Konkrečios pagalbos vyriausybės lygiu iš šių šalių kol kas nebuvo. Tačiau dabar ryžtingai sureagavo Austrijos vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris (Austrijos liaudies partija ÖVP).

Šalies dienraščiui „Die Presse“ bei regioninei spaudai duotame interviu jis viešai supeikė Europos Sąjungos vadovus dėl to, kad Bendrija nepakankamai rūpinasi savo sienų apsauga ir nepakankamai remia Lietuvos pastangas tai daryti.

Austrų politikas pažadėjo Lietuvai pagalbą: „Į Lietuvos pasienį mes siunčiame specialią policijos rinktinę „Cobra“, nes Baltarusija veža pasienin tūkstančius migrantų, siekdama daryti spaudimą Baltijos valstybėms“.

Karlas Nehammeris

Tai, kad Europos Sąjunga pasirengusi paremti Lietuvą tik finansuodama migrantų priėmimo centrus, o ne padėdama statyti sieną, K. Nehammeris pavadino „absoliučiai neteisingu signalu.“

„Europos Komisija šiuo metu juda neteisinga kryptimi. Europos politinio prieglobsčio sistema yra žlugusi“, – konstatavo ministras.

Austrų politiko teigimu, geriausias receptas būtų „spartesni politinio prieglobsčio procesai, išorinių sienų apsauga ir migrantų grąžinimas į kilmės šalis“.

Būtent grąžinimas būtų svarbus signalas kilmės šalims. Tuomet potencialiems migrantams taptų aišku, kad „nėra prasmės sukišti 5000 dolerių organizuotiems nusikaltėliams į gerklę“.

Kadangi pasienyje su Vengrija šalies saugumo tarnybos pastaruoju metu sugauna vis daugiau neteisėtų migrantų, Austrija ir pati imasi priemonių: į šį pasienio ruožą siunčiami 400 papildomų karių, – informavo vidaus reikalų ministras K. Nehammeris ir gynybos ministrė Klaudia Tanner. Nuo šiol Austrijos pasienio policiją rems iš viso 1400 patruliuojančių karių.

Austrija, Graikija ir Slovėnija atsiuntė humanitarinės pagalbos Lietuvai

Nelegalių migrantų iš Baltarusijos antplūdį patirianti Lietuva pirmadienį sulaukė humanitarinės siuntos iš Austrijos, Graikijos ir Slovėnijos, informavo Vidaus reikalų ministerija.

Kaip ir kitos šalys Austrija, Graikija bei Slovėnija taip pat atsiuntė būtiniausių daiktų skirtų migrantams apgyvendinti: lovų, antklodžių, pagalvių, čiužinių, generatorių.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad Lietuva susiduria su būtiniausių priemonių migrantų apgyvendinimui stygiumi ir padėkojo už suteiktą paramą.

„Iki šiol tam naudojome palapines ir kitus būtinus daiktus iš valstybės rezervo, tačiau jis skirtas mūsų gyventojų reikmėms, jei kiltų poreikis, tad turime pasirūpinti, kad jame visuomet būtų pakankamai priemonių mūsų žmonėms. Todėl migrantų srautams nemažėjant mūsų užsienio partnerių parama mums labai svarbi,“ – teigia A. Bilotaitė.

Praėjusią savaitę į Lietuva buvo atsiųsta humanitarinė pagalba iš Švedijos, Kroatijos ir Lenkijos, šeštadienį atvyko siuntos iš Čekijos ir Estijos.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą pateko 2730 nelegalių migrantų, didžioji dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes. Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)