Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) informuoja, jog ir šių pastatų savininkai gali ruoštis griovimui – arba sava valia, arba po teismo sprendimo.

„VTPSI Vilniaus skyriaus pareigūnai šiandien patikrino dar keliolika pastatų Vilniaus romų taboro teritorijoje, surašyta 12 savavališkos statybos aktų. Tų pastatų savininkai bus įpareigoti pašalinti savavališkų statybų padarinius“, - skelbiama VTPSI pranešime.

Du iš pirmadienį nugriautų savavališkų pastatų savininkai pagal teismo sprendimus turėjo pašalinti dar 2009 metais. Tai nebuvo padaryta. Dar vieną savavališkai pastatytą pastatą savininkas buvo įpareigotas nugriauti iki 2011 metų birželio 27 d. Teismo sprendimas taip pat nebuvo įvykdytas, tad vykdomieji dokumentai vykdyti teismo sprendimą perduoti antstoliui.

Nuo 2008 metų dėl savavališkų statybų Vilniaus romų taboro teritorijoje iš viso buvo surašyti 8 savavališkos statybos aktai ir reikalavimai pašalinti šių statybų padarinius. Iš jų, be šiandien griaunamų statinių, įvykdytas tik vienas reikalavimas – statytojai savavališkai pastatytą namą nugriovė patys. Dar vieno savavališkai pastatyto statinio savininkas nėra įvykdęs teismo priimto sprendimo nugriauti statinį. VTPSI kreipsis į teismą dėl vykdymo tvarkos pakeitimo. Vieno savavališkai pastatyto namo savininkas įpareigotas statinį nugriauti iki šių metų kovo 5 dienos, o dar dėl dviejų savavališkų statybų padarinių šalinimo kreiptasi į teismą.

Iš taboro iškeldins už europines lėšas

„Noriu padėkoti visoms atsakingoms tarnyboms - kryptingi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos, Vilniaus miesto savivaldybės ir policijos veiksmai per tam tikrą laiką problemą gali sumažinti ir sieksime, kad tokios vietos kaip taboras Vilniaus žemėlapyje ateityje neliktų. Patys romai tvirtina, kad užauginti vaikus gerais visuomenės piliečiais čia neįmanoma. Kas ten gyvena – visi įtraukiami į nusikalstamą veiklą ar narkotikų vartojimą“, - sostinės savivaldybės išplatintame pranešime darbus tabore vertino Vilniaus meras A. Zuokas.

Miesto valdžia neslepia planų jau po poros metų pradėti rimtesnius taboro valymo darbus.

„Vilniaus miesto savivaldybė vykdo romų integracijos problemą, taip pat rengiama programa – bus siekiama gauti Europos Sąjungos paramą, kad nuo 2014 metų galima būtų pradėti spartų romų iškeldinimą iš taboro“, - skelbiama savivaldybės pranešime.

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad romams, kaip ir visiems vilniečiams, galioja tos pačios įstatymų normos. Pernai jiems skirta socialinė parama siekė beveik 625 tūkst. litų, praktiškai visi vaikai mokyklose maitinami nemokamai, taboro gyventojai aprūpinami kietuoju kuru, savivaldybė sumoka už atliekų išvežimą.

DELFI primena, jog pirmadienį taboro gyventojai pastatų griovėjus pasitiko filmuodami mobiliaisiais telefonais ir keikdami antstolius bei Vilniaus merą. Griovimo darbus vykdę savivaldybės įmonės „Grinda“ darbininkai nebuvo užsiundyti šunimis, kuriuos dar praėjusią savaitę žadėjo vienas taboro gyventojų, tačiau romų bendruomenė kategoriškai nesutinka su trobesių ardymu – esą šeimos liko be pastogės, o per teismą bus bandoma išreikalauti turtinės žalos atlyginimą.