti populiaresniu politiku, lyg ir būtų nusiplauta, išsivalyta", - BNS pasibaigus rinkimams sakė "tvarkiečių" vadovas.

"Gali būti toks variantas su Vyriausybe, kad, pavyzdžiui, ateitų Irena Degutienė", - kalbėjo R.Paksas.

Anot politiko, didesnį rinkėjų aktyvumą galėjo lemti nepriklausomų kandidatų atsiradimas.

"Antra galėtų būti spėjama priežastis - visiems jau įkyrėjo senos valdžios, ir žmonės bando savo aktyvumu ieškoti permainų, gelbėtis nuo dabartinės valdžios", - sakė R.Paksas.

"Tvarkos ir teisingumo" partijos būstinėje Vilniuje palyginti ramu. Rezultatų su partijos kolegomis laukė europarlamentaras, buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas, Seimo narys Andrius Mazuronis, partijos atsakingasis sekretorius Evaldas Lementauskas.

Sužlugo J. Imbraso ambicijos būti meru

Tuo metu europarlamentaro J. Imbraso ambicijos būti Vilniaus meru subliuško. Preliminarūs rezultatai rodo, kad Vilniuje „tvarkiečiai“ su 6,5 proc. žengia 6-ti. J. Imbrasas „Lietuvos ryto televizijoje“ pripažino, kad galimybių užimti mero kėdę mažėja. Prieš rinkimus J. Imbrasas buvo pareiškęs, kad dėl mero posto atsisakytų ir europarlamentaro mandato.

R. Paksas sekmadienio naktį prognozėmis neužsiėmė ir siūlė dar palaukti. Visgi jis DELFI užsiminė, kad „Tvarka ir teisingumas“ tikisi 300 mandatų. Prieš ketverius metus partija iškovojo 181 mandatą.

Partijos būstinėje Gedimino prospekte esantys „tvarkiečiai“ šūksniais ir su ironija sureagavo į televizijoje rodytus vaizdus, kuriuose Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas vaišinasi degtine ir šampanu.

Rezultatams ir toliau nežadant nieko gera, prieš vidurnaktį „tvarkiečių“ būstinė gerokai ištuštėjo.

V.Tomaševskio blokas: jeigu laimėsime, vesime derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio vadovaujamas Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso blokas džiaugėsi gerais rezultatais per savivaldos rinkimus Vilniuje.

"Esame Vilniuje tarp pirmaujančių, turime šansų netgi laimėti rinkimus. Jeigu laimėsime, vesime derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo", - naktį po rinkimų Eltai sakė V. Tomaševskis.

Pasak jo, Lietuvos lenkų rinkimų akcija užtikrintai laimi rinkimus Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose. Jis tikisi, kad sekmadienį vykusiuose savivaldos rinkimuose LLRI gaus daugiau mandatų nei 2007-aisiais.

K. Prunskienė: reikės apmąstyti tolesnę veiklos strategiją

Lietuvos liaudies partijos lyderės Kazimiros Prunskienės duomenimis, jos vadovaujama partija savivaldos rinkimuose laimėjo 3 mandatus Visagine, po du mandatus - Kalvarijoje ir Jurbarke. Tikimasi gauti mandatų ir Utenoje.

K. Prunskienė pastebi, kad kai kur jos partijos balsai "nueina" pagal seną partijos pavadinimą.

"Žmonės paprasčiausiai nesusivokia tarp Valstiečių liaudininkų sąjungos ir Lietuvos liaudies partijos pavadinimų. Kai kuriuose rajonuose dalis balsų atiteko Valstiečių liaudininkų sąjungai.

"Manau, kad reikės apmąstyti tolesnę veiklos strategiją ruošiantis Seimo rinkimams", - Eltai sakė K. Prunskienė.

G. Vagnorius: sunku konkuruoti su valdžios partijomis

Krikščionių partijos lyderis ekspremjeras Gediminas Vagnorius neslepia tikėjęsis geresnių savivaldos rinkimų rezultatų. Pasak jo, sunku konkuruoti su valdžios partijomis.

"Sunku konkuruoti mūsų naujiems politikams, kurių dauguma pirmą kartą dalyvauja rinkimuose su valdžios svertais ir didesniais finansais disponuojančiomis partijomis", - Eltai sakė G. Vagnorius.

Pasak jo, Krikščionių partija sėkmingai pasirodė ten, kur jos sąrašo lyderiai turi didesnės politinės veiklos patirties - UItenoje, Elektrėnuose, Trakuose, kai kuriuose Žemaitijos rajonuose.

Pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą mandatai kandidatų sąrašams ir išsikėlusiems kandidatams paskirstomi pagal tai, kiek rinkėjų paduotų mandato balsų gavo kiekvienas sąrašas, kiekvienas išsikėlęs kandidatas, taikant kvotų ir liekanų metodą.

Kandidatų sąrašas gali gauti savivaldybės tarybos narių mandatų tik tuo atveju, jeigu už kandidatų sąrašą balsavo ne mažiau kaip 4 procentai, o už partijų jungtinį kandidatų sąrašą ir išsikėlusių kandidatų jungtinį sąrašą - ne mažiau kaip 6 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Išsikėlęs kandidatas, neįeinantis į jungtinį sąrašą, gauna mandatą, jeigu už jį paduotų balsų skaičius lygus arba didesnis už mandatų skirstymo kvotą.

Sąraše kandidatai į savivaldybės tarybos narius gauna mandatus pagal porinkiminę kandidatų sąrašų eilę.