Nepaisant kalbos inspekcijos pastangų, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose „lentelių problema“ tik gilėja. Šiandien baigiasi terminas, Kalbos inspekcijos skirtas Vilniaus rajono autobusų parko direktoriui, kai reikia nuimti lenteles su lenkiškais maršrutų pavadinimais, tačiau D. Gasperavičius jų nuimti neketina.

„Šiandien aš jiems (Kalbos inspekcijai – DELFI) nuvešiu savo atsakymą, tačiau kol kas neplanuoju nieko keisti. Laiške nurodžiau, kad šie užrašai reikalingi gyventojams. Be to, Lietuvoje veikia Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija, kuri įsigaliojo 2000 m., ir valstybė turėtų į ją atsižvelgti. Lenkijoje ir visoje Europoje užrašai būna dvikalbiai ar trikalbiai, tik Lietuvoje tai draudžiama“,– pasakė D. Gasperavičius.

Jo teigimu, lentelės su lenkiškais maršrutų pavadinimais atsirado birželio 21 d. visuose įstaigos autobusuose, kurie kursuoja Vilniaus rajone.

„Lietuviškų įstaigų, tokių kaip Užsienio reikalų ministerija, pavadinimai rašomi ne tik lietuvių, bei ir anglų kalba, o lenkiški užrašai kažkodėl netinka. Lietuvoje veikia dvigubi standartai“, – piktinasi D. Gasperavičius.

Kalbos inspekcija: skirsime baudą

Kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas interviu DELFI pažymėjo, kad už tokį pažeidimą jo įstaiga skirs baudą.

„Šie užrašai atsirado visai neseniai, mes D. Gasperavičiui pateikėme įspėjimą. Jei į jį nebus sureaguota, skirsime baudą“, – pasakė A. Dambrauskas.

Jo teigimu, jei įsakymo nebus paisoma daug kartų, gresia maksimali bauda – 1500 litų. A. Dambrauskas taip pat pabrėžė, kad paskutiniu metu gyventojai ėmė vis dažniau skųstis tokiais autobusų parkų vadovybės veiksmais.

„Vakar mes gavome skundą iš piliečio, kuris kaip ir daugelis kitų, piktinasi Vilniaus ir Šalčininkų autobusų parkų veiksmais. Laišką jis parašė ne tik mums, bet ir prezidentės administracijai, Seimui ir kt. Mes seniai žinojome apie šią problemą, tačiau ją pastebi ir gyventojai“, –pasakė jis.

Anksčiau Kalbos inspekcija skyrė baudą Šalčininkų autobusų parko direktoriui ir UAB „Irzimas“, kurių autobusuose maršrutai buvo rašomi dviem kalbomis – lietuvių ir lenkų.

Šalčininkų autobusų parko direktorius Edgaras Obločinskis apskundė šį sprendimą teismui, o UAB „Irzimas“ vadovas Zigmundas Marcinkevičius sumokėjo baudą.

Be to, kalbos inspekcija pakartotinai skyrė 1200 Lt. baudą Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslawui Daszkiewicziui už tai, kad rajone iki šiol nepakeistos lentelės su lenkiškais ir lietuviškais gatvių pavadinimais. B. Daškevičius taip pat apskundė šį sprendimą teismui.