Pasak A. Valinsko, šalies vadovės pranešimas labiau panėšėja į šūkių rinkinį nei į tikrą pranešimą, o pikčiausia tai, kad prezidentė nepraleido progos subtiliai pasipuikuoti savo reitingais, pabrėžusi, jog politinėmis partijomis, Seimu ir apskritai valdžia piliečiai masiškai nepasitiki.

„Jokio metinio pranešimo nebuvo. Aš manau, kad labiausiai turėjo nusivilti žmonės, kurie jo laukė, nes tai buvo neregėto, negirdėto žanro kažkoks pasisakymas ir labiausiai nusivylė tie, kurie laukė kažkokios analizės ir konkrečių žingsnių. Aš labai įdėmiai stebėjau televizijos ekrane, analizavom su kolegomis tai, kas buvo pasakyta, bet tai buvo reklaminių šūkių rinkinys, nepamirštant pasipuikuoti savo reitingais, o tai apskritai labai keistai nuteikė. Ir labai keista, kad pačioje pradžioje prezidentė įspėjo, kad nieko nepasakys. Tai mano asmeninis klausimas prezidentei, kada bus tikras metinis pranešimas?“ – žurnalistams antradienį po pranešimo sakė A. Valinskas.

Pasiteiravus, ar nieko įdomaus taip ir neišgirdo, politikas atsakė klausimu: „O jūs?“. Jo nuomone, šalies vadovės tezės prilygo kai kurių spaudos leidinių šūkius: „Žvelk giliau“ arba „Žmogus – valstybės ateitis“.

„Kai kurie net buvo pakartoti tris-keturis kartus. Net kalbos trukmė rodo, jog prezidentė atsiprašiusi, jog neturi, ką pasakyti, to atsiprašymo ir laikėsi“, - piktinosi politikas.

DELFI primena, kad A. Valinskas nesėkmingai siekė tapti kultūros ministru, tačiau D. Grybauskaitė viešai pareiškė, kad netvirtins jo kandidatūros dėl pernelyg menko visuomenės pasitikėjimo. Po to A. Valinskas prezidentės nuomonę išvadino įžeistos bobos pozicija, tačiau vėliau savo kandidatūrą atsiėmė.

Seimo pirmininkė sako sutinkanti su prezidentės kritika

Irena Degutienė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako sutinkanti su daugeliu prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime antradienį išdėstytų priekaištų: tiek dėl įsigalėjusios "ekonomizacijos", tiek dėl iškreipto teisėkūros proceso.

"Turbūt pirmą kartą prezidento pranešime buvo atkreiptas dėmesys - kokie darbai bebūtų daromi, ar Seime, ar Vyriausybėje, pirmoj eilėj tu žinok, kad už to yra Lietuvos žmogus, nes visi akcentuoti į ekonomiką, tų procesų stabilizavimą, ir kartais pamirštamas žmogus. Labai buvo geras posakis - ekonomizacijos procesas vyksta, nes nieko daugiau nematoma. Iš tiesų taip ir yra, skaičiuojama tik, kaip subalansuoti biudžetą, kad tas deficitas būtų mažesnis", - komentuodama pranešimą Seime žurnalistams sakė I.Degutienė.

"Netiesiogiai prezidentė pasako, kad darydami tam tikrus žingsnius turime paskaičiuoti, ir tą taupymo politiką, kiek tą gali daryti, ir kiek tai atsisuks prieš tą patį Lietuvos pilietį, ir ar jis pakels mokesčių didinimą, kitas priemones", - tęsė parlamento vadovė.

I.Degutienė sutiko ir su prezidentės kritika, jog teisėkūros procese teisės aktų projektai iki priėmimo stadijos parlamente neretai nukeliauja pakeisti interesų grupių naudai, tačiau tuo pačiu sakė, kad įstatymiškai suvaldyti proceso neįmanoma, ir viskas atsiremia į pačių parlamentarų sąžiningumą.

"Aš visiškai sutinku su prezidentės kritika, kad šiandien yra daug ir tokių dalykų. Nesakau, kad tai yra ištisai taip, kuomet Seimo nariai registruoja įstatymo pataisas, bazinio įstatymo, kuris būna parengtas Vyriausybėj ir išdiskutuotas, ir su socialiniais partneriais, nebelieka, kaip prezidentė ir sakė, jo esmės, pagrindinės nuostatos, kurios buvo siekiama priimant šį įstatymą", - sakė I.Degutienė.

"Kai kurie įstatymai, kurie buvo pateikti Vyriausybės, po to jie tapo visiškai kitokie, kadangi Seimo nariai registravo pataisas, ir Seimas tam pritarė. Aš visiškai sutinku su ta kritika, bet kaip tai išgyvendinti - pirma, kiekvienas Seimo narys turi teisę registruoti pataisas, bet kiekvienas pagal savo sąžinę turi atsakyti už veiksmus, kuriuos padaro, ar čia yra jų gilus įsitikinimas, kad sprendimas turi būti kitoks, ir tai jo tikslas, ar tai yra, kaip prezidentė sakė, tam tikras lobizmas", - tęsė Seimo pirmininkė.

Socdemai: prezidentė turėjo daugiau dėmesio skirti užsienio politikai

Algirdas Butkevičius
Opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius prezidentės pranešimą sakė esant kritišką ir kardinaliai skirtingą nuo ankstesnių šalies vadovų pranešimų, o jame pasigedo tiesiogiai prezidentės kompetencijai priklausančių sričių apžvalgos ir perspektyvų.

"Trumpas gana kritiškas pranešimas, jei palygintume su ankstesnių prezidentų pranešimais, jis skiriasi kardinaliai, nes ankstesni prezidentai bandydavo paliesti pirmiausiai jiems deleguotas funkcijas, užsienio politiką ir teisingumo sritį, čia buvo bandoma daugiau kalbėti apie žmogiškumą, teisingumą, pilietiškumo ugdymą ir, aišku, gana daug pasakyta kritikos, kad nesprendžiamos šalyse esančios tiek ekonominės, tiek socialinės problemos", - sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat sakė neišgirdęs konkrečių pasiūlymų, kaip minėtas problemas spręsti, tačiau tuo pačiu sakė tai priklausant ministrų kabineto kompetencijai: "Pasiūlymų, kokiu keliu reikėtų eit, kokią strategiją formuot, buvo neišgirsta, bet tai tikriausiai ir ne prezidentės funkcija".

Socialdemokratų lyderis taip pat sakė manantis, jog prezidentė pranešime turėjo daugiau dėmesio skirti užsienio politikai, kas yra nuveikta ir ką artimiausiu metu ruošiasi atlikt, ir kaip elgsis su kritikuojama teisingumo sistema, "ar bus keičiami teisėjai, atskirų teismų pirmininkai, ar kokia kitokia reforma vykdoma, visa tai liko nežinomybėj".

„Darbiečiai“: po prezidentės pranešimo ši Vyriausybė turėtų atsistatydinti

Vytautas Gapšys
Komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą, Seimo opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigia esąs nustebęs. Anot jo, apie tai, ką kalbėjo šalies vadovė, nuo pirmųjų Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės gyvavimo dienų kalbėjo ir opozicinės partijos, tačiau per tą laiką prezidentė ne kartą nesuabejojo šios Vyriausybės kompetencija ir sugebėjimais tvarkytis šalies viduje.

„Šiandien prezidentė D. Grybauskaitė kalbėjo apie nesugebėjimą pažaboti emigraciją, įsišaknijusias problemas teisėsaugos srityje, ragino kovoti su korupcija, kvietė nedelsiant imtis struktūrinių reformų ir apgailestavo dėl valdžios strateginio mąstymo ir kryptingumo stokos. Apie tai kiekvieną dieną kalba visa opozicija, ragindama Vyriausybę pagaliau pradėti dirbti. Mes jau supratome, kad A. Kubiliaus vadovaujamas ministrų kabinetas visų šių problemų išspręsti negali, nes yra nepajėgus ir nekompetentingas. Metų metus Darbo partija kalba apie problemas teisėsaugos srityje, juk visa šalis žino apie korupciją teisėsaugoje. Ne kartą raginome pradėti tvarkyti politizuotą teisėsaugą, rengdavome viešas akcijas, teikdavome įstatymų pataisas, tačiau iki šiol niekas taip ir nepajudėjo. Belieka tik pasidžiaugti, kad prezidentė taip pat mato šias problemas ir ruošiasi ryžtingai su jomis kovoti“, — teigia V. Gapšys.

Opozicijos lyderis įsitikinęs, kad prezidentės metinis pranešimas tapo valdančiosios koalicijos darbo įvertinimu ir šis įvertinimas yra neigiamas. „Šiandien įsitikinome, kad prezidentės netenkina nė viena sritis, pasiekimais kurioje taip gyrėsi Vyriausybės vadovas. Manau, kad po tokio pranešimo Vyriausybei neliko nieko kito, tik atsistatydinti“, — teigia V. Gapšys.

Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas, komentuodamas šalies vadovės pranešimą, buvo lakoniškas: „Tai buvo geras blogas metinis pranešimas“, — sakė jis.

„Išklausęs prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą neišgirdau nieko, ko man negalėtų pasakyti bet kuris gatvėje atsitiktinai sutiktas žmogus. Prezidentė konstatavo visiems seniai žinomus faktus, bet pareikalauti atsakomybės už šalyje susiklosčiusią situaciją jai pritrūko arba drąsos, arba noro“, – tvirtino V. Uspaskichas.

Pasak jo, prezidentė nepateikė jokių siūlymų, nepareikalavo niekieno atsakomybės, nenurodė sprendimo būdų.

„Tad kam reikalingas toks pranešimas? Todėl tai yra geras blogas pranešimas. Geras – todėl kad jis niekam netrukdo ir nieko neįpareigoja, o blogas – todėl, kad jis nieko nepasakė“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

V.Bogušis: metinis pranešimas - ir pamąstymui, ir darbui

Vytautas Bogušis
Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos nuomone, prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas nebuvo sausa nuveiktų darbų ataskaita, ji įvardijo konkrečias problemas, kurias valdžia turėtų spręsti artimiausiu metu, bet Lietuvos užsienio politikos klausimais konkretumo pritrūko.

"Kaip ir tikėjomės, prezidentė negaišo laiko savo nuveiktų darbų įvertinimui ir padėties šalyje konstatavimui. Ji įvardijo konkrečias vidaus politikos sritis, kuriose mato daugiausiai problemų, ir nurodė preliminarius, o kai kuriais atvejais, radikalius būdus joms spręsti. Be abejonės, šis metinis pranešimas - konspektas ir pamąstymui, ir darbui. Tačiau negalime nepažymėti, jog pasigedome prezidentės dėmesio Lietuvos vykdomos užsienio politikos klausimais. Neišgirdome, kaip bus ginami nacionaliniai šalies interesai ir saugumas, kaip bus įgyvendinami ideologiniai tikslai ir užsienio ekonomikos prioritetai", - sakė frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Bogušis.

LiCS frakcijos nariai dėkoja prezidentei, kad ji atkreipė visuomenės dėmesį į smunkantį Seimo prestižą, čia klestinčius "paskutinės minutės" ir "vilkinimo" papročius, taip pat į siūlomus įstatymų projektus "be idėjinio stuburo", taip pat už piliečių paskatinimą rodyti asmeninį pavyzdį, aktyviai dalyvauti sprendžiant valstybės problemas ir rinkti atsakingai".

V.Žiemelis: trumpiausia iš visų buvusių prezidentų kalbų

Vidmantas Žiemelis
Opozicinės Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis mano, kad D. Grybauskaitės kalba, ko gero, buvo trumpiausia iš visų buvusių prezidentų kalbų.

"Mano požiūriu, pasakyta daug svarbių dalykų, visu pirma apie tai, kad mokesčių sistema yra chaotiška, kad prezidentė nemato Vyriausybės strateginio mąstymo. Šiuo požiūriu mūsų frakcijos ir prezidentės nuomonės sutampa", - Eltai sakė V. Žiemelis.

Pasak jo, šalies vadovė daug dėmesio skyrė teisėsaugos institucijoms, tačiau užsienio politikos įvertinimo pritrūko.

R.Paksas pasigedo vizijos, kaip spręsti problemas

Rolandas Paksas
Opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas taip pat mano, kad dabartinė šalies vadovė turėtų ne tik nurodyti didžiausias problemas, bet ir pareikalauti ir politinės atsakomybės iš asmenų, kurie elgiasi priešingai.

Pasak atstatydinto prezidento, jeigu D.Grybauskaitės kalboje iškeltiems ambicingiems tikslams ir uždaviniams įgyvendinti trūksta valios ne tik įstatymus vykdančioje, bet ir juos leidžiančioje valdžioje, "nereikėtų bijoti svarstyti ir galimybės paleisti Seimą".

"Vargu ar šiandieninė dauguma net po prezidentės raginimų atsigręžti į žmogų, galės atsitraukti nuo biudžeto skaičiukų balansavimo, naujų mokesčių, tarnystės biurokratijai ir pakeis savo veiklos principus. Ir šiandien tik nuo prezidentės priklauso, ar šalies žmonės ir toliau turės labiau sau, o ne Lietuvai dirbančią valdžią", - pranešime cituojamas R.Paksas.

Be to, jis sakė pasigedęs ir pačios prezidentės vizijos, kaip spręsti problemas.