„Kinija tikrai negali būti kokiu nors tarpininku, neutraliu žaidėju visose šiose istorijose. Tai dar kartą patvirtino tokį šalies įvaizdį, galbūt ir tikrą vertinimą konfliktų reguliavimo prasme“, – pirmadienį LNK „vidurdienio žiniose“ sakė L. Linkevičius.

Kinijos pozicijos patikslinimas, pasak jo, įneša aiškumo.

„Buvo tikrai labai rimtų nuomonių, kad Kinijos tokia nuomonė. Akivaizdžiai pareikšta, kad to nėra, bet aš manau, kad susirūpinimas turėtų kilti net ir Rusijai, nes jų tas samprotavimas apie istorines sienas paneigtas mūsų atžvilgiu, bet, tiesą sakant, daugelio žvilgsniai krypsta ir į Sibirą, kur du trečdaliai teritorijų istoriškai priklausė Kinijai“, – atkreipė dėmesį buvęs užsienio reikalų ministras.

„Jei istoriškai jie pažvelgs ir į šitą žemėlapį, aš manau, kad Rusijai taip pat turėtų būti gana neramu“, – tęsė L. Linkevičius.

Ambasadorius pabrėžė, kad sienos yra tuomet, kai šalys sutaria šiuo klausimu, o kai imama kvestionuoti – prasideda įtampos.

Lu Shaye

„Jei mes kalbėsime apie mus, tas Užsienio reikalų ministerijos paaiškinimas šiai dienai įneša tam tikro aiškumo, bet, žinoma, neišsklaidys mūsų vertinimo dėl tos šalies neutraulumo“, – paaiškino pašnekovas.

Vis dėlto, anot jo, į tai reikėtų žvelgti plačiau.

„Kaip ir Kinija žvelgia plačiau: matyti samprotavimai apie istoriškumą, tų žemių priklausimą, sienų tikrai turėtų sukelti nerimo Rusijai ne mažiau nei visiems kitiems. Taip, kad čia džiūgauti jiems nėra didelio pagrindo.

O tas pareiškimas neatsitiktinai pasirodė – tai tam tikras testas, kaip sureaguos pasaulis. Sureagavo labai ryžtingai ir labai aštriai. Manau, kad buvo pabandyta ir dabar jau turbūt tokių pareiškimų iš ambasadorių daugiau negirdėsime“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Tačiau tai, kaip pabrėžė buvęs ministras, nereiškia, kad Kinija tampa lengviau prognozuojama ar nuspėjama ateityje.

Linas Linkevičius

„Emmanueliui Macronui reikėtų labai rimtai susirūpinti dėl savo kvietimų paisyti strateginės autonomijos – ir tai daryti ne abstrakčiai, filosofiškai, ateičiai, o tai daryti šiandien ir dabar, nes būtent dabar reikia ES sprendimų dėl amunicijos pirkimo, kurie, kaip žinome, stringa dėl Prancūzijos pozicijos pirmiausia“, – sakė ambasadorius.

L. Linkevičiaus buvo klausiama, ar Lu Shaye bus paskelbtas „persona non grata“.

„Jis gali būti ir pats atšauktas, tiesą sakant. Reakcijos iš Kinijos, jei iš visus ištrynė ir paneigė... Gali būti visaip, sunku dabar burti. Manau, kad jam nebus paprasta toliau bendrauti po tokių pareiškimų. Visaip gali būti“, – pridūrė laidos dalyvis.

Visą LNK pokalbį su L. Linkevičiumi žiūrėkite čia: