Nuo studijų programų palyginimo iki karjeros patarimų

„Kiekvieno jauno žmogaus gyvenime studijų krypties bei vietos pasirinkimas yra bene sunkiausia ir daugiausiai apmąstymų reikalaujanti užduotis. „Aukštųjų mokyklų mugės“ tikslas – šią užduoti supaprastinti, sukuriant galimybes lengvai ir greitai gauti argumentuotus atsakymus į visus moksleiviams kylančius klausimus“, – sako Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas.

UAB „Ekspozicijų centras“ ir LAMA BPO rengiamoje mugėje dalyvauja apie trisdešimt šalies universitetų, kolegijų, profesinių mokyklų, švietimo institucijų ir nepriklausomų aukštojo mokslo ekspertų.

Oficialiais duomenimis, „Aukštųjų mokyklų mugė 2020“ dalyvaujantys Lietuvos universitetai patenka tarp 5 proc. geriausių pasaulio universitetų. Kai kurios aukštosios ir profesinės mokyklos, dėka stiprių programų bei unikalių mokslinių bazių, laikomos lyderiais ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Dėl šios priežasties, organizatorių teigimu, mugė yra vieta, kur moksleiviai gali susipažinti su aukščiausio lygio studijų kryptimis ir programomis.

„Stojimo galimybėmis besidomintys moksleiviai gali palyginti skirtingų profesinių ir aukštųjų mokyklų programas bei kuriamą pridėtinę studijų vertę. Taip pat, pakalbinę nepriklausomus aukštojo mokslo ekspertus, gauti aktualių karjeros patarimų, išsiaiškinti stojimo tvarką, nuoširdžiai pasišnekučiuoti su tokiame pačiame sprendimo kelyje buvusiais, tačiau aukštąją ar profesinę mokyklą jau pasirinkusiais studentais“, – sako LAMA BPO prezidentas.

Dėmesio centre – diskusijos nemokamo mokslo tema

Mugės lankytojai gali ne tik bendrauti su specialistais, bet ir dalyvauti šiandienines švietimo aktualijas atspindinčių pranešimų, diskusijų bei seminarų programose. Renginį pradėjo „Žalgirio“ arenos amfiteatre vyksianti diskusija „Nemokamos bakalauro studijos – realybė ar iliuzija? – tikslas savaime ar kelias į geresnę studijų kokybę?“. Naujausius švietimo politikos pokyčius analizavo ir aptarė LR Švietimo, mokslo ir sporto viceministras, LR prezidento patarėjas, Lietuvos studentų ir moksleivių sąjungų prezidentai bei susijusių švietimo institucijų atstovai.

Lietuvos Studentų sąjungos prezidentas Eigirdas Sarkanas diskusijoje tikino, kad pastaruosius keletą metų proporcijos tarp savo lėšomis mokančių ir nemokančių studentų išsilyginimo.

„50 procentų studentų studijas finansuoja valstybė, o likę 50 procentų moka patys. Jeigu atsiranda papildomų lėšų prieinamumui didinti, vadinasi tas proporcijas mes turėtume keisti. Jeigu atsiranda papildomas finansavimas, mes turime kalbėti ir apie reikalavimus stojantiesiems“, – sako jis.

Nuo pietų nemokamo mokslo temą „Žalgirio“ arenos amfiteatre pakeitė universitetų, kolegijų bei profesinių mokyklų skaitomi motyvaciniai pranešimai. Dėstytojai bei studentai kalbėjo ir diskutavo apie karjerą, perspektyviausias specialybes, buvo supažindinama su dar studijų metais atsiveriančiomis papildomomis, aukštųjų ar profesinių mokyklų kuriamomis galimybėmis.

Aukštųjų mokyklų atstovai viso renginio metu siekia palengvinti moksleiviams sprendimus dėl studijų, suteikdami vertingų patarimų, kaip surasti savo kelią, taip pat visą reikalingą informaciją apie priėmimo tvarką, stojimų eigą bei pasirengimą studijoms.

Dar nematytos naujovės

Renginyje dalyviams pristatytos ir dar nematytos naujovės. Inovacijų alėjos erdvėje dalyviai gali išmėginti jėgas žaisdami „Gunplay VR“ žaidimą, pasivažinėti elektriniu paspirtuku, susipažinti su LEGO robotais, paragauti Kauno technologijos universiteto (KTU) studento sukurto grikių gėrimo ir išbandyti virtualios realybės pramogas bei simuliacijas.

Susirinkusieji turi galimybę net keletą minučių pabuvoti kitoje dimensijoje – futuristiniame-kaleidoskopiniame tunelyje ir ten pasidaryti įspūdingų nuotraukų. Profesinių mokyklų atstovai taip pat pristatė mokymosi programas, veiklų sferas ir renginio metu suteikė galimybę iš arti pamatyti įvairių sričių studentų praktinius gebėjimus.