Savo feisbuko paskyroje jis rašė: „LRLS (Liberalų sąjūdžio - red.) 10-asis suvažiavimas Kaune. Baigėsi. Rezultatas 330-329 labiau nei įdomus, jeigu galiausiai sužinai, kad balsavime dalyvavo 662, kuomet užsiregistravo 656. Politinė skaičių magija?“.

DELFI primena, kad spalį iš Liberalų sąjūdžio pirmininko Remigijaus Šimašiaus pavaduotojų atsistatydino europarlamentaras Petras Auštrevičius, Seimo narys Vitalijus Gailius bei Marcijonas Urmonas.

Tuo metu P. Auštrevičius BNS sakė, kad šiuo žingsniu pasitraukiantys pavaduotojai tikisi paskatinti greitesnį partijos atsinaujinimą.

„Aš manau, kad visa vadovybė turi trauktis, žinoma, kad taip, tai reikia padaryti turint neeilinį suvažiavimą, ir padaryti tai greičiau negu vėliau, mes tą dalyką aktyvuojame, mes norime parodyti, kad reikalingas judesys, o ne stagnacija. Tai nėra nepasitikėjimas vienu asmeniu, tai yra nepritarimas tai laikysenai, kurios mes laikomės dabar“, – teigė europarlamentaras.

Išsirinko naują pirmininką ir valdybą

Partijos pirmininkas renkamas dvejų metų kadencijai. Pirmininkas išrinktas vos vieno balso persvara. Už E. Gentvilą balsavo 330, už V. Gailių 329 partiečiai.

E. Gentvilas džiaugėsi laimėjęs rinkimus, tačiau pažymėjo, kad nedidelis skirtumas, kuriuo jis laimėjo rinkimus jam reiškia didesnę atsakomybę.

„Aš norėjau laimėti, čia nebuvo kokio nors blefavimo. Jaučiuosi gerai, bet esu priverstas dar labiau atsakingai jaustis, kadangi akivaizdu, kaip vienas žmogus gali nulemti. Man taip žmogiškai būtų buvę geriau, kad būtų didesnė persvara. O dabar – ne tai, kad netikrumo jausmas, bet per didelė atsakomybės našta“, - kalbėjo partijos pirmininkas.

Partijos pirmininko rinkimai vyksta po to, kai spalio pabaigoje atsistatydinantis iš šių pareigų pareiškė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai korupcija. Teisėsauga įtaria, kad eksliberalai Eligijus Masiulis ir Šarūnas Gustainis Liberalų sąjūdžio naudai paėmė kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Šis verslininkas įtariamas ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio papirkimu.

Praėjusią savaitę prokurorai išplėtė įtarimus konstatavę, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo – jis įtariamas balsavęs dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo, taręsis dėl paramos jo atstovaujamoms nevyriausybinėms organizacijoms. Minėti buvę liberalai teisėsaugos įtarimus neigia.

Spalio pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija dėl nustatytų šiurkščių rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų ir nusprendė neskirti Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos, siekiančios beveik 400 tūkst. eurų.

Dešimtajame partijos suvažiavime liberalai taip pat rinko valdybą, pristatė išvadą dėl partijos ūkinės ir finansinės veiklos, patvirtino pirmininko pavaduotojus, kitus partijos organus.

Vos vienu balsu Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose Eugenijui Gentvilui nusileidęs Vitalijus Gailius tapo pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju.

Pavaduotojais E. Gentvilo siūlymu toliau dirbs šias pareigas jau ėję Simonas Kairys, Edita Rudelienė, Aušrinė Armonaitė. Taip pat naujai paskirti Ričardas Juška, Algis Kašėta, Remigijus Šimašius ir Viktorija Čmilytė–Nielsen. Liberalų valdyboje be pavaduotojų taip pat dirbs Simonas Gentvilas, Marijus Kaukėnas, Petras Auštrevičius, Andrius Bagdonas, Marcijonas Urbonas, Vytautas Grubliauskas, Ričardas Juška, Linas Kvedaravičius.

Žada tikslinti neatitikimus

Partijos komunikacijos vadovė Dovilė Tuskenytė sako, kad neatitikimus numatoma tikslinti.

„Balsų skaičiavimo komisija jau po suvažiavimo parengė protokolą, kuriame yra numatyta tikslinti neatitikimus“, – teigė ji.

Partijos atstovė plačiau nekomentuoja, kodėl balsavime galėjo dalyvauti daugiau partiečių nei užsiregistravo delegatų.

Partijos suvažiavime taip pat buvo patvirtinti aštuoni pirmininko pavaduotojai. P. Austrevičius, kuris anksčiau buvo pirmininko pavaduotoju, bet spalį iš šių pareigų pasitraukė, šįkart pavaduotoju paskirtas nebuvo.