Kaip žinoma, A. Valinskas yra Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, parlamento kadencijos pradžioje ėjo Seimo pirmininko pareigas.

„Niekur mūsų užsienio politikos pokyčiai nėra tokie atgrasūs kaip mūsų „naujajame“ požiūryje į Gruziją. Tik keli faktai. Šios šalies prezidentas demonstratyviai nebuvo pakviestas į Kovo 11-osios minėjimą. Tai buvo dvidešimtmetis, per tuos dvidešimt metų mes kaip niekad ėjome koja kojon, ir kai buvo likusi tik šventė, mūsų bendrakeleiviai buvo tiesiog ignoruoti. Dabar taip pat demonstratyviai prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė vykti į Gruzijos nepriklausomybės dienos minėjimą“, - piktinosi A. Valinskas.

Nepriklausomybės dieną Gruzija švenčia gegužės 26-ąją. Kaip žinoma, prezidentei atmetus Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio kvietimą dalyvauti nepriklausomybės dienos iškilmėse, šventėje turėjo dalyvauti Seimo pirmininkė Irena Degutienė, bet dėl vizito JAV į Tbilisį politikė atvyko kiek anksčiau ir iš anksto pasveikino gruzinus nepriklausomybės dienos proga.

Anksčiau M. Saakašvilis nebuvo kviestas dalyvauti Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmečio iškilmėse Kovo 11-ąją.

„Polinkis pataikauti vis labiau įžūlėjančiai Rusijai, kurį stebime jau mažiausiai dešimt mėnesių labai dažnai viešoje erdvėje buvo siejamas tik su naujai išrinkta valstybės vadove. Mes puikiai suprantame, jog tai yra Jos Ekscelencijos konstitucinė teisė ir pareiga formuoti šalies užsienio politikos gaires, tačiau niekad nemanėme ir nemanome, kad vieno, nors ir labai aukštas pareigas užimančio, asmens politinių realijų ir jų tarpusavio sąsajų nepakankamas išmanymas turėtų lemti mūsų santykius su kitomis ypač broliškomis respublikomis ir valstybėmis“, - spaudos konferencijoje kalbėjo A. Valinskas.

Tačiau politikas nepatikslino, ar užsimindamas apie „aukštas pareigas užimantį asmenį“, jis kalba apie užsienio reikalų ministrą Audronių Ažubalį, ar apie premjerą Andrių Kubilių. A. Valinskas tik pridūrė, kad „prisikėlėlius“ ypač nustebino žinia, jog Lietuvos Seime buvo atsisakyta patvirtinti rezoliuciją, kuria Abchazija ir Pietų Osetija darkart pripažįstamos Rusijos okupuotomis, bet Gruzijai priklausančiomis, teritorijomis, deklaruojamas Gruzijos teritorinis vientisumas.

Minima rezoliucija valdančiųjų iniciatyva Seime buvo išimta iš darbotvarkės. Neoficialiais duomenimis, taip padaryta premjero A. Kubiliaus ir užsienio reikalų ministro A. Ažubalio prašymu, mat birželio 1-2 d. Vilniuje tikimasi sulaukti Rusijos premjero Vladimiro Putino.

Anksčiau panašiai ketinta pasielgti su rezoliucija, kuria pagerbiama pirmoji sovietų okupacijos auka Aleksandras Barauskas, tačiau kilus rezoliucijos autorių nepasitenkinimui, rezoliucija buvo patvirtinta.