Visų pirma abejonių sukėlė komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės veiksmai. Paaiškėjo, kad jau prasidėjus 2016-ųjų Seimo rinkimų kampanijai, VRK darbo grupė, ėmusi tirti galimą paslėptą politinę reklamą ir rinkėjų papirkimą Ramūno Karbauskio renginiuose, kur esą „Agrokoncernas“ tam galėjo skirti beveik 800 tūkst. eurų, nenustatė, kad pažeisti Seimo rinkimų ar Finansavimo įstatymai. Tačiau įvertino, kad galėjo būti pažeisti Mokesčių įstatymai dėl paramos skyrimo, dėl to rekomenduota kreiptis į Mokesčių inspekciją.

Tačiau VRK nesvarstė darbo grupės išvadų ir į Mokesčių inspekciją nesikreipė. Tiesiog komisijos pirmininkė L. Matjošaitytė išvadų svarstyti neteikė.

Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis VRK vadovės L. Matjošaitytės padėtį vadina skandalinga, o situaciją – politine korupcija. Konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydami ištirti, ar už neviešinamą ir toliau netiriamą galimą neteisėtą valstiečių žaliųjų finansavimą L. Matjošaitytei Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis neatsidėkojo šios komisijos vadovės postu.

„Sunku įsivaizduoti, kaip taip gražiai sutampa, kad jos darbo grupės išvados net nepateiktos viešam svarstymui, padėtos į stalčių kaip tik tuo metu, kai pirmininkė gauna savo naujuosius įgaliojimus“, – pasidalina įtarimais G. Landsbergis.

L. Matjošaitytė sako, kad išvada VRK komisijai nebuvo pateikta svartyti, nes tuo metu naujai sudarytą komisiją užgriuvo kiti darbai. Dabar VRK darbo grupė tiria galimus rinkimų pažeidimus laikraštyje „Naisių žemė“ ir seriale „Naisių vasara“, prie pastarojo tyrimo, esą prijungta ankstesnės darbo grupės išvada.

„Pirminėje komisijos posėdyje nepatvirtintoje darbo grupės išvadoje nebuvo nustatyta rinkimų teisės pažeidimų. Dabar galbūt komisijos darbo grupė pasižiūrės plačiau, arba patvirtins, kas buvo nustatyta, arba galbūt nustatys naujų faktų“, – sako VRK pirmininkė.

Priekaištų VRK turi ir Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Pasak kurio, VRK stalčiuose ne tik nugulė komisijos tyrimo išvados, bet neištirta ir daugiau galimų valstiečių žaliųjų pažeidimų.

Gintautas Paluckas

„Sakykime, iš „Agrokoncerno“ lėšų finansuotas vyrų sveikatos patikrinimo projektas, kurio metu buvo akivaizdžiai reklamuojamas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos logotipas ir pats lyderis, nepripažįstamas kaip neteisėtas finansavimas ar, sakykime, neteisėta reklama. Kyla labai pagrįstų abejonių dėl objektyvumo“, – tvirtina G. Paluckas.

Pasak Liberalų sąjūdžio vadovo Eugenijaus Gentvilo, įtarimų kelia ir pirmininkės pavaduotojo Vincento Vobolevičiaus interesai. Mat 2016-aisias metais šis vedė konservatoriaus Manto Adomėno įsteigto Demokratinės politikos instituto rengtus mokymus, ir, neva, už M. Adomėną agitavo laikraštyje. O dabar V. Vobolevičius vadovauja VRK grupei, tiriančiai ar tie mokymai nepažeidė rinkimų įstatymo.

„Tas žmogus nėra objektyvus. Atrodo nedidelė kontora, kuriai vadovauja L. Matjošaitytė, nesugeba užtikrinti bešališkumo, kad darbo grupės vadovas neturėtų jokių sąsajų su tiriamaisiais“, – tvirtina E. Gentvilas.

V. Vobolevičius turi sąsajų ir su valstiečiais žaliaisiais. Jis yra viešosios įstaigos „Laisvos visuomenės institutas“ steigėjas ir valdybos pirmininkas. O šios įstaigos buvusi ir dabartinė vadovės dirba valstiečių žaliųjų parlamentarės Agnės Širinskienės padėjėjomis. Be to, V. Vobolevičius prisidėjo prie valstiečių žaliųjų programos kūrimo. Jis sako ne tik konservatoriams skaitęs paskaitas, su liberalų lyderiais yra aptaręs jų politinę padėtį Kaune.

Vincentas Vobolevičius

„Aš jau dabar dirbu liberalams, konservatoriams, valstiečiams žaliesiems, taigi bet koks žmogus, kuris yra politologas, dirbantis su politika besidominčiais žmonėmis, automatiškai yra diskvalifikuojamas“, – tvirtina V. Vobolevičius.

Įtarimų kelia ir kitos VRK komisijos narės, valstiečių žaliųjų deleguotos Jonės Valčiukienės interesai. Ji nedeklaravo, kad vyrui Evaldui Valčiukui yra perleistos R. Karbauskio neturtinės „Agrokoncerno“ ir įmonės „Naisių vasara“ valdymo teisės.

Be to, ji dirba padėjėja advokatų bendrijoje, kurios partneriu yra ir jos vyras. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jau pradėjo tyrimą. Pati J. Valčiukienė sako, kad šių interesų deklaruoti neprivalo, nes tai advokato profesinė paslaptis.

„Advokato profesinė paslaptis yra kreipimasis kliento, sutarties sudarymas ir visi kiti. Aš esu sakiusi jau prieš keletą mėnesių, kad tikrai nusišalinsiu, kai bus svarstoma kas nors, kas liečia visą partiją“, – sako J. Valčiukienė.

Parlamentarai į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją kreipėsi ir dėl VRK vadovės L. Matjošaitytės bei jos pavaduotojo V. Vobolevičiaus. Profesorius Vytautas Sinkevičius sako, kad Konstitucijoje numatyta, jog VRK turi būti neutrali ir nešališka. O L. Matjošaitytei tyrimo išvadų neteikus svarstyti VRK nariams ir nesikreipus į mokesčių inspekciją, pažeistas Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymas ir šios komisijos nario priesaika.

Vytautas Sinkevičius

„Kai į posėdį neįtraukiamas tyrimo išvadų svarstymas, kai komisija neturi galimybės ir nepareiškia savo nuomonės, tai komisijos pirmininkė viršija savo įgaliojimus arba labai atsainiai vykdo savo pareigas. Komisijos nariai turi patys teisę inicijuoti klausimų įtraukimą į posėdžio darbotvarkę.

Tai štai jie žino, kad yra tyrimo išvada, jie žino, kad tyrimas nebaigtas ir jie nieko nedaro. Taigi, labai atsainus požiūris. Ar galima pasitikėti tokia komisija, ar ji tikrai sąžiningai, garbingai, nešališkai vykdo savo pareigas. Seimas turi teisę pareikšti nepasitikėjimą kiekvienu komisijos nariu, taip pat ir komisijos pirmininke“, – teigia profesorius.

Seimo pirmininkas tikina, kad priims ryžtingus sprendimus, tačiau dabar įtikintas, kad VRK vadovė L. Matjošaitytė dirba teisingai.

„Pagal tai, ką ji sako, tai ji dirbo teisingai, bet ji pati turi tą įrodyti viešumoje“, – tvirtina Seimo pirmininkas.

Kol neįrodys, VRK pirmininkė trauktis nežada.

Prezidentė pareiškė, jog VRK nariai ir vadovė turi išsklaidyti visas abejones, kad per rinkimus galėtume pasitikėti šia institucija. Iškilus abejotiniems veiklos faktams, L. Matjošaitytės pavaduotojas V. Vobolevičius jau pasitraukė iš darbo grupės vadovų, tiriančios galimus finansinius pažeidimus, remiant partijas ar politines kampanijas.